Ελλάδα

Λαγουβάρδος: Ο καύσωνας ήρθε για να μείνει – Στη Νέα Φιλαδέλφια το πρώτο 40άρι για φέτος

Λαγουβάρδος: Ο καύσωνας ήρθε για να μείνει – Στη Νέα Φιλαδέλφια το πρώτο 40άρι για φέτος

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

«Καμίνι» όλη η χώρα με θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 41 βαθμούς, μετά την επέλαση του «Κλέωνα».

«Καμίνι» όλη η χώρα με θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 41 βαθμούς, μετά την επέλαση του «Κλέωνα».

Ο μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, προειδοποιοεί για την κορύφωση του «κύματος» υψηλών θερμοκρασιών που θα σημειωθεί το διήμερο Παρασκευή 14/07 – Σάββατο 15/07,  κατά το οποίο συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας να φτάνουν τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου.

Οι περιοχές που θα έρθουν αντιμέτωπες με άκρως υψηλές θερμοκρασίες (Παρασκευή και Σάββατο) είναι: Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα(Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα), Λάρισα, Πελοπόννησος και Δυτική και Νότια Ελλάδα.

Όπως δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, στη συνέχεια η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή υποχώρηση, διατηρούμενη ωστόσο για αρκετές ημέρες σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η παρατεταμένη εξαήμερη περίοδος υψηλών θερμοκρασιών, θα κρατήσει και την επόμενη εβδομάδα.

Αναφορικά με την ένταση του καύσωνα, όλα δείχνουν ότι στην πρώτη φάση του (Παρασκευή – Σάββατο) στις περισσότερες από τις κατά τεκμήριο πιο θερμές περιοχές της χώρας οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν από 41 ως 43 βαθμούς, αλλά στη δεύτερη φάση του φαινομένου (Κυριακή – Τετάρτη) αναμένεται κάμψη των υψηλών θερμοκρασιών κυρίως στην ανατολική Ελλάδα. Το αίτιο αυτής της αλλαγής είναι η επικράτηση βόρειων βορειοανατολικών ανέμων (μελτεμιών) με ένταση 5 με 7 μποφόρ.

Σχετικά με την εξέλιξη του καιρού στο δεύτερο μισό της επόμενης εβδομάδας, διαφαίνονται: (α) εξασθένηση των Β-ΒΑ ανέμων και (β) επάνοδος των υψηλών θερμοκρασιών στα επίπεδα των 41 με 43 βαθμών σε όλη την ηπειρωτική χώρα.

Στη Νέα Φιλαδέλφια το πρώτο 40άρι για φέτος στην Αττική

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του πριν από λίγο ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, το πρώτο 40άρι για φέτος στην Αττική σημειώθηκε περίπου στις 2 το μεσημέρι στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στις 14:30, σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι θερμοκρασίες στην Αττική διαμορφώνονταν ως εξής:

Στην υπόλοιπη χώρα, Λαμία και Λάρισα ήταν οι δύο πόλεις που κατέγραψαν 40άρια.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments