Ελλάδα

Εγκληματική αμέλεια, η πιο εύφλεκτη ύλη

Εγκληματική αμέλεια, η πιο εύφλεκτη ύλη

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Τουλάχιστον αυτή τη φορά δεν υπήρξαν συζητήσεις ή υπόνοιες για κάποιο οργανωμένο, δόλιο σχέδιο εμπρηστών.

Τουλάχιστον αυτή τη φορά δεν υπήρξαν συζητήσεις ή υπόνοιες για κάποιο οργανωμένο, δόλιο σχέδιο εμπρηστών. Ήταν κάτι σύνηθες στο παρελθόν, μέχρι και πρόσφατα, ανεξαρτήτως κομματικού προσήμου, όποτε ξεσπούσαν μεγάλες πυρκαγιές στη χώρα να γίνεται ευθεία ή έμμεση αναφορά σε κάποια υποτιθέμενη πλεκτάνη που σκόπευε να κατακάψει την Ελλάδα. Συνήθως η πραγματικότητα όμως ήταν διαφορετική.

Η πολύνεκρη φωτιά στην Ηλεία είχε ξεκινήσει από τον οικισμό Παλαιοχωρίου και το σπίτι μιας 77χρονης, η οποία ετοίμαζε κόλλυβα για το μνημόσυνο του συζύγου της. Το σκεύος είχε μείνει χωρίς επιτήρηση, πάνω στη φιάλη υγραερίου, ενώ επικρατούσε καύσωνας και πλάι του βρίσκονταν δοχεία με 800 κιλά λάδι και κρασί. Ήταν ένα ξηρό καλοκαίρι εκείνο, με ακραίες θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους. Αρκούσε μια σπίθα για να φουσκώσει η άφθονη καύσιμη ύλη στο ακαθόριστο δάσος.

Στην επόμενη πολύνεκρη πυρκαγιά, το 2018 στην Ανατολική Αττική, επιβεβαιώθηκε από τη σχετική έρευνα του πραγματογνώμονα ότι αυτή η πρώτη σπίθα ξεκίνησε σε ανοιχτό οικοπεδικό χώρο επί της οδού Ανδρούτσου, στην περιοχή Νταού Πεντέλης. Κάποιος είχε αποφασίσει τότε να κάψει ξερά χόρτα, αδιαφορώντας για τον δείκτη επικινδυνότητας.

Τον Αύγουστο του 2021, κατά τις μεγάλες φωτιές στη Βαρυπόμπη, συνελήφθη ως ύποπτος εμπρησμού ένας άνδρας που είχε σπεύσει εθελοντικά να αντιμετωπίσει τη φωτιά. Παρέμεινε προφυλακισμένος επί 11 μήνες στον Κορυδαλλό, παρότι από τα διαθέσιμα στοιχεία δεν προέκυπτε κάποια εμπλοκή του. Τελικά, στις 11 Ιουλίου 2022, κρίθηκε ομόφωνα αθώος στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών. Ο πολύμηνος εγκλεισμός, όμως, τον είχε στιγματίσει.

Στις φωτιές που μαίνονται αυτές τις ημέρες ανά την Ελλάδα έγινε γνωστό ότι συνελήφθησαν δύο άτομα στη Βοιωτία επειδή πραγματοποιούσαν θερμές εργασίες, μια επικίνδυνη δραστηριότητα για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια. Είναι ακόμη πρόωρο να εξακριβωθεί η αιτία της πυρκαγιάς στην Αττική. Το παρελθόν πάντως μας έχει διδάξει ότι είναι αρκετά σύνηθες κάποιοι συμπολίτες μας να αψηφούν κανόνες και απαγορεύσεις, να επιδεικνύουν απερίσκεπτη συμπεριφορά, που στο τέλος μπορεί να κοστίσει. Είναι και θέμα παιδείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments