Ελλάδα

Κορυφώνονται οι μάχες σε Ρόδο, Κάρυστο και Κέρκυρα

Κορυφώνονται οι μάχες σε Ρόδο, Κάρυστο και Κέρκυρα

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Το ανεξέλεγκτο μέτωπο προσεγγίζει τα δέκα χιλιόμετρα και κατευθύνεται προς το χωριό Λιβάδι και την Κάρυστο, αλλά απέχει από κατοικημένες περιοχές.

Με όλα τα μέσα αλλά υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και των αναζωπυρώσεων συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στα πύρινα μέτωπα. Στη Ρόδο η μεγάλη πυρκαγιά έχει τρία μεγάλα μέτωπα στα κεντρικά και στα νότια του νησιού, σχηματίζοντας ένα τρίγωνο κόλασης που εκτείνεται από τον Αρχάγγελο στο Γενάδι και στον Έμπωνα. Η φωτιά απειλεί τα χωριά Μαλώνα και Βάτι, ενώ πολλές και σοβαρές αναζωπυρώσεις υπάρχουν στο Ασκληπειό, όπου προκλήθηκαν ζημιές σε τουλάχιστον δέκα σπίτια, στα Λάερμα και στον Απόλλωνα. Νωρίτερα, εντολή εκκένωσης δόθηκε σε ένα ακόμη χωριό, τον Κάλαθο.

Μεταβάλλεται η κατάσταση από ώρα σε ώρα στην Κάρυστο, καθώς οι ισχυροί άνεμοι βοηθούν τις αναζωπυρώσεις. Το ανεξέλεγκτο μέτωπο προσεγγίζει τα δέκα χιλιόμετρα και κατευθύνεται προς το χωριό Λιβάδι και την Κάρυστο, αλλά απέχει από κατοικημένες περιοχές. Πολλοί οικισμοί έχουν εκκενωθεί, με τελευταίους τους Άγιους και το Πλατανιστό. Οι επίγειες δυνάμεις έχουν καθηλωθεί, καθώς δεν μπορούν να πλησιάσουν εκεί που οι αναζωπυρώσεις γίνονται μέτωπα φωτιάς, ενώ οι εναέριες που παραμένουν στην περιοχή δίνουν πραγματική μάχη σ  ένα μέτωπο που προσεγγίζει τα 10 χιλιόμετρα.

«Δίνουμε μια πραγματική μάχη σε όλα τα μέτωπα» σημειώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και προσθέτει: «Μπορέσαμε να συγκρατήσουμε την ορμή της φωτιάς στην Κάρυστο προς το χωριό Ποτάμι και εν μέρει προς το χωριό Πλατανιστός. Είναι ανεξέλεγκτο το μέτωπο προς το χωριό Λιβάδι και την Κάρυστο, αλλά απέχει από κατοικημένες περιοχές». Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τους κατοίκους, «οι εναέριες δυνάμεις πρόλαβαν την επέκταση της φωτιάς στον Πλατανιστό, κυριολεκτικά μέσα στις αυλές, και συνεχίζουν τη μάχη, καθώς οι φλόγες αναπτύσσονται γύρω γύρω από τα σπίτια του χωριού».

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας δεν κρύβει την αγωνία του, καθώς θα αποχωρήσουν οι εναέριες δυνάμεις. «Ελπίζουμε να έχουμε ύφεση στους ανέμους για να μπορέσουμε με τις επίγειες δυνάμεις να περιορίσουμε την επέκταση της καταστροφής», όπως σημειώνει. Εξάλλου νέα φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Κοντοδεσπότι της Εύβοιας, που καίει αγροτοδασική έκταση.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά στον Κοντοδεσπότι της Εύβοιας και ήδη την έχουν οριοθετήσει, ενώ πριν από λίγο οριοθέτησαν άλλη μία φωτιά που εξερράγη στη Ριτσώνα της Εύβοιας και χρειάστηκε επέμβαση επίγειων και εναέριων δυνάμεων. Στη Θήβα, που η φωτιά ήταν μέσα σε αστική περιοχή, κοντά στο άλσος της Αγίας Τριάδας στην πόλη, εκτός από τις επίγειες δυνάμεις και τους εθελοντές, έκαναν ρίψεις και δύο αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να περιορίσουν σχεδόν αμέσως την επέκταση της φωτιάς. Οι πυροσβέστες ήδη επιχειρούν στο συγκεκριμένο σημείο για να ελέγξουν πιθανές αναζωπυρώσεις.

Στην Κέρκυρα, αντιμέτωποι με δύο μεγάλες αναζωπυρώσεις, στην Άνω Περίθεια και στον Άγιο Γεώργιο Κασσιόπης, βρίσκονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ σε εξέλιξη – αλλά με καλύτερη εικόνα – είναι η πυρκαγιά στο Δερβενάκι. Εξάλλου, σε κατάσταση συναγερμού και την ανώτατη κατηγορία 5 τίθενται για αύριο οι Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνου, και Λασιθίου και στην κατηγορία 4, τα Χανιά, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης. Τέλος, κάθε άλλο παρά θετικές είναι οι καιρικές συνθήκες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι το επόμενο 48ωρο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο στη χώρα μας. Το βράδυ αναμένεται μικρή εξασθένηση των ανέμων στη Ρόδο, αλλά από το πρωί αναμένεται νέα ενίσχυση, με εντάσεις έως 7 μποφόρ. Εξάλλου, το επόμενο 48ωρο, ο υδράργυρος θα χτυπήσει «κόκκινο». Η πρόβλεψη κάνει λόγο για 44 βαθμούς την Τετάρτη και μέχρι 46 την Τετάρτη. Αισθητή ανάσα δροσιάς αναμένεται από την Πέμπτη, οπότε θα σημειωθούν και τοπικά μπουρίνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments