Ελλάδα

Τιτάνια μάχη με τα μέτωπα

Τιτάνια μάχη με τα μέτωπα

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Ηρωική είναι η μάχη με τα πύρινα μέτωπα, τη στιγμή που οι πυρκαγιές μαίνονται σε ολόκληρη, σχεδόν, τη Χώρα.

Συγκεκριμένα, νεκρός εντοπίστηκε ο βοσκός, που αγνοούνταν στον Άγιο Γεώργιο Φερών, την ώρα που στην περιοχή ξέσπασε το απόγευμα μεγάλη πυρκαγιά. Κατά πληροφορίες, αποφάσισε να παραμείνει, για να οδηγήσει τα πρόβατά του πιο ψηλά στο βουνό. Στην περιοχή είχε σταλεί 112. Νωρίτερα, νεκρή εντοπίστηκε γυναίκα σε τροχόσπιτο, στην περιοχή Χοροστάσι Αλμυρού Μαγνησίας. Δίπλα της, εντοπίστηκε επίσης ο άνδρας της χωρίς τις αισθήσεις του. Στην περιοχή μαίνεται από το απόγευμα μεγάλη πυρκαγιά. Παράλληλα, μαίνονται τα πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν σε Βελεστίνο και Αλμυρό στη Μαγνησία, στον Δομοκό στη Φθιώτιδα και στον Αφανό Λαμίας. Οι Αρχές προχωρούν σε εκκενώσεις περιοχών, με τις καιρικές συνθήκες και τους ισχυρούς ανέμους να οδηγούν την κατάσταση εκτός ελέγχου. Δύσκολη είναι η κατάσταση στην πυρκαγιά που ξεκίνησε στο Κάστρο Λαμίας και έχει κάψει και οικισμούς στη βόρεια πλευρά της πόλης. Η φωτιά στο Βελεστίνο καίει ανεξέλεγκτη και εκτείνεται σε μέτωπο μεγαλύτερο των δέκα χιλιομέτρων. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και έχουν εκκενωθεί η βιομηχανική περιοχή, το Σέσκλο, το Δίμηνη και το Παλιούρι.

Προβλήματα υδροδότησης υπάρχουν στη Μαγνησία εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς, ενώ χωρίς ρεύμα έχει μείνει το Βελεστίνο. Λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, της Τιθορέας αλλά και του Βελεστίνου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία διέταξε τη διακοπή των δρομολογίων των τρένων. Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά σε αγροτική έκταση στην περιοχή Κρόκιο Αλμυρού Μαγνησίας, αλλά και σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Νέο Μοναστήρι Δομοκού Φθιώτιδας. Συνελήφθη νεαρός άνδρας για εμπρησμό στον Αλμυρό Βόλου. Στην κατοχή του βρέθηκαν εύφλεκτα υλικά. Ανακρίνεται από τις Αρχές για να διαπιστωθεί αν έχει βάλει και άλλες φωτιές στην περιοχή, καίτοι ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζει να βρίσκεται όλη η Ρόδος. Η εικόνα των πυρκαγιών είναι βελτιωμένη και οι εστίες είναι διάσπαρτες. Αρκετές δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στο Βάτι. Εξηγήσεις για τη μεγάλη φωτιά που καίει από τις 18 Ιουλίου τη Ρόδο κλήθηκαν να δώσουν στην Αντεισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς επίσης και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου. Μήνυση κατ’ αγνώστων καταθέτει στον Άρειο Πάγο μέχρι την Παρασκευή ο Δήμαρχος Ρόδου. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η φωτιά στην Κέρκυρα. Ενεργή είναι η εστία στην Ημερολιά. Ζημιές καταγράφηκαν σε επιχειρήσεις εστίασης και σε κατοικίες στον Απραό και στο Καλαμάκι.

«Οι φωτιές δεν ξεκινούν μόνες τους»

Έκκληση έγινε από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας για ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω πυρκαγιές. Ο κύριος Βασίλης Κικίλιας είπε ότι οι φωτιές δεν ξεκινούν μόνες τους και ζήτησε να μην υπάρξει κανένα περιθώριο εφησυχασμού και επιπολαιότητας. «Μέσα σε 10 ημέρες στην Ελλάδα, ξέσπασαν 594 πυρκαγιές, κάτω από ακρότατες συνθήκες καύσωνα και παράλληλα ισχυρών ανέμων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας και προσέθεσε ότι «ζούμε πολύ επικίνδυνες ημέρες του καλοκαιριού στη χώρα μας όπως και σε 9 ακόμη χώρες της Μεσογείου που δοκιμάζονται εξίσου σκληρά». Παράλληλα τόνισε ότι «όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, παρά την πίεση και την ασύλληπτη ανθρώπινη κούραση συνεχίζουν να επιχειρούν» και προσέθεσε ότι «δίνουν ασταμάτητα μάχες στα δεκάδες μέτωπα δασικών πυρκαγιών».    Τέλος, υπογράμμισε ότι «οι φωτιές που κατακαίνε κάθε χρόνο τα δάση και τα σπίτια, δεν ξεκινούν μόνες τους».

«Η δυσκολότερη ημέρα όλου του καλοκαιριού»¨

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 61 δασικές πυρκαγιές και οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν συνολικά 90 σε όλη την επικράτεια. «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από το τραγικό δυστύχημα στην Κάρυστο, εκεί όπου δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους οι δύο πιλότοι μας κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς. Εκφράζουμε το σεβασμό μας στην μνήμη τους και συλλυπητήρια στις οικογένειες τους» τόνισε πριν λίγο, σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός. Εν συνεχεία, ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε ότι η μάχη με τις καταστροφικές πυρκαγιές συνεχίζεται σε αρκετά μέτωπα, σημειώνοντας ότι «σήμερα όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας λειτουργούν υπό ακραίες συνθήκες δεδομένου ότι η σημερινή μέρα είναι η δυσκολότερη όλου του καλοκαιριού». Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 61 δασικές πυρκαγιές και οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν συνολικά 90 σε όλη την επικράτεια.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, οι σοβαρότερες που εκδηλώθηκαν σήμερα είναι στο Βελεστίνο Μαγνησίας, όπου η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112, που ενημέρωνε τους κατοίκους των οικισμών Βελεστίνο, Σέσκλο, Άγιο Γεώργιο Φερών για την πυρκαγιά που εξελίσσεται στην περιοχή τους προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα και αν απαιτηθεί να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών. Στη συνέχεια, ο κ. Αρτοποιός είπε ότι εκδόθηκε νεότερο μήνυμα για την εκκένωση των οικισμών Διμήνι, Παλιούρι και της Βιομηχανικής Περιοχής του Βόλου προς την πόλη του Βόλου, ενώ πριν από λίγο εκδόθηκε ακόμα ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς τους κατοίκους της πόλης του Βόλου προκειμένου να προστατευτούν από τους καπνούς της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με τον αντιπύραρχο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 15 υδροφόρα οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments