Οδηγός

Συντάξεις 2023: Πέντε μέτρα “ανάσα” – Τι θα ισχύσει από το φθινόπωρο

Συντάξεις 2023: Πέντε μέτρα “ανάσα” – Τι θα ισχύσει από το φθινόπωρο

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Δέσμη πέντε μέτρων στις συντάξεις 2023 δρομολογεί η κυβέρνηση, Προκειμένου να δώσει ” σε χιλιάδες συνταξιούχους.

Η εφαρμογή των νέων μέτρων θα αρχίσει το Φθινόπωρο.

Σημειώστε:
  1. Αύξηση των συντάξεων: Με βάση τα οικονομικά μεγέθη εκτιμάται ότι το 2024 η αύξηση των συντάξεων θα ανέλθει στο 3,4%.Η διορθωτική αύξηση θα καθοριστεί μετά το καλοκαίρι με βάση τα οριστικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας.
  2. Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Η ρύθμιση θα προβλέπει την κατάργηση του πέναλτι 30% στη σύνταξη των εργαζομένων συνταξιούχων. Με τη νέα ρύθμιση ο συνταξιούχος θα παίρνει το σύνολο της σύνταξης το οποίο θα φορολογείται με βάση την κλίμακα. Αντί του πέναλτι θα επιβάλλεται ένας φόρος στο μισθό 10%.
  3. Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Θα χορηγείται το μόνιμο επίδομα  προσωπικής διαφοράς σε όσους χάσουν την αύξηση του 2024. Αυτό ορίζεται σε 200 – 300 ευρώ. Θα χορηγείται μέχρι που να σβήσει εντελώς η προσωπική διαφορά. Το νέα μέτρο θα ψηφιστεί από την Βουλή λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
  4. Απαλλαγή από συμμετοχή στα φάρμακα: Προωθείται η πλήρη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από την φαρμακευτική δαπάνη. Στην πραγματικότητα καταργείται η συμμετοχή στα φάρμακα σε όσους συνταξιούχους έπαιρναν ΕΚΑΣ έως το 2020.
  5. Μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων: Είναι υπό εξέταση η μείωση της ΕΑΣ, το φθινόπωρο. Η ΕΑΣ επιβλήθηκε το 2010 με στόχο την κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας σύνταξης. Επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά και κυμαίνεται μεταξύ 3% και 14%.

Συντάξεις 2023: Πότε οι πληρωμές του Αυγούστου

Οι συνταξιούχοι θα πληρωθούν με βάση τον ΑΜΚΑ τους, ως εξής:

  • Την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)
  • Την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

Συντάξεις Αυγούστου 2023: Οι πληρωμές των υπόλοιπων Ταμείων

Οι πληρωμές των υπόλοιπων Ταμείων θα γίνουν στις παρακάτω ημερομηνίες. Αφορούν ΕΦΚΑ Μισθωτών, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΟΠΕΚΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, Σώματα Ασφαλείας, ΔΕΗ.

  • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο, δηλαδή ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό ΑΜΚΑ, στις 27 και 28 Ιουλίου
  • Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις όπως στο Δημόσιο, δηλαδή ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό ΑΜΚΑ, στις 27 και 28 Ιουλίου
  • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023
  • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023
  • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023
  • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023
  • Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023
  • Το ΕΤΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023
  • Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων τη Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023
  • Η ΔΕΗ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments