Ελλάδα

Πυρκαγιές: Η συμβολή των Ευρωπαίων πυροσβεστών στη μάχη των πύρινων μετώπων

Πυρκαγιές: Η συμβολή των Ευρωπαίων πυροσβεστών στη μάχη των πύρινων μετώπων

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Η βλάστηση και το κλίμα στην Ελλάδα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την εξάπλωση της φωτιάς.

Είναι μεσημέρι της 31ης Ιουλίου και η δεύτερη αποστολή των 40 Ρουμάνων πυροσβεστών που βρέθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος προεγκατάστασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ετοιμάζεται να αναχωρήσει από το Κέντρο Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος στη Νέα Μάκρη για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Για δύο εβδομάδες επιχείρησαν μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους τους στις δύσκολες πυρκαγιές της Αττικής, ωστόσο για τον επικεφαλής της αποστολής, πύραρχο, Φλορίν Τσιρέα, δεν είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε στην Ελλάδα για να συμβάλει στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Βόρεια Εύβοια, Πεντέλη, Ανατολική και Δυτική Αττική είναι κάποιες από τις μεγάλες φωτιές που συμμετείχε τα τελευταία τρία χρόνια μαζί με τους συναδέλφους από την Ρουμανία και την Ελλάδα.

«Ήταν η πιο δύσκολη χρονιά, είχε φωτιές παντού σε όλη την Ελλάδα. Είναι η τρίτη μου χρονιά εδώ», λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων λίγο προτού φύγει για την πατρίδα του. Όπως εξηγεί κάθε χρόνο υπάρχουν προκλήσεις γιατί κάθε φωτιά είναι διαφορετική. «Η φωτιά είναι πάντοτε διαφορετική αλλά μπορώ να σας πω ότι η πιο σημαντική διαφορά ήταν οι θερμοκρασίες. Είχαμε πολλή ζέστη για πολλές μέρες, πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Οι θερμοκρασίες είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τις φωτιές», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιρέα η βλάστηση και το κλίμα στην Ελλάδα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την εξάπλωση της φωτιάς.

«Είναι διαφορετικό το κλίμα, είναι πιο ”εύκολο” στη Ρουμανία απ’ ό,τι εδώ. Νομίζω ότι η περιοχή εδώ είναι πιο ξηρή. Είναι λίγο πιο ζεστά εδώ ως προς τις θερμοκρασίες και είναι πιο δύσκολα λόγω της βλάστησης. Η βλάστηση παίζει μεγάλο ρόλο για την αντιμετώπιση της φωτιάς γιατί εξαιτίας αυτής είναι πολύ εύκολο να επεκταθεί η φωτιά», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments