Policy Briefs

Γαλλία: Κίνδυνος για τη σταθερότητα της Ευρώπης η άνοδος του AfD

Γαλλία: Κίνδυνος για τη σταθερότητα της Ευρώπης η άνοδος του AfD

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Σύμφωνα με τη Γαλλίδα υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, οι σχέσεις του AfD με τη Ρωσία του Πούτιν υπονομεύουν δυνητικά την πορεία της Ευρώπης.

Στο συνέδριο του γερμανικού κόμματος AfD το Σαββατοκύριακο, η γερμανική ακροδεξιά διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ έχει «αποτύχει», είναι «θεμελιωμένη στο μίσος» και επιδιώκει να «καταστρέψει ό,τι ήδη υπάρχει», δήλωσε τη Δευτέρα (7 Αυγούστου) η Γάλλίδα υπουργός Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Λοράνς Μπουν.

Τα μέλη του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια δύο διαδοχικών Σαββατοκύριακων (29-30 Ιουλίου και 5-6 Αυγούστου) για να υιοθετήσουν μια κοινή πολιτική βάση ενόψει των ευρωεκλογών του 2024. Ο ευρωσκεπτικιστής ευρωβουλευτής του AfD Μαξιμίλιαν Κρα  ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα για να ηγηθεί της εκστρατείας του κόμματος.

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου, που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή (6 Αυγούστου), χαρακτήρισαν το εγχείρημα της ΕΕ ως «αποτυχία», ζητώντας αντ’ αυτού μια «ομοσπονδία των εθνών της ΕΕ». Το κόμμα δεν ζήτησε, ωστόσο, τη «διάλυση» της ΕΕ – μια ριζοσπαστική θέση που προβλήθηκε σε προηγούμενο σχέδιο.

Το AfD αναμένεται να τα πάει πολύ καλά στις ερχόμενες ευρωεκλογές του 2024, καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη δεύτερη θέση  μετά το δεξιό συντηρητικό CDU και πολύ μπροστά από το κεντροαριστερό κόμμα SDP του σημερινού καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Τα συμπεράσματα της διάσκεψης, σε συνδυασμό με τη σχετικά ισχυρή θέση του κόμματος στις δημοσκοπήσεις, προκάλεσαν ανησυχία στη Γαλλία, με την υπουργό Λοράνς Μπουν να δηλώνει στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα LCI λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των συμπερασμάτων ότι η γερμανική ακροδεξιά “καταφεύγει στο μίσος για να βρει έναν αποδιοπομπαίο τράγο”.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να “γονατίσει τις αφρικανικές χώρες” με πείνα, προκειμένου να αποσταθεροποιήσει τον κόσμο, και η υποστήριξη του [Κρεμλίνου] προς το AfD είναι ανησυχητική”, επικρίνοντας τη “φιλορωσική και όχι φιλοουκρανική” στάση του κόμματος, σε ανάρτησή της στο X (πρώην Twitter).

Το κόμμα ήταν πάντα επιφυλακτικό απέναντι στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Τη στάση αυτή συμμερίζεται και το ακροδεξιό Εθνικιστικό Κόμμα (RN) της Γαλλίας, το οποίο κατηγορήθηκε ότι διατηρεί “ειδικές σχέσεις” με τη Ρωσία σε έκθεση του γαλλικού κοινοβουλίου που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο.

Η ΜΚΟ Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) αποκάλυψε τον Φεβρουάριο του 2023 ότι τα μέλη του AfD θεωρούνται φιλορωσικά από το Κρεμλίνο και χρησιμοποιούνται για τη διάδοση ενός αφηγήματος υπέρ της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία. Οι ευρωβουλευτές του AfD είναι μέλη της Ευρωομάδας Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) από το 2019, αλλά το κόμμα στο σύνολό του δεν είναι πλήρες μέλος. Το συνέδριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κόμμα θα γίνει πλήρες μέλος της ID το 2024.

Η ρητορική κατά της ΕΕ ήταν πάντα μέρος του DNA του AfD, δήλωσε ο Ούβε Τζουν, πολιτικός επιστήμονας, στη EURACTIV Γερμανίας σε συνέντευξή του την Παρασκευή (4 Αυγούστου). Η ίδια η ίδρυσή του το 2013 είχε ως στόχο να επικρίνει τη διαχείριση από την ΕΕ της τότε κρίσης της ευρωζώνης, προτού περάσει σε ευρύτερα ζητήματα όπως η μετανάστευση.

Σε αντιπαράθεση με μια ακροδεξιά ατζέντα, εναπόκειται στα κράτη μέλη να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι η ΕΕ, όπως είναι σήμερα, λειτουργεί, πρόσθεσε ο υπουργός, και δείχνει αλληλεγγύη σε θέματα τόσο ευρύτατα όσο «πυρκαγιές, πλημμύρες και εμβόλια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments