Διεθνή

Γερμανία: Χρηματοδότηση 212 δις ευρώ για την πράσινη μετάβαση

Γερμανία: Χρηματοδότηση 212 δις ευρώ για την πράσινη μετάβαση

Πηγή Φωτογραφίας: Πηγή: Reform-support.ec - Πράσινη μετάβαση

Η αδρή χρηματοδότηση αφορά την επιτάχυνση της διαδικασίας οικολογικής μετάβασης.

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε στις αρχές του μήνα τον προϋπολογισμό του ταμείου για το κλίμα και τον μετασχηματισμό (KTF) για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης με την διάθεση 212 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάφορα έργα για την ανακαίνιση κτιρίων, την απαλλαγή από τον άνθρακα και τη βιομηχανία μεταξύ 2024 και 2027.

Το ειδικό ταμείο, το οποίο εξαιρείται από τους συνήθως αυστηρούς γερμανικούς κανόνες δαπανών, έχει γίνει ένα από τα κύρια εργαλεία της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων της. Μόνο για το έτος 2024, η κυβέρνηση έχει προβλέψει 57,6 δισεκατομμύρια ευρώ για διάφορα έργα – πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από ό,τι το 2023.

«Με το οικονομικό σχέδιο KTF, προωθούμε την καινοτομία στη Γερμανία ως τόπο εγκατάστασης επιχειρήσεων. Θέτουμε τα θεμέλια ώστε η απεξάρτηση από τον άνθρακα και η ψηφιοποίηση να δημιουργήσουν ευκαιρίες για το μέλλον», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

Το ταμείο στοχεύει ιδίως στη χρηματοδότηση της ενεργειακά αποδοτικής ανακαίνισης κτιρίων, της απαλλαγής της βιομηχανίας από τον άνθρακα και της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ηλεκτροκίνησης και των υποδομών φόρτισης.

Το ταμείο δημιουργήθηκε αρχικά το 2010 από την κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Μέρκελ, αλλά η σημασία του έχει αυξηθεί από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση το 2021. Για τη χρηματοδότηση των έργων που προβλέπονται στη συμφωνία συνασπισμού, η κυβέρνηση μετέφερε 60 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια του COVID-19 στο KTF το 2021.

Επιπλέον, η κυβέρνηση χρηματοδοτεί το ταμείο για το κλίμα με έσοδα από το εθνικό και το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει 19 δισ. ευρώ το 2024 μόνο από αυτή την πηγή εσόδων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments