Policy Briefs

Γαλλία: Το κόστος της φοιτητικής ζωής σε ιστορικά υψηλά

Γαλλία: Το κόστος της φοιτητικής ζωής σε ιστορικά υψηλά

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: EFSYN.GR - MIA ΓΡΟΘΙΑ ΟΛΗ Η ΓΑΛΛΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ "ΜΑΧΑΙΡΙ" ΜΑΚΡΟΝ

Η έκρηξη τιμών αφορά κυρίως τα ενοίκια και τα τρόφιμα.

Το κόστος της φοιτητικής ζωής φτάνει σε νέα ύψη στη Γαλλία, ιδίως μέσω της έκρηξης στο κόστος της καθημερινής ζωής, όπως το ενοίκιο, το φαγητό και οι συνδρομές τηλεφώνου, αποκαλύπτουν δύο φοιτητικά σωματεία.

Η αύξηση του κόστους ζωής δημιουργεί μεγάλη φοιτητική ανασφάλεια σε όλη τη χώρα, δήλωσε η Χάνια Χαμίδη, γενική γραμματέας της Εθνικής Ένωσης Φοιτητών της Γαλλίας (UNEF), στο Sud Radio την Τρίτη, 15 Αυγούστου.

Τέσσερις στους δέκα μαθητές πρέπει να παραλείπουν τουλάχιστον ένα γεύμα την ημέρα λόγω έλλειψης μέσων, εξηγεί.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, το κορυφαίο φοιτητικό σωματείο της Γαλλίας, ένα από τα στοιχεία δαπανών που επηρεάζονται περισσότερο από τον πληθωρισμό είναι τα ενοίκια, τα οποία αυξήθηκαν κατά 9% από πέρυσι φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 534 ευρώ. Παρόμοιες τάσεις υπάρχουν για τα πακέτα τηλεφώνου και διαδικτύου (+19%), τα βασικά προϊόντα διατροφής (+15%) και τις μεταφορές (+7%).

Συνολικά, δεδομένου του αχαλίνωτου πληθωρισμού που υπάρχει στη Γαλλία για περισσότερο από ένα χρόνο, τα έξοδα διαβίωσης θα πρέπει να αυξηθούν κατά 8,9% για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, έτσι ώστε ο πρώτος μήνας της νέας σχολικής χρονιάς να κοστίζει 3.024 ευρώ κατά μέσο όρο για κάθε φοιτητής, πάλι σύμφωνα με τη ΦΑΓΕ. Αυτό το αποτέλεσμα περιλαμβάνει επίσης έξοδα επιστροφής στο σχολείο, όπως ασφάλιση υγείας, τέλη εγγραφής και προμήθειες.

Αυτά τα στοιχεία δεν λαμβάνουν υπόψη τους υποτρόφους και υποθέτουν ότι ένας φοιτητής ζει εκτός γονικής κατοικίας κατά τη διάρκεια των σπουδών του.

Συνολικά, αύξηση 500 ευρώ θα ισχύει για όλους τους φοιτητές κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. μια φιγούρα που ο Félix Sosso, εκπρόσωπος της ΦΑΓΕ, περιγράφει ως «  ιστορική».

Στο RTL Τετάρτη, ειδοποίησε για το φαινόμενο της «καταναγκαστικής εργασίας» , που αναγκάζει τους φοιτητές να εργάζονται κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, θέτοντας σε κίνδυνο την πανεπιστημιακή τους πορεία. «Πέρα από 16 ώρες [εργασίας] την εβδομάδα, υπάρχει σημαντικός αντίκτυπος στις σπουδές. [Οι φοιτητές] έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αποτύχουν από ένα πτυχίο », πρόσθεσε.

Παρόμοια εικόνα δίνουν και τα στοιχεία της UNEF, που δείχνουν ετήσια αύξηση 595 ευρώ.

Πληθωριστικές επιπτώσεις

Η Γαλλία, όπως και οι Ευρωπαίοι ομόλογοί της, αντιμετωπίζει τεράστιο πληθωρισμό από το τέλος της πανδημίας Covid-19 και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία διέκοψε τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και ανέβασε τις τιμές της ενέργειας.

Οι αυξήσεις των τιμών έφθασαν το 4,5% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο στη Γαλλία, αφού κορυφώθηκαν στο 6,3% στις αρχές του 2023.

Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε 500 εκατομμύρια ευρώ για την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους για την αύξηση του ύψους των υποτροφιών και τη διεύρυνση των κριτηρίων επιλεξιμότητας, με στόχο τον μετριασμό των πιο βλαβερών συνεπειών του πληθωρισμού, υπογράμμισε η Sylvie Retailleau, υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας. , στη France Inter την Τετάρτη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης « διαρθρωτική μεταρρύθμιση» για τη χορήγηση υποτροφιών, αν και οι λεπτομέρειες είναι ακόμη άγνωστες.

Τέλος, κατά την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2017, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να κατασκευάσει 60.000 νέα φοιτητικά καταλύματα έως το 2022, με στόχο τη μείωση των τιμών ενοικίασης.

Τον Απρίλιο του 2023, το Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης επεσήμανε ότι λιγότερες από 40.000 οικιστικές μονάδες είχαν όντως κατασκευαστεί ή ανακαινιστεί, σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης. Η UNEF ισχυρίζεται ότι μόνο 3.000 νέες οικιστικές μονάδες «CROUS» έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία έξι χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments