Διεθνή

Η δίβουλη στάση της Ευρώπης απέναντι στην Κίνα

Η δίβουλη στάση της Ευρώπης απέναντι στην Κίνα

Πηγή Φωτογραφίας: theasset.com

Η Ευρώπη ακολουθεί άλλη πολιτική σε επίπεδο εθνικών κρατών και άλλη πολιτική σε συλλογικό θεσμικό επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της Κίνας προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο: να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια οικονομία, περιστέλλοντας ταυτόχρονα την εξάρτησή της από τον ασιατικό γίγαντα.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια έρχονται σε σύγκρουση με τις ανάγκες της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις εθνικές εξαγωγικές φιλοδοξίες, ενώ οι κρατικές ενισχύσεις καταστρέφουν τα έργα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσπαθεί να βρει μια διέξοδο προς τα εμπρός Στις 31 Ιουλίου, επέκρινε τη γεωπολιτική θέση του Πεκίνου, αλλά ταυτόχρονα οι εμπορικοί δίαυλοι πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί Οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν η Ευρώπη να μην βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, αλλά και θέλουν η Ευρώπη να μην αποσυνδεθεί ή να μην γίνει εσωστρεφής. Αυτό συμβαίνει επειδή η Κίνα είναι η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ε.Ε.

Ένα παράδειγμα είναι η βιομηχανία κατασκευής ημιαγωγών, τσιπ και ηλεκτρονικών ειδών. Η ΕΕ εισήγαγε πέρυσι από την Κίνα προϊόντα αξίας 32 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι δικές της εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Ως αποτέλεσμα, εταιρείες όπως είναι η ολλανδική ASML, κατασκευάστρια εταιρεία εξοπλισμού κατασκευής τσιπ, βρίσκονται ανάμεσα στις φιλοδοξίες της γηραιάς ηπείρου για την ασφάλεια και τις επιχειρηματικές ανάγκες.

Οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ευρώπης, θέλουν οι Βρυξέλλες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της καταστολής του Πεκίνου. Ωστόσο, η προτεινόμενη νομοθεσία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στηρίζεται υπερβολικά στις επιδοτήσεις και ο αμερικανικός προστατευτισμός θα μπορούσε να φέρει την ΕΕ πιο κοντά στην Κίνα. Οι κυβερνήσεις κινούνται και στα δύο πεδία, με τις Βρυξέλλες να επιδιώκουν μια πιο σκληρή πολιτική έναντι της Κίνας, ενώ στο εσωτερικό τους διαφημίζουν στενότερους δεσμούς με την Κίνα στο όνομα της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Όπως επισημαίνει ο Φρανσουά Σιμί του Ινστιτούτου Mercator για τις Κινεζικές Σπουδές, οι Βρυξέλλες «παίζουν τον καλό αστυνομικό και αγκαλιάζουν την αρκούδα του Πεκίνου» όταν αυτό τους συμφέρει.

Η πρώτη εθνική στρατηγική της Γερμανίας έναντι της Κίνας, η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, χαράζει μια πιο αυστηρή γραμμή για τους ελέγχους των εξαγωγών και τους κινδύνους της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ παράλληλα λαμβάνει υπόψη τις εκκλήσεις κατασκευαστών όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen και ο χημικός όμιλος BASF να διατηρηθεί η ροή του εμπορίου. Η Γαλλία, εν τω μεταξύ, προωθεί μια πιο προστατευτική γραμμή ενάντια σε αυτό που θεωρεί ως κινεζικές επιδοτήσεις και τεχνητά χαμηλές τιμές. Η Επιτροπή έχει επιβάλει δασμούς αντιντάμπινγκ σε ορισμένες βιομηχανίες, όπως τα οπτικά καλώδια και το καρβίδιο του βολφραμίου, αλλά αυτό έχει τα όριά του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments