Ελλάδα

Πρόγνωση καιρού Σάββατου 26 Αυγούστου: Αύξηση της αστάθειας στα ηπειρωτικά, διατήρηση των ανέμων στο Αιγαίο

Πρόγνωση καιρού Σάββατου 26 Αυγούστου: Αύξηση της αστάθειας στα ηπειρωτικά, διατήρηση των ανέμων στο Αιγαίο
Η πρόγνωση του καιρού από το Μιχαήλ Σπυράκη

Η ψυχρή λίμνη της μέσης τροπόσφαιρας, που έχει δώσει αστάθεια μικρής γενικά δυναμικής στην χώρα τις τελευταίες δύο μέρες, θα οργανωθεί περεταίρω και θα κινηθεί ελαφρώς βορειότερα καλύπτοντας το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Έτσι καταιγίδες θα σημειωθούν σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ενώ δεν αποκλείεται ποσοστό αυτών να είναι ισχυρές. Ταυτόχρονα η κατάσταση των επιφανειακών ατμοσφαιρικών πιέσεων δεν θα αλλάξει, και έτσι οι άνεμοι στο Αιγαίο θα παραμείνουν ισχυροί.

Πιο αναλυτικά για αύριο Σάββατο 26 Αυγούστου 2023, αναμένεται τις πρώτες πρωινές ώρες να σημειωθούν διάσπαρτες καταιγίδες στην Θεσσαλία, τα νότια τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, καθώς πιθανώς και σε τμήματα της Ηπείρου, με πρόσκαιρη βελτίωση το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα η ημέρα θα ξεκινήσει με αίθριο καιρό, εκτός από την περιοχή του κεντρικού Αιγαίου, όπου ο καιρός θα είναι νεφελώδης, ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικοί, σύντομοι όμβροι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στις Κυκλάδες, στην Ανατολική Στερεά και την Εύβοια μέχρι το μεσημέρι. Ο καιρός ωστόσο θα παραμείνει γενικά νεφελώδης σε αυτές τις περιοχές μέχρι το βράδυ με εξαίρεση τις Κυκλάδες.

Τις θερμές ώρες της ημέρας αρχικά στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας (Ηπείρου, Δυτικής & Κεντρικής Στερεάς, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Δυτικής & Κεντρικής Μακεδονίας) θα αναπτυχθούν νεφώσεις αστάθειας όπου και θα σημειωθούν όμβροι και καταιγίδες, οι οποίες αργότερα θα επεκταθούν και σε πεδινές περιοχές. Ωστόσο ο κύριος όγκος των φαινομένων αναμένεται στα δυτικά ηπειρωτικά, καθώς και την δυτική Θεσσαλία και δυτική Μακεδονία. Επισημαίνεται ότι σε αυτές τις περιοχές, οι καταιγίδες πιθανώς να έχουν πρόσκαιρα έντονο χαρακτήρα, και να συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους ή χαλαζοπτώσεις. Δεν αποκλείεται στα νησιά του Ιονίου να σημειωθούν παροδικές βροχές, υπολείμματα των καταιγίδων δυτικής ηπειρωτικής χώρας. Το βράδυ ο καιρός θα έχει βελτιωθεί και στις περισσότερες περιοχές τα φαινόμενα θα έχουν σταματήσει, εκτός από πολύ τοπικούς όμβρους, υπολείμματα της αστάθειας.

Οι άνεμοι στο βορειοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί 5-6 και τοπικά έως 7 μποφόρ, στο κεντρικό Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 5-6 μποφόρ, ενώ στο νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν βορειοδυτικοί, με την ίδια ένταση. Στο βορειοδυτικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, 2-3 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 3-5 μποφόρ. Γενικά ασθενείς θα είναι οι άνεμοι στα ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας, λόγω της αστάθειας και γενικότερα του πιο νεφελώδους καιρού. Πιο συγκεκριμένα, στη Δυτική Μακεδονία η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 31-33 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και Θράκη από 23-25 έως 35-37 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 21-23 έως 32-34 βαθμούς, στην Θεσσαλία από 22 έως 33-35 βαθμούς, και στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά και την Εύβοια από 23-25 έως 30-32 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά της ανατολικής-νοτιοανατολικής Πελοποννήσου η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 34 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23-25 έως 32-34 βαθμούς, στις Σποράδες και τις Κυκλάδες θα κυμανθεί από 24 έως 27-29 βαθμούς, στην Κρήτη από 22-24 έως 32-34 βαθμούς, στα νησιά του Ανατολικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου από 23-25 έως 29-31 βαθμούς Κελσίου.

Αττική: Νεφελώδης αναμένεται γενικά ο καιρός με πιθανότητα παροδικών βροχών ή όμβρων κυρίως στα δυτικά τμήματα του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4-5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ, με εξασθένιση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26-28 έως 31-33 βαθμούς στο λεκανοπέδιο, ενώ στα βόρεια  του νομού η ελάχιστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη:  Αρχικά λίγες νεφώσεις, που τις θερμές ώρες της ημέρας θα αυξηθούν και θα σημειωθούν όμβροι και καταιγίδες στα ορεινά, ενώ προς το απόγευμα πιθανώς να επηρεαστεί και η πόλη από σύντομη καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2-3 και πρόσκαιρα το μεσημέρι νότιοι με ένταση έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Η ελάχιστη στον αστικό ιστό της πόλης θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments