Nέα της αγοράς

Tesla: Γιατί όλοι ασχολούνται με το νέο υπερυπολογιστή-κοστίζει 300 εκατ. ευρώ

Tesla: Γιατί όλοι ασχολούνται με το νέο υπερυπολογιστή-κοστίζει 300 εκατ. ευρώ

Πηγή Φωτογραφίας: topgeargreece.gr, 10 χιλιάδες επεξεργαστές γραφικών NVIDIA H100

10 χιλιάδες επεξεργαστές γραφικών NVIDIA H100 μαζί δημιουργούν έναν υπερυπολογιστή που θα αλλάξει τα δεδομένα για τα αυτοκίνητα της Tesla

Μια μίνι “βόμβα” μόλις έσκασε στα social media για την Tesla και όλοι ασχολούνται μαζί της. Αυτή η “βόμβα” είναι πολύ ακριβή και αποτελείται από 10.000 επεξεργαστές NVIDIA H100 GPU.

Συγκεκριμένα πρόκειται για την μεγαλύτερη σε ισχύ κάρτα γραφικών που υπάρχει για εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και machine learning (ML). Σίγουρα θα αναρωτιέσαι τι θέλει να κάνει η Tesla και έθεσε σε λειτουργία αυτό το επεξεργαστικό θηρίο.

Θα αλλάξουν όλα στην αυτόνομη οδήγηση

Στη φωτογραφία που βλέπεις κάτω είναι η μονάδα NVIDIA H100, μια πανάκριβη GPU (επεξεργαστής γραφικών) που κοστίζει σχεδόν 35.000 ευρώ η μία. Τώρα φανταστείτε 10.000 Nvidia H100 μαζί γιατί αυτό το “σμήνος” ένωσε η Tesla και αυτήν την στιγμή έχει ίσως τον κορυφαίο υπολογιστή παγκοσμίως για εκπαίδευση -και όχι μόνο- Τεχνητής Νοημοσύνης.

Αυτό το σμήνος 10.000 επεξεργαστών γραφικών θα επιτρέψουν στην Tesla να εκπαιδεύσει το σύστημα αυτόνομης οδηγήσης FSD Beta ταχύτερα και καλύτερα από ποτέ. Πάντως η NVIDIA δεν μπορεί να συμβαδίσει με τη ζήτηση που υπάρχει.

Ως αποτέλεσμα, η Tesla ξοδεύει πάνω από ένα 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να κατασκευάσει τον δικό της υπερυπολογιστή με την ονομασία Dojo. Χρησιμοποιεί το custom chip της εταιρείας.

Αυτός ο υπερυπολογιστής θα εκπαιδεύει επίσης τον στόλο οχημάτων της Tesla και θα επεξεργάζεται δεδομένα από αυτά. Ο Elon Musk δήλωσε τον περασμένο μήνα: “Ειλικρινά… αν μπορούσαν (η NVIDIA) να μας παραδώσουν αρκετές GPU, ίσως να μην χρειαζόμασταν το Dojo”.

Η Tesla θέτει σε λειτουργία το σύμπλεγμα GPU NVIDIA H100 την ίδια στιγμή που ενεργοποιεί το Dojo. Αυτό θα αυξήσει δραματικά τις υπολογιστικές δυνατότητες της Tesla σε ένα επίπεδο που καμία άλλη αυτοκινητοβιομηχανία δεν θα μπορούσε να ονειρευτεί αυτή τη στιγμή.

Συνολικά η Tesla θα επενδύσει σχεδόν 4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023 και το 2024 για να εκπαιδεύσει τους υπολογιστές της. Να πούμε και το αυτονόητο πια: O Dojo θα είναι ανάμεσα στους 5 ισχυρότερους υπερ-υπολογιστές του πλανήτη. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν εταιρείες αυτοκινήτων με τόσο μεγάλα υπολογιστικά συστήματα και αυτό κάνει την διαφορά στην Tesla.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments