Οικονομία

Πόσους τόκους γλίτωσαν οι συνεπείς δανειολήπτες από το “πάγωμα” στα επιτόκια

Πόσους τόκους γλίτωσαν οι συνεπείς δανειολήπτες από το “πάγωμα” στα επιτόκια

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Τρεις αυξήσεις επιτοκίων, κατά 75 μονάδες βάσης συνολικά

Τρεις αυξήσεις επιτοκίων, κατά 75 μονάδες βάσης συνολικά, έχουν αποφύγει οι 400.000 συνεπείς δανειολήπτες που εντάχθηκαν στην ευνοϊκή ρύθμιση για πάγωμα των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια στα επίπεδα Μαρτίου.

Τρεις αυξήσεις επιτοκίων, κατά 75 μονάδες βάσης συνολικά, έχουν αποφύγει οι 400.000 συνεπείς δανειολήπτες που εντάχθηκαν στην ευνοϊκή ρύθμιση για πάγωμα των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια στα επίπεδα Μαρτίου.

Θυμίζεται ότι στη ρύθμιση εντάχθηκαν ενήμερα στεγαστικά δάνεια ύψους 18 δισ. ευρώ αρχής γενομένης από τον Απρίλιο – ή το αργότερο – τον Μάιο. Από την πρωτοβουλία των πιστωτών ωφελήθηκαν επίσης δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers και τα οποία έχουν “θεραπευτεί”.

Ξεκινώντας από τον Ιούλιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα έχει προχωρήσει σε εννέα αυξήσεις επιτοκίων συνολικού ύψους 4,25 ποσοστιαίων μονάδων. Ειδικότερα, από τα τέλη Μαρτίου έως σήμερα έχουν γίνει τρεις αυξήσεις από 25 μονάδες βάσης έκαστη για να φτάσουμε σήμερα σε βασικό επιτόκιο 3,75%.

Ακόμη πιο ενδεικτική είναι η εξέλιξη του Euribor το συγκεκριμένο διάστημα καθώς πρόκειται για το επιτόκιο με το οποίο είναι συνδεδεμένη η μηνιαία δόση των στεγαστικών κυμαινόμενου επιτοκίου.

Σήμερα το Euribor 1 μήνα διαμορφώνεται στο 3,620% και το Euribor 3 μηνών = στο 3,788%, ενώ το επιτόκιο στο οποίο πάγωσαν τα ωφελούμενα δάνεια είναι 2,70% και 2,85% αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι οι συνεπείς δανειολήπτες επιβαρύνονται με 92 και 94 μονάδες βάσης μικρότερο επιτόκιο από αυτό που θα πλήρωναν εάν δεν είχε ληφθεί το μέτρο στήριξης.

Σημειώνεται ότι, ενδεικτικά, η αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης σε ένα στεγαστικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, διάρκειας 20 ετών, μεταφράζεται σε αύξηση της δόσης κατά 50 ευρώ/μηνιαίως. Αυτό σημαίνει ότι ήδη οι οφειλέτες έχουν καταγράψει σημαντικό όφελος το οποίο αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω -ειδικά εάν η ΕΚΤ αυξήσει ξανά τα επιτόκιά της.

Πρόκειται για το ουσιαστικότερο μέτρο στήριξης των δανειοληπτών από την έναρξη του ράλι των επιτοκίων πριν από 13 μήνες σε μια προσπάθεια της ΕΚΤ για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, παρά τις εξαγγελίες κυβέρνησης και τραπεζών για λήψη δέσμης μέτρων για στήριξη των δανειοληπτών – και μάλιστα των ευαλώτων – από το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων, κανένα άλλο μέτρο δεν είχε τόσο ευρεία απήχηση. Ένας βασικός λόγος της επιτυχίας του συγκεκριμένου μέτρου ήταν η αυτόματη ένταξη των δανείων από τις τράπεζες, χωρίς δηλαδή να απαιτείται κάποια ενέργεια εκ μέρους των δανειοληπτών.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments