Policy Briefs

Ευρωεκλογές 2024: Η ριζοσπαστική δεξιά προελαύνει, οι οικολόγοι υποχωρούν

Ευρωεκλογές 2024: Η ριζοσπαστική δεξιά προελαύνει, οι οικολόγοι υποχωρούν

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Eumatrix.eu - Political Trends and Dynamics in the European Union - an Outlook to the European Elections 2024

Οι εκτιμήσεις ανήκουν στην ομάδα του Euractiv.

Τον Ιούνιο του επόμενου έτους, οι πολίτες της ΕΕ καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ενώ τα ευρωπαϊκά κόμματα αρχίζουν να προετοιμάζονται για αυτήν την προθεσμία, οι προβλέψεις για την επιστροφή στο σχολείο από το EURACTIV και το EuropeElects αποκαλύπτουν τη δυναμική που επικρατεί αυτή τη στιγμή, τις αλλαγές στην ισορροπία δυνάμεων.

Εν συντομία:

  • Η δεξιά δυναμώνει χάρη στις 27 επιπλέον έδρες που απέκτησαν οι ομάδες ECR και ID
  • Σε αυτό το σημείο, η κεντρώα πλειοψηφία υπερισχύει της ώθησης από τη δεξιά
  • Ο μεγαλύτερος χαμένος είναι η ομάδα των Πρασίνων/EFA, η οποία χάνει 20 έδρες, ακολουθούμενη από το ΕΛΚ (-16) και το Renew Europe (-12).
  • Οι όμιλοι S&D και La Gauche παρέμειναν στάσιμοι, αλλά υπέστησαν νέα κατανομή των εδρών.
  • Η ομάδα Identity and Democracy (ID) θα μπορούσε να μετακινηθεί από την ιταλική ηγεσία στη γαλλική ηγεσία: η Λέγκα του Matteo Salvini φαίνεται να ξεπεραστεί από την Εθνική Συσπείρωση της Marine Le Pen, στο δρόμο για να γίνει το ηγετικό κόμμα της ομάδας
  • Το Ισπανικό Λαϊκό Κόμμα θα γινόταν η κύρια δύναμη του ΕΛΚ
  • Αντιδράσεις: Οι Πράσινοι είναι αισιόδοξοι για την ικανότητά τους να κινητοποιούν ψηφοφόρους, το ECR είναι περήφανο για τον «ευρωρεαλισμό» του και επικρίνει την αριστερά. Το Renew Europe επιδιώκει να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους τη σημασία του ρόλου της ομάδας ως βασίλειο. Το ΕΛΚ θεωρεί τις δημοσκοπήσεις αναξιόπιστες.

Οι ριζοσπάστες δεξιοί κερδίζουν 27 περισσότερες έδρες

Τα αποτελέσματα των προβλέψεών μας δείχνουν σημαντικά κέρδη σε όλο το φάσμα της δεξιάς, με την εθνικοσυντηρητική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) να αναμένεται να αυξηθεί κατά 16 έδρες από τις 66 έδρες της στις εκλογές του 2019.

Την ίδια στιγμή, η ακροδεξιά και ευρωσκεπτικιστική ομάδα Identity and Democracy (ID) αναμένεται να κερδίσει 73 έδρες, 11 περισσότερες από το 2019.

Ο Nicola Procaccini, συμπρόεδρος της ομάδας ECR, αποδίδει την επιτυχία της δεξιάς στην “ευρωρεαλιστική και ρεαλιστική” προσέγγισή της , η οποία λέει ότι προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον.

«Οι ψηφοφόροι πιστεύουν λιγότερο σε προηγούμενες πλειοψηφίες και αριστερές προσεγγίσεις για την επίλυση των απτών και προφανών προβλημάτων της Ευρώπης. Η περισσότερη γραφειοκρατία, για παράδειγμα, δεν είναι η λύση, είπε ο Procaccini στο EURACTIV.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη αποτελεσματικότητα στους τομείς που έχουν μεγαλύτερη σημασία για τους πολίτες», όπως τα εξωτερικά σύνορα, η εσωτερική αγορά και η οικονομική ανάκαμψη.

Τέτοιες συζητήσεις αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές στη Ρουμανία, όπου το ακροδεξιό κόμμα AUR είναι τώρα η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας και πρόκειται να εισέλθει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά με οκτώ έδρες.

Μεταξύ των μεγάλων νικητών του ECR είναι επίσης το ισπανικό κόμμα VOX, αν και δεν κατάφερε να επιτύχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα στις πρόωρες εθνικές εκλογές του Ιουλίου και έχασε τις πιθανότητές του να εισέλθει στην κυβέρνηση. Στις Βρυξέλλες, οι έδρες της θα πρέπει να αυξηθούν από τέσσερις σε εννέα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments