Policy Briefs

Γαλλία: Πακέτο τσιγάρα στα 12 ευρώ;

Γαλλία: Πακέτο τσιγάρα στα 12 ευρώ;

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Brusseltimes.com - One in five cigarettes smoked in Belgium go untaxed

Η γαλλική κυβέρνηση απέχει ένα βήμα από την απόφαση, αλλά οι αντικαπνιστικοί σύλλογοι ζητούν πρόσθετα μέτρα κατά του καπνίσματος.

Ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει την τιμή ενός πακέτου τσιγάρα στα 12 ευρώ το 2024 ως μέρος των συζητήσεων για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της κοινωνικής ασφάλισης, η Συμμαχία κατά του καπνού επικρίνει ένα μέτρο που είναι πολύ ελαφρώς δεσμευτικό.  

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Olivier Véran δήλωσε  ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αυξήσει το πακέτο των τσιγάρων στα δώδεκα ευρώ από τις αρχές του 2024. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Συμμαχία κατά του καπνού – ACT, αυτό το μέτρο δεν ανταποκρίνεται στην πρόκληση της δημόσιας υγείας. 

«Μόνο μια ισχυρή και συνεχής πολιτική θα καταστήσει δυνατή την αποτελεσματική και βιώσιμη μείωση της επικράτησης του καπνίσματος στη χώρα μας. Αυτή η μάστιγα εξακολουθεί να αφορά σχεδόν 12 εκατομμύρια Γάλλους» , υποστηρίζει ο Loïc Josseran, πρόεδρος του ACT, σε δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (30 Αυγούστου). 

Ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει σταδιακά την τιμή ενός πακέτου 20 τσιγάρων στα δεκατρία ευρώ έως το 2027, η ACT προτείνει αντ ‘αυτού ένα πακέτο με τιμή δεκαέξι ευρώ μέχρι τότε. 

Το ACT θέλει επίσης να αυξηθούν άλλα προϊόντα καπνού, όπως ο καπνός για ρολό, προκειμένου να αποτραπεί η στροφή των καπνιστών των λεγόμενων κλασικών τσιγάρων στα προϊόντα αυτά. 

Η ίδια ιστορία για τη Γαλλίδα ευρωβουλευτή Anne Sophie Pelletier (La Gauche, GUE / NGL). 

«Η δράση της κυβέρνησης πρέπει να προχωρήσει περισσότερο. Πολιτική πρόληψης, υποστήριξη ατόμων που πάσχουν από εθισμό στον καπνό, συμβολή της καπνοβιομηχανίας στις πολιτικές υγείας της χώρας, συμμόρφωση με το πρωτόκολλο του ΠΟΥ και απαγόρευση της παράλληλης αγοράς», αναλύει για την EURACTIV .

Η ιδέα της αύξησης της τιμής του καπνού για τη μείωση του αριθμού των καπνιστών δεν είναι νέα. Είναι μάλιστα μια από τις βασικές συστάσεις του πρωτοκόλλου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). 

Το πρωτόκολλο MPOWER, το οποίο δημιουργήθηκε το 2008, είναι ένας οδηγός εργαλείου που βοηθά τις χώρες να εφαρμόσουν μια αποτελεσματική πολιτική δημόσιας υγείας στον αγώνα κατά του καπνού. 

«Κατά μέσο όρο, μια αύξηση της τιμής κατά 10% θα μειώσει την κατανάλωση κατά 5-8% σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και κατά περίπου 4% σε χώρες υψηλού εισοδήματος», γράφει ο ΠΟΥ σε έκθεση που δημοσιεύεται για την κατανάλωση καπνού στον κόσμο . δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments