Policy Briefs

Ολλανδή ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δυσχεραίνει την πολιτική της Ε.Ε. απέναντι στην Κίνα

Ολλανδή ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δυσχεραίνει την πολιτική της Ε.Ε. απέναντι στην Κίνα

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Theparliamentmagazine.eu - 5 questions with... Liesje Schreinemacher

Αιτία θεωρείται το λιμάνι του Πειραιά.

Η αποτελεσματική χάραξη πολιτικής της ΕΕ έναντι της Κίνας παρεμποδίζεται από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, που εξαρτώνται υπερβολικά από τη χώρα της Ανατολικής Ασίας, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Liesje Schreinemacher (VVD/Renew) σε συνέντευξή της την Πέμπτη.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις ανησυχίες των επιχειρήσεων όσον αφορά τους μηχανισμούς ελέγχου της ΕΕ για τις ξένες επενδύσεις, η Schreinemacher επεσήμανε το ολλανδικό τεστ ασφαλείας για επενδύσεις, συγχωνεύσεις και εξαγορές (Vifo), το οποίο ελέγχει την ξένη επιρροή σε ολλανδικούς στρατηγικούς τομείς.

«Δεν έχουν ακόμη όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη ένα τέτοιο τεστ. Θέλουμε να το κάνουν, διότι διαφορετικά, δημιουργείται το φαινόμενο του υδατοστρώματος: οι επενδυτές κατευθύνονται προς αυτές τις χώρες», δήλωσε η Schreinemacher.

«Πάρτε, για παράδειγμα, το ελληνικό λιμάνι του Πειραιά, το οποίο ανήκει σε κινεζική κρατική εταιρεία. Αυτό καθιστά επίσης πιο δύσκολη μια αποτελεσματική πολιτική για την Κίνα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, διότι, σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα εξαρτάται από την Κίνα», συμπλήρωσε.

Το λιμάνι του Πειραιά, του οποίου ο κύριος μέτοχος είναι η κινεζική ναυτιλιακή εταιρεία Cosco Shipping, έχει συχνά θεωρηθεί ως σημαντικός μοχλός επιρροής της Κίνας στην Ευρώπη, καθώς έχει αναφερθεί κατά καιρούς όταν η Ελλάδα μπλόκαρε δηλώσεις της ΕΕ σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Η Schreinemacher πρόσθεσε ότι, αν και η παρακολούθηση της ξένης επιρροής σε στρατηγικούς τομείς είναι καλή, η Ολλανδία θα πρέπει ωστόσο «να παραμείνει μια ενδιαφέρουσα χώρα για επενδύσεις από το εξωτερικό, καθώς συμβάλλουν στην καινοτομία και την ανταγωνιστικότητά μας».

Η Ολλανδία θεωρείται ως μία από τις πιο “σκληρές” χώρες της ΕΕ έναντι της Κίνας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει τις εξαγωγές κρίσιμης τεχνολογίας ημιαγωγών από εγχώριες εταιρείες σε τρίτες χώρες. Η Schleinemacher πρόσθεσε ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι “αναλογικά”, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές και πολιτικές συνέπειες, “εάν η εξαγωγή ολλανδικής τεχνολογίας αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, θα μπορούσε να εισαχθεί ένα σύστημα αδειοδότησης εξαγωγών”.

“Δεν σκοπεύουμε να πιάσουμε όλες τις εταιρείες που ασχολούνται με την κβαντική τεχνολογία και τα κβαντικά τσιπ σε ένα μεγάλο δίχτυ και να τις υπαγάγουμε σε ένα τέτοιο καθεστώς αδειοδότησης. Αλλά η εθνική ασφάλεια είναι πιο σημαντική”, δήλωσε ο υπουργός. Οι σινο-ολλανδικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω των προαναφερθέντων περιορισμών στις εξαγωγές και του χαρακτηρισμού της Κίνας ως της “μεγαλύτερης απειλής” για την ολλανδική ασφάλεια σε έκθεση των μυστικών υπηρεσιών τον Μάιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments