Policy Briefs

Φον ντερ Λάιεν: Ο Πούτιν εργάζεται για την επιστροφή των αυτοκρατοριών στην Ευρώπη

Φον ντερ Λάιεν: Ο Πούτιν εργάζεται για την επιστροφή των αυτοκρατοριών στην Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Σοβαρές προειδοποιήσεις της επικεφαλής της Commission.

Στο Ευρωπαϊκό Οικονομικό Συνέδριο στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιθυμεί την επιστροφή των αυτοκρατοριών και των αυταρχικών καθεστώτων στην Ευρώπη.

Μιλώντας μαζί με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, η φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για προστασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας. «Ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν στοχεύει να ξανασχεδιάσει τον χάρτη της Ευρώπης και είναι επίσης μια επίθεση στην Ένωσή μας και στο παγκόσμιο σύστημα που βασίζεται σε κανόνες », εξήγησε.

Σύμφωνα με αυτήν, ο Ρώσος ισχυρός άνδρας φιλοδοξεί μόνο την επανίδρυση αυτοκρατοριών και τον αυταρχισμό στην Ευρώπη και προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να παρεξηγηθούν οι στόχοι της τελευταίας.

Μαζί με αυτό, ο Ρώσος πρόεδρος ορκίστηκε για πέμπτη θητεία , που κατέστη δυνατή από τις συνταγματικές αλλαγές που έγιναν το 2020.

Η κ. von der Leyen κάλεσε την Ευρώπη να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες και να επενδύσει στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία ενόψει των απειλών για την ασφάλεια που προκύπτουν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«  Η προστασία της Ευρώπης είναι μια ευθύνη που βαρύνει όλη την Ευρώπη », εξήγησε, προσθέτοντας ότι η αποτελεσματική ασφάλεια απαιτεί μια ισχυρή οικονομία.

Εάν επανεκλεγεί Πρόεδρος της Επιτροπής, έχει υποσχεθεί αμυντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μεγάλα έργα μπορούν να ξεκινήσουν και να σχεδιαστούν, να κατασκευαστούν και να αναπτυχθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος» .

Επανέλαβε επίσης την ιδέα της δημιουργίας μιας θέσης Ευρωπαίου Επιτρόπου Άμυνας , υποδεικνύοντας ότι θα άνοιγε μια τέτοια θέση εάν επαναδιοριζόταν για δεύτερη θητεία. Ο Πολωνός Υπουργός Εξωτερικών, Radosław Sikorski, θεωρείται το φαβορί για να ασκήσει αυτό το αξίωμα εάν το έργο υλοποιηθεί.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι «  αν η Ευρώπη ήταν καλύτερα προετοιμασμένη και αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν δείξει περισσότερη φαντασία πριν από χρόνια, ίσως η Ρωσία να μην τολμούσε να επιτεθεί στη φίλη μας Ουκρανία. »

«Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να αποφύγει τη σύγκρουση που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για να γίνει αυτό, πρέπει να μετατρέψει την οικονομική της επιτυχία σε καλύτερες αμυντικές δυνατότητες. […] Στην Πολωνία, όχι μόνο το καταλαβαίνουμε πολύ καλά, αλλά είμαστε ολοένα και πιο προετοιμασμένοι », επέμεινε.

Στην πραγματικότητα, η Πολωνία ξοδεύει σχεδόν το 4% του ΑΕΠ της για την άμυνα, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ. Ο Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε επίσης την ΕΕ να διαθέσει τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια ευρώ για την κοινή άμυνα.

Χαιρετίζοντας τη δημιουργία της θέσης του Επιτρόπου Άμυνας, ο Πρωθυπουργός ζήτησε επίσης αποτελεσματική άμυνα του ευρωπαϊκού ουρανού. «  Η Ευρώπη θα είναι ασφαλής εάν υπάρχει ένας ασφαλής ουρανός από πάνω της», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments