Οικονομία

Citi – JP Morgan: Όλα δείχνουν επενδυτική βαθμίδα την Παρασκευή από την DBRS

Citi – JP Morgan: Όλα δείχνουν επενδυτική βαθμίδα την Παρασκευή από την DBRS

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο. Αναφερόμενοι στα ελληνικά ομόλογα και τις προοπτικές τους, οι αναλυτές της Citigroup και της JP Morgan διατηρούν την θετική τους στάση, εν αναμονή των ανακοινώσεων των οίκων αξιολόγησης το επόμενο διάστημα.

Πράξη φαίνεται ότι θα γίνει την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για επιστροφή της χώρας μας στην επενδυτική βαθμίδα εντός 100 ημερών από την έναρξη της 2ης θητείας του.

Αναφερόμενοι στα ελληνικά ομόλογα και τις προοπτικές τους, οι αναλυτές της Citigroup και της JP Morgan διατηρούν την θετική τους στάση, εν αναμονή των ανακοινώσεων των οίκων αξιολόγησης το επόμενο διάστημα.

Όπως όλα δείχνουν, η DBRS θα είναι η πρώτη που θα «ανοίξει» τον χορό των αναβαθμίσεων από την πλευρά των Big 4, «σφραγίζοντας» την Παρασκευή την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.

Η σημασία της επανεκλογής της ΝΔ

Αναλυτικότερα, στην ανάλυσή της, η Citi σημειώνει ότι η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις πρόσφατες εκλογές ενίσχυσε σημαντικά την πιθανότητα να αναβαθμιστεί η αξιολόγηση της Ελλάδας από την DBRS αυτή την εβδομάδα, ενώ κάτι ανάλογο ισχύει και για τον οίκο Μοody’s την επόμενη εβδομάδα. Οι ειδικοί συμπληρώνουν ακόμα ότι οι αξιολογήσεις των S&P και Fitch στο τέταρτο τρίμηνο αναμένεται να αποτελέσουν το «διαβατήριο» προκειμένου να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στους διεθνείς δείκτες.

Στην ίδια ανάλυση, η Citi υπογραμμίζει ότι, μετά το θετικό report για την Ελλάδα από τη Moody’s την περασμένη εβδομάδα, η αξιολόγησή της θα επανεξεταστεί από την DBRS αυτήν την Παρασκευή και από τη Moody’s την επόμενη Παρασκευή. Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και οι πιθανότητες της να λάβει την επενδυτική βαθμίδα έχουν σημειώσει σημαντική ενίσχυση ύστερα από τις πρόσφατες εκλογές, «χαρίζοντας» ήδη στη χώρα μας αναβαθμίσεις στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης Scope και R&I, οι οποίο όμως δεν είναι αναγνωρισμένοι από την ΕΚΤ.

Τα οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα μας

Σε περίπτωση που η DBRS αναβαθμίσει την οικονομία μας κατά μία βαθμίδα, θα την οδηγούσε αυτομάτως στην κατηγορία του investment grade. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα μειωμένα haircuts στα collaterals με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση, συμπληρώνει η Citi, προκειμένου να επιτευχθεί η συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στους διεθνείς δείκτες απαιτούνται αναβαθμίσεις σε επενδυτική βαθμίδα από τουλάχιστον δύο μεταξύ των Moody’s, S&P και Fitch.

Ειδικότερα, για την ένταξη στον δείκτη Bloomberg Barclays, είναι αναγκαίες δύο investment grade βαθμολογίες από τις Moody’s, S&P και Fitch, για τον δείκτη iBoxx απαιτείται βαθμολογία επενδυτικής βαθμίδας σε μέσο όρο από τους τρεις οίκους, ενώ, τέλος, για τον FTSE Rusell χρειάζεται βαθμολογία στην κατηγορία “Α” και από την S&P και από την Moody’s.

«Κλειδί» οι αναβαθμίσεις από S&P και την Fitch

Σύμφωνα με την ανάλυση της Citi, από τη στιγμή που η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από το IG, προκειμένου να επιτευχθεί η συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων σε Bloomberg Barclays και iBoxx θα βασιστεί, όπως όλα δείχνουν, στις αναβαθμίσεις από την S&P και την Fitch. Και οι δύο αυτή τη στιγμή βαθμολογούν την Ελλάδα μία βαθμίδα κάτω από το investment grade), ενώ πρόκειται να εξετάζουν την αξιολόγησης της Ελλάδα στις 20 Οκτωβρίου και την 1η Δεκεμβρίου, αντίστοιχα. Ο FTSE Russell έχει πιο αυστηρά κριτήρια κι αυτή τη στιγμή αποτελεί πιο δύσκολο «στόχο».

Με βάση τα δεδομένα αυτά, η Citi υπογραμμίζει ότι παραμένει long στα 10ετή ελληνικά ομόλογα έναντι των πορτογαλικών στοχεύοντας σε μείωση του μεταξύ τους spread στις 40 μονάδες βάσεις, από 57 μ.β που έκλεισε χθες, 5 Σεπτεμβρίου.

Θετική και η JP Morgan

Από την πλευρά της, και η JP Morgan κρατάει θετική στάση απέναντι στα ελληνικά ομόλογα, τονίζοντας ότι διατηρεί τις long θέσεις της στους 10ετείς ελληνικούς κρατικούς τίτλους έναντι των ιταλικών.

Σύμφωνα με την ανάλυσή της, τα ελληνικά ομόλογα υπεραπέδωσαν ελαφρώς έναντι των ιταλικών τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ενώ, όπως έχει επισημάνει και σε προηγούμενες εκθέσεις της, διατηρεί μία ευρεία εποικοδομητική στάση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα στους ελληνικούς τίτλους.

Ακόμα, αναφορικά με το spread Ελλάδας-Ιταλίας, η εκτίμησή της είναι ότι θα φτάσει στις -50 μονάδες βάσης, από -30 με -40 μ.β που κινείται αυτό το διάστημα, λόγω των ετυμηγοριών των οίκων αξιολόγησης που πλησιάζουν.

Αναλυτικότερα, θεωρεί ότι τα ελληνικά ομόλογα θα διαπραγματεύονται σταθερά με χαμηλότερες αποδόσεις σε σχέση τα ιταλικά, χάρη στα ισχυρά μακροοικονομικά και δημοσιονομικά θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, του σταθερού πολιτικού τοπίου και της υψηλής πιθανότητας επιστροφής της χώρας στο investment grade φέτος.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η JP Morgan εκτιμά ότι η DBRS θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα την Παρασκευή και την κίνησή της θα ακολουθήσουν και οι S&P και Fitch τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, αντίστοιχα. Σύμφωνα λοιπόν και με την JPM, τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στους δύο από τους τρεις διεθνείς δείκτες ομολόγων πριν το τέλος του 2023.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments