Πολιτική

Κυβέρνηση: Σε αναζήτηση ευρωπαικής χρηματοδότησης για αποκατάσταση των ζημιών

Κυβέρνηση: Σε αναζήτηση ευρωπαικής χρηματοδότησης για αποκατάσταση των ζημιών

Πηγή Φωτογραφίας: [363339] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΑΠΟ ΤΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Οι συνέπειες από τις ολέθριες δασικές πυρκαγιές αλλά και εν μέρει από τα τρέχοντα ακραία φαινόμενα είναι ψηλά στην "ευρωπαϊκή" ατζέντα της κυβέρνησης.

Αποφάσεις για την ανάπτυξη του Έβρου μετά τις μεγάλες πυρκαγιές με διεκδίκηση και ευρωπαϊκής χρηματοδότησης λαμβάνει η κυβέρνηση, ενώ δέσμη μέτρων σε δύο κατευθύνσεις, αφενός στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα αφετέρου στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, αναμένεται ότι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την Παρασκευή.  

Το Μαξίμου αναζητεί λύσεις (επείγουσες και μεσοπρόθεσμες δράσεις) σε περιοχές που δοκιμάστηκαν σοβαρά από τις πυρκαγιές και κινητοποιεί τοπικούς φορείς και επιστήμονες (ιδίως στο δάσος της Δαδιάς) για την “επόμενη μέρα”.

Μετά την Πάρνηθα και τη Ρόδο, ο Πρωθυπουργός θα περιοδεύσει στον Εβρο προτού βρεθεί στη Θεσσαλονίκη ενόψει της διεθνούς έκθεσης και αφότου στην Αλεξανδρούπολη είχε βρεθεί κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, στοχεύοντας σε διττό μήνυμα: ότι ο Εβρος και συνολικά η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (σημειωτέον, είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού κατά 7,6% μετά τη Δυτική Μακεδονία) είναι πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και ότι θα δρομολογηθούν παρεμβάσεις για «διατηρήσιμη ανάπτυξη».

Χαρακτηριστική η αποστροφή του Μητσοτάκη «θα είμαι προσωπικά κοντά τους, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στη γη τους», κατά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενη στην επίσκεψή της στη Σλοβενία μετά σλοβενικές πλημμύρες, η πρωθυπουργός Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι η χώρα έλαβε “όχι μικρή” βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και ότι η Αθήνα θα είναι η πρώτη που θα ζητήσει ανάλογη βοήθεια για την περιοχή του Έβρου.

«Για τους παραγωγούς, τους εργάτες της γης, τους μελισσοκόμους, τους κτηνοτρόφους» όπως είπε, μιλώντας για υποχρέωση της Ευρώπης «στο πλαίσιο της αναθεώρησης των προϋπολογισμών να στηρίξει την πολιτική προστασία και την αποκατάσταση των ζημιών».

Διευκολύνσεις προς πληγέντες

Για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ισχύει ένα πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων, ενώ για τις πρωτογενείς βιομηχανίες, τα σχέδια περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση της απογραφής του ζωικού κεφαλαίου τον Σεπτέμβριο και την πληρωμή τον Οκτώβριο, διευκολύνσεις για τους πυρόπληκτους (π.χ. νέους αγρότες) που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, καθώς και δάνειο ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων για ζωοτροφές για περίοδο τριών μηνών.

Με την παραδοχή ότι στο μέτωπο των πυρκαγιών «εκ του αποτελέσματος δεν τα καταφέραμε όσο καλά θέλαμε», ο Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κλιματική κρίση αφορά το παρόν αλλά και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες «να υπακούουν στις εντολές της Πολιτικής Προστασίας» καθώς επελαύνει η κακοκαιρία Daniel.

Ο ίδιος βρέθηκε άλλωστε και στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης για επιτόπου ενημέρωση.  «Ισως έχουμε τόσο σημαντική μεταβολή λόγω της κλιματικής κρίσης, που δεν ξέρω πια αν θα έχουμε εποχές να διακρίνουμε. Αυτό που προηγείται βέβαια είναι η οργάνωση του κρατικού μηχανισμού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στρατηγικός σχεδιασμός και για την αποκατάσταση των περιοχών, σχεδιασμός για το μέλλον.

“Είναι πολύ βαρύ το έργο, αλλά πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Και ο Μητσοτάκης μίλησε για «σχεδιασμό» ενός πιο ανθεκτικού κράτους, όπως αναμένεται να κάνει αναλυτικά στο τέλος της εβδομάδας από τη ΔΕΘ. «Ο πήχης των πολιτών μπαίνει όλο και πιο ψηλά γιατί τα φαινόμενα μας υποχρεώνουν να προσαρμοστούμε σε πιο ακραίες εκφάνσεις της κλιματικής κρίσης» είπε, ζητώντας συστράτευση της κοινωνίας και τους κράτους σε όλα τα επίπεδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments