Οικονομία

Επίδομα θέρμανσης: Πώς θα δοθεί φέτος – Τελικές ημερομηνίες πληρωμής [vid]

Επίδομα θέρμανσης: Πώς θα δοθεί φέτος – Τελικές ημερομηνίες πληρωμής [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης σε κατοικία στο ϊλιον. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των οικογενειών που θα εισπράξουν το επίδομα εκτιμάται ότι θα ανέλθει και πάλι σε περίπου 1,3 εκατομμύρια, καθώς τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος δεν θα αλλάξουν.

Με το περσινό μοντέλο και με ελάχιστες αλλαγές «διαχειριστικού» τύπου θα δοθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης, κάτι που σημαίνει ότι εγκαταλείπονται τα σενάρια για αύξηση του ποσού και διεύρυνση των δικαιούχων. Πέρσι το επίδομα ξεκινούσε από 100 ευρώ και έφτανε έως 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ. Ειδικά για τους νέους δικαιούχους και όσους γύρισαν στο πετρέλαιο από το φυσικό αέριο το επίδομα έφτανε έως και 1.600 ευρώ.

Φέτος, όμως, δεν θα ισχύσει φέτος ο διπλασιασμός του επιδόματος για όσους άλλαξαν καυστήρα.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των οικογενειών που θα εισπράξουν το επίδομα εκτιμάται ότι θα ανέλθει και πάλι σε περίπου 1,3 εκατομμύρια, καθώς τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος δεν θα αλλάξουν.

Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης παραμένει στα 350 ευρώ για όλους τους δικαιούχους, δηλαδή και για όσους πέρυσι έπαψαν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή ηλεκτρισμό για τη θέρμανσή τους και στράφηκαν στο πετρέλαιο θέρμανσης ή σε άλλα μέσα θέρμανσης (υγραέριο κ.λπ., πλην φυσικού αερίου ή ηλεκτρικού ρεύματος). Σύμφωνα με το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος, το οποίο ισχύει ήδη από την χειμερινή περίοδο 2020-2021, το ποσό της βάσης υπολογισμού θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, ονομαζόμενο «συντελεστή βαθμοημέρας». Επιπλέον, το ποσό του επιδόματος , θα προσαυξάνεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου κατά 20%.

– Τα όρια ετησίου εισοδήματος μέχρι τα οποία χορηγείται το επίδομα θα παραμείνουν ίδια με πέρυσι για όσους είχαν υποβάλει αιτήσεις και έλαβαν επιδόματα θέρμανσης τις χειμερινές περιόδους πριν την περυσινή. Συγκεκριμένα για τους πολίτες αυτούς τα εισοδηματικά όρια θα είναι τα εξής:

– Το όριο εισοδήματος για τον άγαμο θα είναι 16.000 ευρώ. Για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα το όριο θα ανέρχεται σε 24.000 ευρώ. Επίσης για κάθε μονογονεϊκή οικογένεια, το βασικό όριο χωρίς την προσαύξηση λόγω τέκνου ή τέκνων θα είναι 26.000 ευρώ.

– Η προσαύξηση των ορίων για κάθε εξαρτώμενο τέκνο παραμένει στα 3.000 ευρώ.

– Τα όρια ετησίου εισοδήματος μέχρι τα οποία χορηγείται το επίδομα θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με την περίοδο 2021-2022 (δεν θα αυξηθούν) για όσους υπέβαλαν πέρυσι ή θα υποβάλουν φέτος, για πρώτη φορά, αιτήσεις είσπραξης επιδομάτων θέρμανσης.

– Συγκεκριμένα για τους πολίτες αυτούς τα εισοδηματικά όρια θα έχουν ως εξής: α) Το όριο εισοδήματος για τον άγαμο θα παραμείνει στα 14.000 ευρώ. Για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα το όριο θα παραμείνει στα 20.000 ευρώ. Επίσης για κάθε μονογονεϊκή οικογένεια, το βασικό όριο χωρίς την προσαύξηση λόγω τέκνου ή τέκνων θα παραμείνει στα 22.000 ευρώ. β) Η προσαύξηση των ορίων για κάθε εξαρτώμενο τέκνο θα παραμείνει στα 3.000 ευρώ.

– Το όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους δικαιούχους θα παραμείνει στα 200.000 ευρώ και για τους εγγάμους στα 300.000 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments