Ελλάδα

Φρένο στην ασυδοσία στα airbnb: Μπαίνουν ΦΠΑ και τέλη – Ποιούς ιδιοκτήτες θα αφορά [vid]

Φρένο στην ασυδοσία στα airbnb: Μπαίνουν ΦΠΑ και τέλη – Ποιούς ιδιοκτήτες θα αφορά [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Airbnb renueva su sitio con mejoras para transparentar precios/ EL CEO.com

Διασταυρώσεις ΑΦΜ με IBAN και «πρέσινγκ» πριν την «έξωση» - Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι ξενοδόχοι από τη φορολόγηση στα Airbnb και την αύξηση του φόρου διαμονής

Με αποβολή από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, παρακράτηση μισθωμάτων και βαριά πρόστιμα απειλούνται όσοι δεν συμμορφώνονται με τα νέα φορολογικά δεδομένα που ισχύουν για όσους μισθώνουν ακίνητα μέσω AirBnB.

Από τη μια πλευρά, τίθεται σε εφαρμογή ένα αυστηρότερο πλαίσιο για την παροχή στοιχείων απο προς την εφορία. Οι τρεις δημοφιλέστερες πλατφόρμες βραχυχρόνιας Μίσθωσης Airbnb, Booking.com και Expedia Group/VRBO υπέγραψαν χθες επικαιροποιημένο μνημόνιο συνεργασίας με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για να δίνουν επιπλέον πληροφορίες για τις τους πελάτες τους.

Για παράδειγμα θα στέλνεται «φάκελος» με όνομα, ΑΦΜ και IBAN για να ξέρει η εφορία εαν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο! Από την άλλη τίθεται σε εφαρμογή το νέο ποινολόγιο της εφορίας που ψηφίστηκε με το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο.

Στους παραβάτες, που δεν συμμορφώνονται με τις φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις τους θα επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις, πέρα από τις ποινές που ήδη προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία για τις άλλες πιθανές φορολογικές παραβάσεις.

Για τις πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται προβλέπεται, μεταξύ άλλων, αναστολή δραστηριότητας και πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, καθώς και διακοπή πρόσβασης σε όσες που δεν συνεργάζονται. Για τους χρήστες που δεν δηλώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες προβλεπεται κλείσιμο του λογαριασμού τους στην πλατφόρμα, παρακράτηση πληρωμών.

Ήδη, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ζητήσει από τις ψηφιακές πλατφόρμες Airbnb Ireland UC, Booking.com BV, VRBO Expedia Group Vacation Rentals Ireland Limited να απενεργοποιήσουν συνολικά 17.612 καταχωρήσεις ακινήτων, καθώς είτε δεν είχαν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) ή ο ΑΜΑ που αναγραφόταν ηλεκτρονικά δεν ήταν έγκυρος.

Συνολικά από τον πρώτο γύρο διασταυρώσεων (ανάμεσα στις πλατφόρμες και την εφορία) εντοπίστηκαν 73.000 περιπτώσεις φοροφυγάδων που κλήθηκαν να δηλώσουν 102 εκατ. ευρώ.

Η Εφορία ξεκινά εκ νέου διασταυρώσεις αξιοποιώντας φορολογικές δηλώσεις, στοιχεία από τις πλατφόρμες αλλά και τις κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Πέραν από τον φόρο και τις προσαυξήσεις, οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν ακολουθήσει τα προβλεπόμενα από τον νόμο απειλούνται και με πρόστιμα έως 20.000 ευρώ!

Οι ποινές αφορούν συγκεκριμένα:

Παράλειψη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής στην ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής. Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) στην ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής από τους διαχειριστές για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Το πρόστιμο που προβλέπεται για κάθε παράβαση ανέρχεται σε 5.000 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται (10.000 ευρώ) για τη δεύτερη παράβαση. Για κάθε επόμενη παράβαση, από την τρίτη και μετά, εντός του ίδιου έτους, το πρόστιμο επιβάλλεται στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή 20.000 ευρώ. Με ποια επιπλέον στοιχεία θα ενημερώνεται η εφορία Με το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο Συνεργασίας οι ψηφιακές πλατφόρμες πλέον:

Εισάγουν συντακτικούς ελέγχους στο πεδίο όπου αναγράφονται οι αριθμοί μητρώου των ακινήτων (ΑΜΑ/ ΕΣΛ/ ΜΑΓ), προς αποφυγή λαθών και καταστρατηγήσεων από τους διαχειριστές. Αποστέλλουν επιπλέον το όνομα και το επίθετο του κατόχου λογαριασμού IBAN για την ταυτοποίηση και τον έλεγχο των διαχειριστών. Συμπεριλαμβάνουν το σύνολο των ετησίων ενοικιάσεων (διανυκτερεύσεων) της κάθε καταχώρησης. Επιστρέφουν στην Α.Α.Δ.Ε., σε μορφή αρχείου, τους διαχειριστές που δεν συμμορφώθηκαν ενώ έχουν ήδη λάβει ειδοποιήσεις για να συμπληρώσουν ή να διορθώσουν τον αριθμό του ακινήτου τους. Ανταλλάσσουν υποχρεωτικά τα δεδομένα σε συγκεκριμένη μορφή αρχείου, γεγονός που διευκολύνει και επιταχύνει τη διαδικασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments