Πολιτική

Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Ρ.Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝ/ΠΟΛΗ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθούν και πάλι ενώπιος ενωπίω.

Σχεδόν δύο μήνες από τη συνάντηση κορυφής, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθούν και πάλι ενώπιος ενωπίω. Ο χρόνος για το τετ α τετ των δύο ηγετών, αυτή τη φορά στη Νέα Υόρκη, όπου διεξάγεται η γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μετράει αντίστροφα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του εξ’ ανατολών γείτονα έχουν ορίσει το…ραντεβού τους για την έκτη απογευματινή της Τετάρτης (έντεκα το πρωί τοπική) πιάνοντας το νήμα των συνομιλιών που ξεκίνησαν στις αρχές Ιουλίου. Αυτή τη φορά σε ένα σκηνικό που πόρρω απέχει από τις αναθεωρητικές κορώνες της ηγεσίας της Άγκυρας, αλλά και τις προκλητικές κινήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες ιόνιζαν αρνητικά το περιβάλλον στην πορεία των τελευταίων ετών.

Το νέο “ραντεβού”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για τη Νέα Υόρκη, έχοντας ένα πυκνό πρόγραμμα επαφών μέχρι και την Παρασκευή, έχει εκπέμψει ήδη τα μηνύματά του προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ελληνική πρωτεύουσα καταγράφει ως θετικό στοιχείο το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα. Οι…κόκκινες γραμμές της χώρας παραμένουν πάντα ισχυρές, η Αθήνα αναμένει από την Τουρκία να συνεχίσει να κινείται στη ρότα της λόγω και έργω αποκλιμάκωσης και η στρατηγική της διαθέτει σταθερούς άξονες. Άξονες τους οποίους ανέλυσε ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. “Να μπορούμε να συνομιλούμε με την Τουρκία, να μπορούμε να δεχόμαστε ότι τα ζητήματά μας θα μπορούν να επιλύονται μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. Και όταν διαφωνούμε, να μην οδηγούμε τα πράγματα στα άκρα και να μην έχουμε εντάσεις, όπως αυτές που δυστυχώς κληθήκαμε να διαχειριστούμε την τελευταία τετραετία, με υπαιτιότητα της Τουρκίας”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο τετ α τετ των δύο ηγετών αναμένεται να επιβεβαιωθεί η αμοιβαία βούληση για ηρεμία στις διμερείς σχέσεις και για συνέχεια και συνέπεια στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Κάτι για το οποίο, όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, η Άγκυρα πρέπει να αναθεωρήσει την επιθετική στάση έναντι της χώρας μας, “Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα. Είναι κάτι το οποίο το γνωρίζουμε όλοι. Και τα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία, την εθνική ακεραιότητα της χώρας, είναι ζητήματα τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από εμένα. Είναι εκτός της συζήτησης την οποία κάνουμε με την Τουρκία. Ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν, ας πούμε, με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και με τα αυτονόητα δικαιώματα τα οποία απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία σε αυτά τα νησιά. Είναι ζητήματα τα οποία δεν είμαι διατεθειμένος, υπό οποιονδήποτε όρο, να συζητήσω με την Τουρκία”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής. Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, η ελληνική πρωτεύουσα εκτιμά ότι ο εξ’ ανατολών γείτονας έχει συμφέρον, στην παρούσα χρονική συγκυρία, να προσεγγίσει περισσότερο τη Δύση και την Ευρωπαϊκή Ένωση και να μετατραπεί σε έναν πιο συνεργάσιμος εταίρο μέσα στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, επισημαίνει, σε όλους τους τόνους, ότι η προσέγγιση της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες περνάει μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα. “Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα “όπλο”, το οποίο ενδεχομένως να έχουμε στα χέρια μας, για μία περαιτέρω εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων…Είναι απολύτως αποδεκτό όταν έχουμε να διαχειριστούμε μεγάλα προβλήματα, όπου οι θέσεις μας απέχουν σημαντικά, τα οποία έρχονται από το παρελθόν, να μην περιμένουμε ότι αυτά θα λυθούν από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά να μπορούμε να δεχόμαστε πολιτισμένα ότι συμφωνούμε που διαφωνούμε και αυτό να μην οδηγεί αναγκαστικά σε μία ρητορική επεκτατική ή σε μια ένταση στο πεδίο, όπως αυτή την οποία βιώσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και την οποία δεν βιώνουμε τους τελευταίους μήνες”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας αναμένεται ότι θα θέσουν επί τάπητος τον οδικό χάρτη των επόμενων επαφών των δύο χωρών. Και αυτός ο οδικός χάρτης, όπως αποτυπώθηκε στο πρόσφατο τετ α τετ των κυριών Γεραπετρίτη και Φιντάν περιλαμβάνει:

-Το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, ο οποίος θα εκκινήσει με ευθύνη, από ελληνικής πλευράς, της υφυπουργού, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, στις 16 Οκτωβρίου.

-Το επίπεδο της εφαρμογής και ενίσχυσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που θα εκκινήσει το αμέσως προσεχές διάστημα.

-Το επίπεδο των συνομιλιών για την προώθηση της θετικής ατζέντας, υπό τον υφυπουργό, Κώστα Φραγκογιάννη, που θα περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα από τομείς. Από τον τουρισμό, τις επενδύσεις και τη γεωργία μέχρι το εμπόριο, τη ναυτιλία και την κλιματική κρίση.

-Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, που θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments