Policy Briefs

Πολωνία: Όλη η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει Λαμπεντούζα

Πολωνία: Όλη η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει Λαμπεντούζα

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Wszczecinie.pl - Jarosław Kaczyński o szczecińskim stadionie

Η πολωνική κυβέρνηση υιοθέτησε ειδικό ψήφισμα σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Η πολωνική κυβέρνηση ενέκρινε ειδικό ψήφισμα για την ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση της μετανάστευσης και του ασύλου, καταδικάζοντας το σύστημα μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό το φως της δραστικής αύξησης των αφίξεων μεταναστών στο νησί Λαμπεντούζα.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε καθώς το ιταλικό νησί αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την αύξηση των αφίξεων, με περίπου 8.500 μετανάστες να φθάνουν σε τρεις ημέρες, σχεδόν όσοι είναι ο πληθυσμός του νησιού.

Η κυβέρνηση «υιοθέτησε ένα ψήφισμα που αναφέρεται […] στην κατάσταση στη Λαμπεντούζα, αλλά η Λαμπεντούζα είναι μόνο σύμβολο της κατάστασης που απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας», δήλωσε την Τρίτη (19 Σεπτεμβρίου) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης της Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), Jarosław Kaczyński, σύμφωνα με το ιδιωτικό ραδιόφωνο RMF FM. 

Η Πολωνία και η Ουγγαρία ήταν οι πιο ένθερμοι επικριτές του Συμφώνου Ασύλου και Μετανάστευσης κατά τις διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, κάθε κράτος μέλος μπορεί να επιλέξει να συμμετάσχει σε μετεγκαταστάσεις ή να συνεισφέρει οικονομικά ή λειτουργικά.

Όμως η επιλογή της οικονομικής συνεισφοράς δεν έγινε δεκτή από την Πολωνία. Η κυβέρνηση το βλέπει ως τιμωρία για την άρνησή της να υποδεχθεί μετανάστες στις αρχές του έτους.

Επιπλέον, η Βαρσοβία πιστεύει ότι έχει ήδη κάνει το ρόλο της στη διαχείριση της μετανάστευσης στην ΕΕ, υποδεχόμενος περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες πολέμου.

Στο νέο ψήφισμα, η κυβέρνηση απορρίπτει πλήρως την αρχή της μετεγκατάστασης. Σε έγγραφο που θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Πολωνία επιμένει να ακυρώσει την παραίτηση από τον συμβιβασμό του 2018, αποκηρύσσοντας την υποχρεωτική μετεγκατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Kaczyński.

Η μόνη μέθοδος για την καταπολέμηση της «εισβολής» των μεταναστών είναι η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και ο επαναπατρισμός όσων έχουν φτάσει στο μπλοκ, «ή άλλη λύση, αλλά σε κάθε περίπτωση που συνδέεται με την απόσυρση αυτών των ανθρώπων από το ευρωπαϊκό έδαφος . », είπε ο κ. Kaczyński.

Με την υιοθέτηση αυτού του ψηφίσματος, η κυβέρνηση στέλνει «ένα ξεκάθαρο μήνυμα» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στο κόμμα της αντιπολίτευσης Civic Platform (PO), του οποίου ηγείται ο Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με το οποίο το κυβερνών κόμμα δεν συμφωνεί με την παράτυπη μετανάστευση, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Υπουργός Mateusz Morawiecki.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Λαμπεντούζα θα πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης για την Ε.Ε.

«Ολόκληρη η Ευρώπη θα μπορούσε να γίνει Λαμπεντούζα εάν συνεχίσουμε να κάνουμε τα ίδια παλιά λάθη, το σχέδιο και τους μηχανισμούς που προτείνει η Επιτροπή », προειδοποίησε ο κ. Morawiecki.

Η παράνομη μετανάστευση είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που τέθηκαν κατά την προεκλογική εκστρατεία του Οκτωβρίου, η οποία θα συνοδευτεί από δημοψήφισμα για το προτεινόμενο σύστημα μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ. Οι ψηφοφόροι θα ερωτηθούν εάν «  υποστηρίζουν την αποδοχή χιλιάδων παράνομων μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, σύμφωνα με τον μηχανισμό αναγκαστικής μετεγκατάστασης που επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι γραφειοκράτες  », σύμφωνα με τους όρους του δημοψηφίσματος.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η Επιτροπή και η σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ τόνισαν επανειλημμένα ότι η μετεγκατάσταση δεν ήταν υποχρεωτική βάσει του νέου συστήματος και ότι οι χώρες μπορούσαν να επιλέξουν άλλους τρόπους για να συμβάλουν στη διαχείριση του μεταναστευτικού φορτίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments