Οδηγός

Αυτό είναι το επίδομα που αυξάνεται στο ύψος του κατώτατου μισθού

Αυτό είναι το επίδομα που αυξάνεται στο ύψος του κατώτατου μισθού

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Για 9 μήνες μετά τη γέννηση (αντί για 4 που ισχύει ως τώρα) οι μητέρες θα λαμβάνουν 780 ευρώ ή περίπου 4.700 – 6.200 ευρώ επιπλέον, με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Αυξάνεται για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες το επίδομα μητρότητας για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από 1/1/24, στο ύψος του κατώτατου μισθού

Αυξάνεται για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες το επίδομα μητρότητας για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από 1/1/24, στο ύψος του κατώτατου μισθού, από 150-200 ευρώ σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Για 9 μήνες μετά τη γέννηση (αντί για 4 που ισχύει ως τώρα) οι μητέρες θα λαμβάνουν 780 ευρώ ή περίπου 4.700 – 6.200 ευρώ επιπλέον, με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Επίδομα μητρότητας: Συνεχόμενες αυξήσεις μαζί με αυτές του κατώτατου

Στην πράξη το όφελος το 2024 θα είναι και μεγαλύτερο όσο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός (σε περίπου 800 ευρώ το 2024 και έως τα 950 ως το 2027) για κάθε παιδί που θα αποκτά στο εξής η οικογένεια.

Οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται σήμερα ειδική άδεια προστασίας μητρότητας χρονικής διάρκειας έξι μηνών. Από την ψήφιση της νέας ρύθμισης η άδεια θα αυξηθεί στους 9 μήνες.

Επίδομα μητρότητας: Βήμα βήμα πως να το πάρετε

Οι εργαζόμενες μητέρες μπορούν να ζητήσουν ειδική άδεια για την ανατροφή του παιδιού τους από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), αρκεί να είναι ασφαλισμένες στον ΕΦΚΑ -απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση

Το δικαίωμα της λήψεως ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας ασκείται με αίτηση που υποβάλει η ίδια η δικαιούχος ή δια αντιπροσώπου στην αρμόδια υπηρεσία της ΔΥΠΑ, εντός 60 ημερών από τη λήξη των ανωτέρω αδειών.

Κατά τη διάρκεια της ως άνω ειδικής άδειας ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως αυτός κάθε φορά καθορίζεται, καθώς και αναλογία Δώρων εορτών και επιδόματος αδείας, με βάση το προαναφερόμενο ποσό.

Όσον αφορά στο επίδομα αδείας, ο εργοδότης καταβάλει τη διαφορά που προκύπτει από την καταβαλλόμενη από τον ΟΑΕΔ αναλογία επιδόματος αδείας, ενώ η καταβολή τόσο των αποδοχών, όσο και του επιδόματος αδείας γίνεται παράλληλα με την άσκηση του δικαιώματος της εργαζόμενης σε ετήσια κανονική άδεια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments