Ελλάδα

Πρόγνωση καιρού Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου 2023: Σημαντική κακοκαιρία σε αρκετές περιοχές της χώρας

Πρόγνωση καιρού Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου 2023: Σημαντική κακοκαιρία σε αρκετές περιοχές της χώρας
Η πρόγνωση του καιρού

Για σήμερα Δευτέρα, αναμένεται ο ψυχρός αυλώνας χαμηλών πιέσεων να αποκοπεί από την γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία, και να μετατραπεί σε βαθιά λίμνη χαμηλής και μέσης τροπόσφαιρας, στροβιλιζόμενη στην περιοχή του Ιονίου-Ιταλίας, η οποία θα συνοδεύεται από μέτωπα κακοκαιρίας. Ως εκ τούτου θα έχουμε σε πολλές περιοχές της χώρας έντονες καταιγίδες με μεγάλη ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλάζι. Ταυτόχρονα η θερμοκρασία θα πέσει σε φυσιολογικές τιμές για την εποχή, εκτός από τα πολύ ανατολικά τμήματα της χώρας.

Πιο αναλυτικά για σήμερα Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023, αναμένεται ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες κακοκαιρία κυρίως στην Δυτική Μακεδονία, την βορειοδυτική Θεσσαλία και τα ανατολικά τμήματα της Ηπείρου με καταιγίδες κατά περιόδους έντονες. Τις υπόλοιπες πρωινές-έως προμεσημβρινές και μεσημβρινές ώρες, τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη δυτική Θεσσαλία, την Ήπειρο, την δυτική και κεντρική Στερεά, την βόρεια Πελοπόννησο, με βροχές και κατά τόπους έντονες καταιγίδες.  Στην Δυτική Μακεδονία οι καταιγίδες θα αποκτήσουν πιο διάσπαρτο χαρακτήρα. Τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα ενταθούν στην Στερεά, και πρόσκαιρα θα επεκταθούν και στα ανατολικά τμήματα αυτής, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου, (εξαιρούνται τα νότια τμήματά της), και πιθανών βορειότερα τμήματα των Επτανήσων ενώ θα επιμείνουν με μικρότερη έκταση και ένταση στις υπόλοιπες προαναφερθείσες περιοχές. Τις βραδινές ώρες οι καταιγίδες της Στερεάς και της Πελοποννήσου θα επεκταθούν εκ νέου βορειότερα, επηρεάζοντας όλη την Θεσσαλία, την ανατολική κυρίως πλευρά της Ηπείρου, τα νοτιότερα τμήματα της Δυτικής Μακεδονίας και τα νοτιοδυτικότερα τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς επίσης και πιο τοπικά την βόρεια Εύβοια. Στην Πελοπόννησο και στην κεντρική Στερεά τις ίδιες ώρες οι καταιγίδες θα εξασθενήσουν και θα αποκτήσουν πολύ πιο τοπικό χαρακτήρα.  Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας μόνο νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες.

Επισημαίνεται ότι σημαντικό ποσοστό των αυριανών καταιγίδων θα χαρακτηρίζονται από υψηλή ηλεκτρική δραστηριότητα, ισχυρούς ριπαίους ανέμους, καθώς και χαλάζι μεγάλης διαμέτρου. Στις εντονότερες καταιγίδες που θα σημειωθούν την αυριανή μέρα δεν αποκλείονται μεμονωμένα γεγονότα σίφουνων ξηράς.

Οι άνεμοι σε σημαντική ενίσχυση στο βόρειο Αιγαίο, θα πνέουν βορειοανατολικοί 6-7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ. Στο κεντρικό Αιγαίο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση έως 4 μποφόρ, ενώ στο νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν δυτικοί και βορειοδυτικοί αντίστοιχα, 4-5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 και πρόσκαιρα 5 μποφόρ το πρωί.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Πιο αναλυτικά, στην Δυτική Μακεδονία η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14-16 έως 22-24 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και την Θράκη από 18-20 έως 28-30 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 20-22 έως 27-29 βαθμούς (στην  Ήπειρο η μέγιστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη), στην Θεσσαλία από 17-19 έως 25-27 βαθμούς, και στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά και την Εύβοια από 18-20 έως 28-30 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19-21 έως 26-28 βαθμούς, στις Σποράδες θα κυμανθεί από 20-22 έως 26-28 βαθμούς, στις Κυκλάδες από 21-23 έως 30-32 βαθμούς, στην Κρήτη από 21-23 έως 31-33 και τοπικά 34 βαθμούς, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από 18-20 έως 30-32 βαθμούς και στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-24 έως 31-33 βαθμούς Κελσίου.

Αττική: Αρχικά λίγες νεφώσεις οι οποίες από το μεσημέρι θα αυξηθούν και στα δυτικά του νομού είναι πιθανό να εκδηλωθούν καταιγίδες. Οι καταιγίδες εφόσον εκδηλωθούν θα έχουν έντονο χαρακτήρα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-24 έως 30-32 βαθμούς Κελσίου στον νομό.

Θεσσαλονίκη: Άστατος καιρός κατά περιόδους με όμβρους και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικότερα και τα υπόλοιπα ορεινότερα τμήματα του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο στα ενδότερα τμήματα του νομού η ελάχιστη θα είναι 2-3 βαθμούς πιο χαμηλή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments