SPOTLIGHTS

Κρίσιμη αποστολή Ταγιάνι στο Βερολίνο για το προσφυγικό

Κρίσιμη αποστολή Ταγιάνι στο Βερολίνο για το προσφυγικό

Πηγή Φωτογραφίας: enternow.gr

Τον έμπειρο Αντόνιο Ταγιάνι επιστρατεύει η Ιταλίδα πρωθυπουργός Μελόνι για να διευθετήσει τις διαφορές με τη Γερμανία στο προσφυγικό. Προσέγγιση με τη Γαλλία.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι προσπαθεί να βρει λύσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και να περιορίσει, σε έναν βαθμό, τις εντάσεις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι θα συναντηθεί αύριο στο Βερολίνο με την Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ. Κύριο θέμα συζήτησής τους αναμένεται να είναι η χρηματοδότηση των ΜΚΟ που δρουν στην Ιταλία, από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, με βάση απόφαση του Κοινοβουλίου.

Όπως έδειξε και η σχετική επιστολή της Μελόνι προς τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, η Ιταλία είναι σαφώς αντίθετη στην όλη πρωτοβουλία και οι θέσεις των δυο χωρών, ως προς την  χρησιμότητα των ΜΚΟ που σώζουν μετανάστες και πρόσφυγες στην Μεσόγειο, απέχουν εντυπωσιακά σύμφωνα με την dw.com και τον Θεόδωρο Ανδρεάδη Συγγελλάκη

Την ίδια ώρα, η Ιταλία επιχειρεί να μειώσει τις αποστάσεις με την Γαλλία. Η Μελόνι είχε χθες συνάντηση μιάμιση ώρας με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη Ρώμη, αφιερωμένη σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στο μεταναστευτικό. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica  η Μελόνι προωθεί την ιδέα μιας ευρωπαϊκής λύσης, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει τις πιο ακραίες θέσεις της.

Διαφωνίες για μία νέα «επιχείρηση Sophia»

Υπάρχουν σημεία σύγκλισης, αλλά και διαφορές μεταξύ των δυο χωρών. Στα πρώτα, όπως διέρρευσε, συμπεριλαμβάνεται η εφαρμογή των συμφωνιών της ΕΕ με την Τυνησία  και η καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών, με έμφαση και στην αύξηση των επαναπατρισμών των παράτυπων μεταναστών. Το Παρίσι όμως δεν δείχνει να θέλει να αφήσει στην Ρώμη πολλά νέα περιθώρια οικονομικής συνεργασίας με αφρικανικές χώρες, ούτε βλέπει ευνοϊκά την επανέναρξη της ευρωπαϊκής αποστολής Sophia, που επιθυμεί η Μελόνι. Πρόκειται για θέματα που θα συζητηθούν αναλυτικά, τόσο στη σύνοδο του Med 9, την Παρασκευή στην Μάλτα, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 5 Οκτωβρίου στη Γρανάδα της Ισπανίας.

Είναι σαφές ότι η Τζόρτζια  Μελόνι θα ήθελε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που να μπορούν να εφαρμοστούν στο άμεσο μέλλον, με στόχο την μείωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.  Μια προσέγγιση που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εξασφαλίσει και τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments