Ελλάδα

Meteo: Η πρώτη σύγκριση των κακοκαιριών «Daniel» και «Elias» – Στο έλεος της θεομηνίας και πάλι [vid]

Meteo: Η πρώτη σύγκριση των κακοκαιριών «Daniel» και «Elias» – Στο έλεος της θεομηνίας και πάλι [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Το κύμα κακοκαιρίας ELIAS που πλήττει από εχθές το πρωί τον Βόλο, έχει προκαλέσει πλημμύρες και μεγάλες καταστροφές, Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ EUROKINISSI)

Εικόνες αποκάλυψης σε όλη την πόλη

Η Θεσσαλία και η Εύβοια είναι από τις περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί περισσότερο κατά τη διάρκεια των κακοκαιριών «Daniel» και «Elias».

Στην φωτογραφία που ακολουθεί παρουσιάζονται τα ύψη αυτά όπως τα κατέγραψαν μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, με σκοπό να γίνει η μεγάλη σύγκριση.

Τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν κατά την κακοκαιρία Daniel ήταν μεγαλύτερα στη Θεσσαλία, ενώ στην Εύβοια (με εξαίρεση τους σταθμούς σε Ωρεούς και Στενή) τα ύψη βροχής της κακοκαιρίας Elias ήταν μεγαλύτερα.

Τι συμβαίνει στην πόλη του Βόλου

Σε ότι αφορά τον σταθμό της πόλης του Βόλου, παρότι τα αθροιστικά ύψη βροχής της κακοκαιρίας Daniel ήταν μεγαλύτερα από αυτά της κακοκαιρίας Elias, η δεύτερη εκδηλώθηκε με πιο ραγδαίες βροχοπτώσεις. Έτσι το μέγιστο αθροιστικό ύψος βροχής 6ώρου κατά την κακοκαιρία Daniel ήταν 159,6 χιλιοστά (05/09, 06:10-12:10) ενώ το μέγιστο αθροιστικό ύψος βροχής 6ώρου της κακοκαιρίας Elias ήταν 201.6 χιλιοστά (27/09, 16:30-22:30), μεγαλύτερο επομένως κατά περίπου 26%.

Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι του Βόλου έχουν υποστεί ολοκληρωτικές καταστροφές, αφού οι δύο κακοκαιρίες χτύπησαν την πόλη μέσα σε μόλις λίγες ημέρες διαφορά

Πίνακας: Πρώτη σύγκριση των κακοκαιριών Daniel και Elias

Όλα τα προάστια του Βόλου με κατεύθυνση προς το παραλιακό Πήλιο δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από το “κατέβασμα” μέσα από τα ρέματα στη θάλασσα χιλιάδων τόνους νερού και κατέστρεψαν δρόμους και κάθε είδους υποδομές. Στην Αγριά και τις Αλυκές, κάτοικοι που εγκλωβίστηκαν, ανέβηκαν στις ταράτσες για να σωθούν. Οι καταστροφές στην περιοχή είναι και πάλι ανυπολόγιστες. Αποκομμένη οδικά παραμένει όλη η περιοχή προς Αγριά, Άνω και Κατω Λεχώνια και όλο το Νότιο Πήλιο λόγω ολικής καταστροφής του δρόμου. Αυτοκίνητα βρίσκονται κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών.

Στον αγώνα της αποκατάστασης και ο Στρατός

Οι δρόμοι της Μαγνησίας έχουν ανοίξει σε πολλά σημεία ενώ ακόμη δεν μπορεί να αποκασταθεί η επικοικοινωνία με αρκετά χωριά. Ο στρατός επιχειρεί σε πολλά σημεία με την Φρόσω Παύλου να παρομοιάζει την κατάσταση σαν «σκηνικό πολέμου».

Και σήμερα θέλει ιδιαίτερη προσοχή με τους οδηγούς να πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω των πιθανών κινδύνων που υπάρχει στο οδόστρωμα.

Σιγά σιγά ανοίγουν οι επιχειρήσεις στο Βόλο, με τους υπαλλήλους του δήμου να αρχίζουν να κάνουν σταδιακά αποκομιδή των σκουπιδιών στην πόλη που προσπαθεί να βρει τους ρυθμούς της. Ο Παύλος Σαρόγλου, από το κέντρο της πόλης, λέει ότι πλέον το 70% του Βόλου έχει ρεύμα με τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ να επιχειρούν σε πολλά σημεία. Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και με την υδροδότηση με τις τοπικές αρχές να διοργανώνουν δωρεάν διανομή εμφιαλωμένου νερού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments