Διεθνή

Μελόνι: Eνισχύει τις σχέσεις με το Παρίσι – Παραμένει η διάσταση απόψεων με το Βερολίνο

Μελόνι: Eνισχύει τις σχέσεις με το Παρίσι – Παραμένει η διάσταση απόψεων με το Βερολίνο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι βρέθηκε αντιμέτωπη με την αύξηση των αφίξεων στη Λαμπεντούζα και, έως τώρα, έδειξε να κινείται προς δυο κύριες κατευθύνσεις.

Το μεταναστευτικό παραμένει το κύριο θέμα που απασχολεί την ιταλική πολιτική επικαιρότητα, μαζί με τον υπό κατάρτιση κρατικό προϋπολογισμό του 2024

Το μεταναστευτικό παραμένει το κύριο θέμα που απασχολεί την ιταλική πολιτική επικαιρότητα, μαζί με τον υπό κατάρτιση κρατικό προϋπολογισμό του 2024. Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι βρέθηκε αντιμέτωπη με την αύξηση των αφίξεων στη Λαμπεντούζα και, έως τώρα, έδειξε να κινείται προς δυο κύριες κατευθύνσεις.

Από τη μία, η Ρώμη προσπαθεί να ενισχύσει τις σχέσεις και την όλη συνεργασία της με το Παρίσι. Τη Δευτέρα Μακρόν και Μελόνι συναντήθηκαν στη Ρώμη, μετά την κηδεία του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και είχαν νέα συνομιλία την Παρασκευή, στο περιθώριο της διάσκεψης των μεσογειακών χωρών της Ένωσης, στη Μάλτα.

O Γάλλος πρόεδρος έδειξε να τείνει χείρα βοηθείας. Υπογράμμισε ότι η Ιταλία σέβεται τις υποχρεώσεις της ως προς την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων στη Λαμπεντούζα και ότι, κατά συνέπεια, πρέπει να τύχει ευρωπαϊκής στήριξης. Παράλληλα, Μελόνι και Μακρόν συμφώνησαν στο ότι είναι ανάγκη να παταχθούν τα δίκτυα διακινητών ανθρώπων, μέσω συμφωνιών με τις χώρες της υποσαχάριας και της βόρειας Αφρικής.

Παρά το ότι, δηλαδή, οι Ιταλοί έχουν κατά καιρούς κατηγορήσει τη γαλλική αστυνομία για απωθήσεις μεταναστών, μέσω των χερσαίων συνόρων στη Βεντομίλια, στη φάση αυτή επικρατεί η κοινή διαπίστωση ότι στο θέμα του μεταναστευτικού και του προσφυγικού πρέπει να υπάρξει κοινή διαχείριση από όλη την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, μάλιστα, το Παρίσι πρόκειται να ζητήσει την όσο πιο άμεση εφαρμογή γίνεται, του μνημονίου κατανόησης που υπεγράφη ανάμεσα σε ΕΕ και Τυνησία, το οποίο προβλέπει την καταβολή, από μέρους της Ευρώπης, πάνω των οκτακοσίων εκατομμυρίων ευρώ, με αντάλλαγμα έναν αυστηρότερο έλεγχο των ακτών από τις αρχές της βορειοαφρικανικής αυτής χώρας. Η Μελόνι, μάλιστα, δήλωσε ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια με στόχο η ευρωπαϊκή βοήθεια να αποσυνδεθεί από το θέμα της συμφωνίας της Τυνησίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Δίιστανται οι απόψεις Ρώμης – Βερολίνου για το μεταναστευτικό

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, όμως, είναι σαφές ότι οι απόψεις της Ρώμης και του Βερολίνου, στο μεταναστευτικό, συνεχίζουν να διίστανται. Η γερμανική Βουλή, πριν σχεδόν ένα χρόνο, ενέκρινε τη χρηματοδότηση ΜΚΟ και οργανώσεων που σώζουν μετανάστες και πρόσφυγες, νότια της Σικελίας, και τους παρέχουν βοήθεια, με στόχο την κοινωνική τους ένταξη. Την απόφαση αυτή, τώρα, ανέλαβε να εφαρμόσει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τόσο η Μελόνι όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής της, Αντόνιο Ταγιάνι, εξεδήλωσαν την αντίθεσή τους. Επέμειναν ότι «δεν μπορεί να ασκείται αλληλεγγύη με τα σύνορα άλλης χώρας» και ότι «η Γερμανία, τότε, πρέπει να φιλοξενήσει στην επικράτειά της τους μετανάστες που σώζουν πλοία των ΜΚΟ που φέρουν τη σημαία της».

Οι διαφορές δεν λύθηκαν μετά τη συνάντηση του Ταγιάνι με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ, την περασμένη Πέμπτη στο Βερολίνο και ούτε έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία της Μελόνι με τον καγκελάριο. Στο τέλος της διάσκεψης EUMED -9 στη Μάλτα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments