Ελλάδα

Νέες ταυτότητες: Ανοίγουν νέα ραντεβού μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, μεγάλη η συμμετοχή των πολιτών [vid]

Νέες ταυτότητες: Ανοίγουν νέα ραντεβού μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, μεγάλη η συμμετοχή των πολιτών [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Μάλιστα, οι προσέλευση των πολιτών στα αστυνομικά τμήματα είναι τεράστια και μάλιστα στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τις πρωτεύουσες των Νομών τα διαθέσιμα ραντεβού έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Σημειώνεται πως η πλατφόρμα id.gov.gr για τις νέες ταυτότητες άνοιξε στις 25 Σεπτεμβρίου

Οι πολίτες της χώρας μας έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού τους για την έκδοση ή αντικατάσταση των νέων ταυτοτήτων. Σημειώνεται πως η πλατφόρμα id.gov.gr άνοιξε στις 25 Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, οι προσέλευση των πολιτών στα αστυνομικά τμήματα είναι τεράστια και μάλιστα στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τις πρωτεύουσες των Νομών τα διαθέσιμα ραντεβού έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Νέες ταυτότητες: Μέχρι την Παρασκευή είχαν δεσμευτεί περίπου 60.000 ραντεβού

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μέχρι την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου είχαν ανοίξει 98.241 ραντεβού έως τις 30 Νοεμβρίου και είχαν δεσμευτεί περίπου 60.000 (61%) ενώ απομένουν περίπου 38.000 διαθέσιμα ραντεβού.

Γι’ αυτόν τον λόγο, ελήφθη η απόφαση να αυξηθούν κατά 50.000 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023«Επειδή υπάρχει αυξημένη ζήτηση τόσο στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, όσο και στις πρωτεύουσες των Νομών και έχουν εξαντληθεί τα ραντεβού μέχρι και τέλη Νοεμβρίου, θα ανοίξουν νέα ραντεβού για τον Δεκέμβριο και θα διπλασιαστούν όπου υπάρχει ανάγκη και ζήτηση για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο», σημείωσε, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνα Δημογλίδου.

Όπως τόνισε η ίδια: «Ήδη κάποιοι από τους συμπολίτες μας, αυτοί που έσπευσαν πρώτοι στα αστυνομικά τμήματα της Αττικής, έχουν ήδη λάβει τη νέα ταυτότητα».

Νέες ταυτότητες: Ανέλπιστα καλά προχωρά η διαδικασία

Η διαδικασία, σύμφωνα με την κα Δημογλίδου, προχωρά ανέλπιστα καλά. «Την πρώτη βδομάδα δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα. Οι αστυνομικοί δεν εξυπηρετούν μόνο τους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού αλλά υπάρχουν και έκτακτες περιπτώσεις, που ταυτότητες πρέπει να εκδοθούν άμεσα» τόνισε.

Στο σημείο αυτό, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. διευκρίνισε ότι οι πολίτες για τις έκτακτες περιπτώσεις (π.χ. κλοπής, απώλειας της ταυτότητας) πρέπει να απευθύνονται στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής τους και θα εξυπηρετούνται άμεσα.

Σημειώνεται ότι οι παλιές ταυτότητες έχουν ισχύ μέχρι τον Αύγουστο του 2026. «Θα υπάρχει χώρος και χρόνος για όλους του πολίτες να αλλάξουν τις ταυτότητες τους. Να μην ανησυχούν», ανέφερε η κα Δημογλίδου και εξήγησε ότι οι νέες ψηφιακές ταυτότητες είναι όπως και οι παλιές με τη διαφορά πως η φωτογραφία είναι αποθηκευμένη ψηφιακά και το δακτυλικό αποτύπωμα δεν εμφανίζεται. Επίσης, προαιρετικά θα αναγράφεται και η ομάδα αίματος.

Ειδικότερα, στις νέες ταυτότητες αναγράφονται: Ο αριθμός ταυτότητας, η φωτογραφία του πολίτη, το επώνυμο, το όνομα, το φύλο, η ιθαγένεια, η ημερομηνία γέννησης, η ημερομηνία έκδοσης, η ημερομηνία λήξης, η αρχή έκδοσης, ο αριθμός πρόσβασης Κάρτας- CAN και η υπογραφή κατόχου.

Ακόμη, θα περιλαμβάνονται το όνομα πατέρα, το όνομα μητέρας, ο τόπος γέννησης, η ομάδα αίματος (προαιρετικά) και το ύψος, ενώ στο τέλος θα υπάρχει ζώνη μηχανικής αναγνώρισης.

Η διαδικασία για την έκδοση νέας ταυτότητας

  • Οι ενδιαφερόμενοι αφού επισκεφθούν την πλατφόρμα id.gov.gr, επιλέγουν στην αίτησή τους Αρχή Έκδοσης με βάση τη διεύθυνση μόνιμης ή προσωρινής διαμονής τους στην Ελλάδα, συγκεκριμένη ημέρα και ώρα από τη λίστα διαθεσιμότητας, ώστε να εξυπηρετηθούν με φυσική παρουσία, και καταχωρούν τα εξής στοιχεία του προσώπου στο οποίο αφορά το ραντεβού: Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και προαιρετικά αριθμό τηλεφώνου.
  • Υπάρχει η δυνατότητα να κλείσει το ραντεβού τρίτος, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη για να εξυπηρετηθεί.
  • Με την ολοκλήρωση της υποβολής του αιτήματος αποστέλλεται μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την επαλήθευση του email που δήλωσε ο ενδιαφερόμενος. Ακολούθως, λαμβάνει στο επιβεβαιωμένο email τις βασικές πληροφορίες για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας της Αρχής Έκδοσης που έχει επιλέξει.
  • Το ραντεβού μπορεί να επαναπρογραμματιστεί ή να ακυρωθεί ή να υποβληθεί εκ νέου, το αργότερο οκτώ ώρες πριν την υποβολή του πρώτου αιτήματος. Ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει από την πλατφόρμα μήνυμα υπενθύμισης στο email που έχει δηλώσει και 24 ώρες πριν αλλά και δύο ώρες πριν την έναρξη του προγραμματισμένου ραντεβού.
  • Επίσης, διατηρείται χρονική απόσταση μεταξύ των ραντεβού των ενδιαφερομένων, ικανή για να ολοκληρωθεί ένα ραντεβού πριν ξεκινήσει το επόμενο. Οι ώρες και οι ημέρες των διαθέσιμων ραντεβού μπορούν να μεταβληθούν.
  • Το κόστος για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων ανέρχεται στα 10 ευρώ και καταβάλλεται ηλεκτρονικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments