EDITOR'S PICK

Σε λίγο καιρό, θα αποκτούμε μυς χωρίς να γυμναζόμαστε

Σε λίγο καιρό, θα αποκτούμε μυς χωρίς να γυμναζόμαστε

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Νέα έρευνα έφερε στο φως μία ουσία που κάνει το σώμα να ενεργεί σαν να προπονείται για μαραθώνιο, οδηγώντας σε αυξημένη ενεργειακή δαπάνη και ταχύτερο μεταβολισμό του λίπους στο σώμα. Ή πιο απλά: χάνεις κιλά χωρίς παραπάνω άσκηση.

Τα δισεκατομμύρια που διοχετεύθηκαν στην έρευνα για το χάπι που μπορεί να βοηθήσει στη γρήγορη -αναίμακτη- απώλεια κιλών, είχαν ως ζητούμενο να βοηθήσουν ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από ασθένειες οι οποίες σχετίζονται με το παχύσαρκο και το υπέρβαρο. Δηλαδή, να σώσουν ζωές

Ώσπου διαπιστώθηκε ότι ουσία που προοριζόταν για διαβητικούς μειώνει την όρεξη και άρα κάνει αυτήν τη δουλειά. Έτσι, εξαφανίστηκε από τα ράφια των φαρμακείων, προκαλώντας πρόβλημα σε όσους πραγματικά το χρειάζονταν. Παράλληλα, υπάρχουν και ερευνητές που κάνουν αγώνα για να νικήσουν τις ασθένειες που μπορεί να προκαλέσει η ακινησία μας.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για έκπληξη. Υπάρχει σχετική κατηγορία στη φαρμακολογία, με ουσίες που παρέχουν μερικά από τα οφέλη της άσκησης χωρίς την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.

Ο Thomas Burris, καθηγητής φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και οι συνεργάτες του πήγαν την έρευνα σε άλλο επίπεδο, συνδυάζοντας τα δυο «θέλω» του λαού. Έτσι, είναι κοντά στη δημιουργία ενός ολοκαίνουργιου είδους φαρμάκου απώλειας βάρους που μιμείται την άσκηση.

Το πείραμα και τα καινοτόμα ευρήματα Όπως αναφέρει η δημοσίευση της δουλειάς τους, η νέα αυτή ένωση δοκιμάστηκε σε παχύσαρκα ποντίκια και τα οδήγησε στο να χάσουν βάρος, «πείθοντας» τους μυς ότι ασκούνται περισσότερο από ό,τι ασκούνταν στην πραγματικότητα. Έτσι ενισχύθηκε ο μεταβολισμός τους. Παράλληλα, αυξήθηκε η αντοχή τους, με τα ποντίκια να τρέχουν σχεδόν 50% περισσότερο από ό,τι πριν τη λήψη της ουσίας.

Και όλα αυτά συνέβησαν, χωρίς τα ζώα να κουνήσουν τις πατούσες τους. Η νέα αυτή θεραπεία βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης. Εάν συνεχίσει να αποδεικνύεται αποτελεσματικό, μοιραία θα φτάσει στη φάση της δοκιμής σε ανθρώπους. Και τότε θα μπορεί να εξεταστεί ως «εργαλείο» αντιμετώπισης ασθενειών, όπως είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η απώλεια μυών που σχετίζεται με την ηλικία.

Το νέο φάρμακο, που ονομάστηκε SLU-PP-332, δεν επηρεάζει την όρεξη ή την πρόσληψη τροφής. Ούτε κάνει τα ποντίκια να ασκούνται περισσότερο. Αντίθετα, ενισχύει μια φυσική μεταβολική οδό η οποία συνήθως ανταποκρίνεται στην άσκηση.

Στην πραγματικότητα, κάνει το σώμα να ενεργεί σαν να προπονείται για μαραθώνιο, οδηγώντας σε αυξημένη ενεργειακή δαπάνη και ταχύτερο μεταβολισμό του λίπους στο σώμα.

«Αυτή η ένωση βασικά λέει στους σκελετικούς μυς να κάνουν τις ίδιες αλλαγές που βλέπετε κατά τη διάρκεια της προπόνησης αντοχής», δήλωσε ο Δρ. Burris, «όταν χορηγούμε στα ποντίκια το φάρμακο, βλέπουμε ότι ολόκληρος ο μεταβολισμός του σώματός τους στρέφεται στη χρήση λιπαρών οξέων. Κάτι που μοιάζει πολύ με αυτό που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι όταν νηστεύουν ή ασκούνται. Κι έτσι τα ζώα αρχίζουν να χάνουν βάρος».

Το νέο φάρμακο στοχεύει μια ομάδα πρωτεϊνών στο σώμα γνωστές ως ERR (Estrogen-related receptor). Είναι υπεύθυνες για την ενεργοποίηση ορισμένων από τις πιο σημαντικές μεταβολικές οδούς σε ιστούς που καταβροχθίζουν ενέργεια. Χαρακτηριστικά, αναφέρω τους μυς, την καρδιά και τον εγκέφαλο.Τα ERR είναι πιο ενεργά όταν οι άνθρωποι ασκούνται. Είχε αποδειχθεί δύσκολο να ενεργοποιηθούν με φάρμακα. Από ό,τι φαίνεται πια, δεν είναι αδύνατο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments