Διεθνή

Εκατόμβη νεκρών μισό αιώνα μετά το Γιομ Κιπούρ

Εκατόμβη νεκρών μισό αιώνα μετά το Γιομ Κιπούρ

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Breakingnews.ie - Tánaiste condemns Hamas attack on Israel as Netanyahu declares 'war'

Πλησιάζουν τους 1000 οι νεκροί στα πεντηκοστά γενέθλια της μεγαλύτερης εβραϊκής γιορτής, του Γιομ Κιπούρ.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε υποδομές της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας με δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη όπως ανακοίνωσαν ο Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, ενώ νωρίτερα ο εκπρόσωπός τους προανήγγειλε «σκληρό χτύπημα».  Η όξυνση των εχθροπραξιών συμπίπτει με τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από το Γιομ Κιπούρ.

Συγκεκριμένα,  η ανακοίνωση αναφέρει πως «οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) επιτίθενται σε στόχους στις περιοχές κοντά στον φράχτη στο Beit Hanon, που χρησιμοποιούνται από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς για να πραγματοποιεί επιθέσεις κατά του κράτους του Ισραήλ».

Μιλώντας στο CNN νωρίτερα προανήγγειλε σκληρά αντίποινα ως απάντηση στην εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ: «Έρχονται σοβαρά πλήγματα: ο ισραηλινός στρατός θα χτυπήσει σκληρά μέσα στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «οι στόχοι μας πιθανότατα θα αποφασιστούν σήμερα, αύριο από την κυβέρνηση, αλλά αυτό θα γίνει με συγκρατημένο τρόπο».

Παράλληλα, ο Χεχτ εξέφρασε επίσης την ελπίδα του ότι η Χεζμπολάχ δεν θα ενώσει τα όπλα της με τη Χαμάς, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «κολοσσιαίο λάθος».

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εκτεταμένες χερσαίες μάχες, για την εξουδετέρωση των τρομοκρατών της Χαμάς που βρίσκονται σε ισραηλινό έδαφος και την απελευθέρωση των ομήρων από τις ισραηλινές δυνάμεις που,  όπως εκτίμησε ο εκπρόσωπος του IDF, αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, «δεκάδες όμηροι βρίσκονται στην περιοχή της Γάζας»

Υπενθυμίζεται ότι οι όμηροι είναι κυρίως πολίτες (γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι) και στρατιώτες, με την Jerusalem Post να κάνει λόγο για περισσότερους από 100 ομήρους.

«Η κτηνώδης επίθεση της Χαμάς είναι έγκλημα πολέμου, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ» και σημείωσε ότι «απήγαγαν γυναίκες και παιδιά, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και ερχόμενοι σε αντίθεση με τα διδάγματα του Ισλάμ». Θα πληρώσουν το τίμημα», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών από την επίθεση που εξαπέλυσε χθες στο Ισραήλ η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς συνεχώς αυξάνεται καθώς, όπως μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση, ανήλθε σε 500-600, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από τις ισραηλινές Αρχές, ενώ πάνω από 300 είναι οι Παλαιστίνιοι. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ μέχρι τις 2 το μεσημέρι είχαν διακομισθεί στα νοσοκομεία 2.048 τραυματίες, από τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Μια μονίμως εμπόλεμη ζώνη

Ακριβώς πενήντα χρόνια πριν, πάλι Σάββατο, το 1973 ανήμερα της μεγαλύτερης εβραϊκής γιορτής, του Γιομ Κιπούρ, το Ισραήλ δέχεται ταυτόχρονη επίθεση από Αίγυπτο και Συρία. Το Ισραήλ και η διεθνής κοινότητα αιφνιδιάζονται. Στις εχθροπραξίες που ακολουθούν γνωρίζει αλλεπάλληλες ήττες. Λίγες μέρες μετά η τροπή του πολέμου αλλάζει καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις οργανώνονται και περνούν στην αντεπίθεση.

Ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ που οργανώθηκε μετά από μυστικές επαφές και συνεννόηση Σαντάτ και Χαφέζ αλ Ασαντ ήταν η απάντηση στον ισραηλινό θρίαμβο του 1967. Μέσα σε 6 μέρες το Ισραήλ τριπλασίασε τα εδάφη του κατακτώντας το Σινά, τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική όχθη, την ανατολική Ιερουσαλήμ και τα Υψίπεδα του Γκολάν.

Είχαν προηγηθεί άλλοι δύο αραβοισραληνοί πόλεμοι το 1948 με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ και το 1956 με την κρίση του Σουέζ.

Ωστόσο, το 1973 στην τέταρτη αραβοισραηλινή σύγκρουση, είχε έρθει η ώρα να μπει μια άνω τελεία στο μέτωπο. Αίγυπτος και Ισραήλ ήρθαν πιο κοντά και το 1978 υπογράφονται οι συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ, υπό τον Αμερικανό πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ. Η Αίγυπτος είναι η πρώτη αραβική χώρα που αναγνωρίζει το Ισραήλ και ήδη το 1977 ο πρόεδρος Σαντάτ είχε δώσει μια ιστορική ομιλία στο ισραηλινό κοινοβούλιο.

«Σήμερα σας λέω και το δηλώνω σε ολόκληρο τον κόσμο ότι αποδεχόμαστε να ζήσουμε μαζί σας σε διαρκή ειρήνη βασισμένη στη δικαιοσύνη», έλεγε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου.

Ωστόσο, οι συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ όσον αφορά στην επίλυση του Παλαιστινιακού έκαναν μια γενικόλογη διακήρυξη, αφήνοντας μια ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί εδώ και δεκαετίες.

«Κάθε φορά που οι αμερικανικές πυρηνικές δυνάμεις παγκοσμίως τίθενται σε συναγερμό, είναι αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή», δήλωνε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ.

Αποτέλεσμα να ακολουθήσει ο πόλεμος του Λιβάνου το 1982, και το 1987 η πρώτη Ιντιφάντα. Τερματίστηκε επισήμως το 1993 με τη συμφωνία του Όσλο, μεταξύ Ράμπιν και Αραφάτ, που άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Όλες οι προσπάθειες από τότε πέφτουν στο κενό. Το 2005 οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρονται μονομερώς από τη Γάζα, 38 χρόνια μετά την κατάληψή της. Το 2007 η Χαμάς καταλαμβάνει τη Γάζα έπειτα από σύντομο εμφύλιο πόλεμο, εκδιώκοντας τη Φατάχ του προέδρου Αμπάς που διατηρεί την έδρα του στη Δυτική Όχθη.

Ακολουθούν πολλοί γύροι συγκρούσεων της Χαμάς με τις ισραηλινές δυνάμεις, με την τελευταία σημαντικότερη το 2021. Στο επίκεντρο σχεδόν όλων των διενέξεων βρίσκεται το τέμενος Αλ Ακσά, το τρίτο σημαντικότερο σημείο των μουσουλμάνων και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments