Nέα της αγοράς

Σε οικονομική δυσπραγία οι επενδύσεις ESG – Ένα βήμα πίσω κάνει η αγορά

Σε οικονομική δυσπραγία οι επενδύσεις ESG – Ένα βήμα πίσω κάνει η αγορά

Πηγή Φωτογραφίας: ieidiseis.gr, Οι επενδύεις που σχετίζονται με τα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης κριτήρια (ESG) αντιμετωπίζονται πλέον με σκεπτικισμό εξαιτίας των απογοητευτικών αποδόσεων.

Οι επενδύεις που σχετίζονται με τα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης κριτήρια (ESG) αντιμετωπίζονται πλέον με σκεπτικισμό εξαιτίας των απογοητευτικών αποδόσεων.

Οι επενδύεις που σχετίζονται με τα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης κριτήρια (ESG) αντιμετωπίζονται πλέον με σκεπτικισμό εξαιτίας των απογοητευτικών αποδόσεων.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην αγορά είναι ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2023, οι επενδυτές απέσυραν 635 εκατομμύρια δολάρια από βιώσιμα κεφάλαια στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση της Morningstar. Και, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, αποσύρθηκαν συνολικά 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά τα κεφάλαια. Ορισμένες εταιρείες επενδύσεων φαίνεται να αποσύρονται εντελώς από ορισμένα βιώσιμα κεφάλαια ενώ άλλες επαναπροσδιορίζουν την στρατηγική τους.

Μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, αναφέρθηκαν 656 βιώσιμα κεφάλαια στις ΗΠΑ, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς το ποσό των χρημάτων που αποσύρθηκαν για ESG το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν υψηλότερο από τα τρία προηγούμενα χρόνια συνολικά. Πρόκειται για μια πτωτική πορεία καθώς αρχικά, δηλαδή το 2020 και το 2021, υπήρξε μεγάλη διαφήμιση γύρω από τα βιώσιμα κεφάλαια ή τα κεφάλαια ESG αφού οι κυβερνήσεις και η διεθνής κοινότητα αγκάλιασαν την ιδέα μιας παγκόσμιας πράσινης μετάβασης. Οι διαχειριστές κεφαλαίων γρήγορα χαρακτήρισαν πολλά από τα κεφάλαιά τους ως βιώσιμα, αλλά μετά από δύο ή τρία χρόνια εντατικής επένδυσης, πολλοί είναι απογοητευμένοι από τις κακές αποδόσεις που βλέπουν.

Το ESG έχει κερδίσει μεγαλύτερη προσοχή τα τελευταία χρόνια, καθώς τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι καταναλωτές ενθαρρύνουν τις εταιρείες να βελτιώσουν τις πρακτικές ESG. Αυτό επιταχύνθηκε περαιτέρω στις ΗΠΑ μετά την εισαγωγή του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) για το κλίμα πέρυσι, ο οποίος παρέχει οικονομικά κίνητρα και φορολογικές ελαφρύνσεις σε εταιρείες που επενδύουν στην πράσινη ενέργεια και τεχνολογία. Οι καταναλωτές περιμένουν όλο και περισσότερο από τις εταιρείες να βελτιώσουν τις πρακτικές ESG σύμφωνα με τους κοινωνικούς κανόνες και τις προσδοκίες τους, με πολλούς να επιλέγουν να υποστηρίξουν τις πιο κοινωνικά υπεύθυνες επιλογές στην αγορά. Οι κυβερνητικοί στόχοι για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και η πιθανή εισαγωγή φόρων άνθρακα σε ορισμένες χώρες έχουν επίσης ενθαρρύνει μεγαλύτερες επενδύσεις στο ESG.

Ωστόσο, οι επενδύσεις ESG που έχουν πάει στις βιομηχανίες καθαρής ενέργειας και τεχνολογία κατέγραψαν μικρότερη απόδοση από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Πολλά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απαιτούν τεράστια ποσά επενδύσεων για να γίνουν πιο αποτελεσματικά, ενώ μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να γίνει μια σημαντική ανακάλυψη που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις λειτουργίες αιολικής, ηλιακής ή πράσινης ενέργειας. Εν τω μεταξύ, όλο και μεγαλύτερη χρηματοδότηση διοχετεύεται στον κλάδο καθώς οι επενδυτές παραμένουν σε κατάσταση αναμονής.

Και αυτό είναι αναμενόμενο καθώς το κόστος πολλών έργων πράσινης ενέργειας να αυξάνεται λόγω των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού και της αυξανόμενης τιμής των μετάλλων και των ορυκτών. Για παράδειγμα, το κόστος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 40% τον τελευταίο χρόνο, με πολλές εταιρείες αιολικής ενέργειας να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά τα κέρδη. Και ενώ οι παγκόσμιες επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια και τεχνολογία έφτασαν περίπου τα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022, ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δήλωσε ότι οι ετήσιες επενδύσεις πρέπει να τετραπλασιαστούν εάν θέλουμε να επιτύχουμε τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Τώρα, ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν κάνει ένα βήμα πίσω στις δεσμεύσεις τους για το ESG. Ο Αντιπρόεδρος της S&P Global, Dan Yergin, δήλωσε: «Εάν είστε σε μια επιχείρηση διαχείρισης χρημάτων, χρειάζεστε επιστροφές».

Παρόλο που ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων απομακρύνονται από τις επενδύσεις ESG, άλλοι απλώς επαναπροσδιορίζουν τη στρατηγική όσον αφορά στα βιώσιμα κεφάλαια. Κάποιες εταιρείες καταργούν προϊόντα που απέτυχαν να προσελκύσουν τα αναμενόμενα επίπεδα ενδιαφέροντος και λανσάρουν νέα, πιο συγκεκριμένα προϊόντα για να ενθαρρύνουν περαιτέρω επενδύσεις σε μια αβέβαιη αγορά.

Έτσι, ενώ οι προοπτικές για το ESG και τα βιώσιμα κεφάλαια φαίνονται λιγότερο αισιόδοξες από ό,τι κατά τη διάρκεια της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία, οι εταιρείες επενδύσεων δεν απομακρύνονται εντελώς από αυτούς τους τύπους κεφαλαίων. Παράγοντες της παγκόσμιας αγοράς θεωρούν ότι καθώς οι επενδύσεις στο ESG γίνονται πιο mainstream, οι επενδυτικές εταιρείες θα αξιοποιήσουν αυτήν την γνώση για να λανσάρουν νέα προϊόντα με στόχο μεγαλύτερη απόδοση των επενδύσεων, για να ενθαρρύνουν την αγορά να συνεχίσει να επενδύει στην πράσινη ενέργεια και τις συναφείς τεχνολογίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments