Διεθνή

Επίθεση της Χεζμπολάχ – Εντείνονται οι ειρηνευτικές προσπάθειες της διεθνούς κοινόητας

Επίθεση της Χεζμπολάχ – Εντείνονται οι ειρηνευτικές προσπάθειες της διεθνούς κοινόητας

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Vox.com

Η εξτρεμιστική οργάνωση του Λιβάνου χτυπά, τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα κινητοποιείται περισσότερο από ποτέ.

Λιβανέζοι μαχητές της Χεζμπολάχ εκτόξευσαν σήμερα πύραυλο εναντίον μεθοριακού χωριού στο βόρειο Ισραήλ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ισραηλινός πολίτης και να τραυματισθούν άλλοι τρεις, ανακοινώθηκε από τη Χεζμπολάχ και ισραηλινούς γιατρούς.

Οι γιατροί είχαν αρχικά ανακοινώσει πως δύο άνθρωποι τραυματίσθηκαν από την επίθεση στο χωριό Στούλα, μια αγροτική κοινότητα απέναντι από την κοινότητα Άιτα α-Σαμπ του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως πλήττει το Λίβανο σε αντίποινα.

Αγωνιώδεις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας

Την ίδια στιγμή, η αγωνία της διεθνούς κοινότητας ενόψει της ισραηλινής γενικευμένης χερσαίας επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας κορυφώνεται.

Οι αντιδράσεις κινούνται σε δύο κατευθύνσεις:

Αφενός, να πείσουν το Ισραήλ να δώσει παραπάνω διορία στους αμάχους να φύγουν από τη Γάζα και να επηρεάσουν τη Χαμάς να συνεργαστεί στο θέμα των ομήρων.

Αφετέρου, να ανοίξουν διαύλους ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας

Επί του παρόντος, το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα μπορούσε να μεσολαβήσει για να αποφευχθεί μεγαλύτερο αιματοκύλισμα και γενίκευση του πολέμου στην περιοχή.

Πρωτίστως οι ίδιες οι χώρες της Μέσης Ανατολής που έχουν επιρροή σε μία ή και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι οι εξής τρεις: απελευθέρωση των ομήρων, δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους Παλαιστινίους στη Γάζα, διαπραγμάτευση για κατάπαυση του πυρός

Όλες γνωρίζουν ότι από τις εξελίξεις εξαρτάται και η εσωτερική τους ασφάλεια. Γιατί η όποια κλιμάκωση θα φέρει τις κυβερνήσεις τους αντιμέτωπες με την οργή των λαών τους που δεν προστάτευσε τα 2 εκατομμύρια των αμάχων στη Γάζα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να παγώσει τις προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων με Ισραήλ.

Τον πρώτο ρόλο σε κάθε διαμεσολάβηση παραδοσιακά τον έχει η Αίγυπτος και η Ιορδανία.

Kαμία από τις δύο δεν έχει καλές σχέσεις με τη Χαμάς, αλλά και οι δύο έχουν τον σεβασμό των Παλαιστινίων, καλές σχέσεις με Ισραήλ και Δύση.

Για την επιρροή στη Χαμάς αξιοποιείται πρωτίστως το Κατάρ, που είναι και ο δεύτερος βασικός χρηματοδότης της μετά το Ιράν και η δευτερευόντως η Τουρκία, ομοίως με βαθιές σχέσεις με την ισλαμική οργάνωση.

Με εξαίρεση την Τουρκία, όλες έχουν καλές ή καλύτερες σχέσεις με ΗΠΑ, τη μόνη χώρα με αδιαμφισβήτητη επιρροή στο Ισραήλ. Συνεργάζονται ήδη στο θέμα των ανθρωπιστικών διαδρομών και τους ομήρους, ενώ η Ιορδανία βάζει στο κάδρο και την ΕΕ με τον βασιλιά να ξεκινά περιοδεία σε ευρωπαϊκές χώρες. Κοινός στόχος όλων μήπως εντός των ερχόμενων ωρών ή ημερών η υπάρχουσα συνεργασία ευνοήσει και μία συμφωνία για κατάπαυση του πυρός

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments