Γεωπολιτικά

Ιράν: Ζητά εμπάργκο πετρελαίου κατά του Ισραήλ – Σταμάτησαν οι διπλωματικές σχέσεις [vid]

Ιράν: Ζητά εμπάργκο πετρελαίου κατά του Ισραήλ – Σταμάτησαν οι διπλωματικές σχέσεις [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Δημιουργός: Hussein Malla | Συντελεστές: AP Πνευματικά δικαιώματα: Copyright 2023 The Associated Press. All right reserved, Ζητείται επίσης να σχηματιστεί μια ομάδα για την τεκμηρίωση πιθανών εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από το Ισραήλ στη Γάζα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καλεί τις ισλαμικές χώρες να επιβάλουν κυρώσεις στο Ισραήλ.

«Ο υπουργός Εξωτερικών ζητά άμεσο και πλήρες εμπάργκο στο Ισραήλ από τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων για το πετρέλαιο, εκτός από την απέλαση Ισραηλινών πρεσβευτών, εάν έχουν δημιουργηθεί (διπλωματικές) σχέσεις με το Σιωνιστικό καθεστώς», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Ζητείται επίσης να σχηματιστεί μια ομάδα για την τεκμηρίωση πιθανών εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από το Ισραήλ στη Γάζα.

Σημειώνεται ότι το Ιράν δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

O Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης συνεδριάζει εκτάκτως στη Σαουδική Αρβαία, στην πόλη Τζέντα, για να συζητηθεί η κλιμακούμενη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Η τελευταία αντίδραση από την πλευρά του Ιράν έρχεται μετά την επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας που άφησε πίσω της τουλάχιστον 500 νεκρούς, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες υγείας που προειδοποιούν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά.

Από την πρώτη στιγμή όχι μόνο η Χαμάς, αλλά και οι αξιωματούχοι της Παλαιστιανικής Αρχής επέρριψαν την ευθύνη στο Τελ Αβίβ, κάνοντας λόγο για «βάρβαρη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή». Ο ισραηλινός στρατός αρνείται κατηγορηματικά ότι ευθύνεται για την επίθεση, την οποία και αποαδίδει σε ρουκέτα της Ισλαμικς Τζιχάντ, εξτρεμιστικής οργάνωσης, που είναι σε πλήρη συντονισμό με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος καταδίκασε τον πολύνεκρο βομβαρδισμό, κρίνοντας πως «οι φλόγες των αμερικανοϊσραηλινών βομβών» σύντομα πρόκειται «να καταβροχθίσουν» το Ισραήλ. «Οι φλόγες των αμερικανοϊσραηλινών βομβών, οι οποίες ερρίφθησαν απόψε πάνω σε παλαιστίνιους αρρώστους και τραυματίες στο νοσοκομείο αλ Μουαμντάνι στη Γάζα, σύντομα θα καταβροχθίσουν τους σιωνιστές», δήλωσε ο κ. Ραϊσί, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Αντίδραση υπήρξε και από τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, ο οποίος έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ο χρόνος τελείωσε».

Τη Δευτέρα, μετά την επιστροφή του από σειρά συναντήσεων με ηγέτες της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και της Συρίας, είχε προειδοποιήσει ότι θα ανοίξουν πολλαπλά μέτωπα εναντίον του Ισραήλ, εάν τα πλήγματά του συνεχίσουν να σκοτώνουν αμάχους. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που το Ιράν απείλησε για νέα μέτωπα στη σύγκρουση.

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου έχει αναζωπυρώσει τις εντάσεις μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ και απειλεί να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο με καταστροφικές συνέπειες για τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο. Σύμφωνα με τους αναλυτές σε αυτό το σκηνικό βίας νικητής αναδεικνύεται το Ιράν, ο ρόλος του οποίου άλλωστε στην εισβολή της Χαμάς θεωρείται πιθανός, αν και δεν υπάρχουν «άμεσες αποδείξεις» όπως έχουν αποφανθεί οι ΗΠΑ.

Βέβαιο είναι πάντως ότι η Χαμάς χρηματοδοτείται και στηρίζεται από το Ιράν, ειδικά για την κατασκευή του οπλοστασίου της. Την τελευταία δεκαετία, η Χαμάς έχει επίσης ενσωματωθεί πλήρως ως κρίσιμο στοιχείο του ευρύτερου δικτύου σιιτικών πολιτοφυλακών του Ιράν, υπό τον στενό συντονισμό των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments