Focus

Η σωστή ώρα που πρέπει να τρώτε το τελευταίο γεύμα σας, σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Η σωστή ώρα που πρέπει να τρώτε το τελευταίο γεύμα σας, σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Πηγή Φωτογραφίας: EMILI SINDLEV/INSTAGRAM

Η καλύτερη ώρα για βραδινό είναι αυτή που ταιριάζει στο πολυάσχολο πρόγραμμα του καθενός. Ποια είναι όμως η πιο υγιεινή επιλογή; Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να καταναλώσουμε το τελευταίο δείπνο της ημέρας; Φαίνεται πως η απάντηση δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη.

Αρχικά είναι σημαντικό να τονίσουμε πως δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη ώρα που ταιριάζει σε όλους, εξαρτάται πάντα από εσάς και τις ανάγκες σας. Πριν λοιπόν ακυρώσετε τα σχέδιά σας για μια βραδινή έξοδο για δείπνο, μάθετε τι προτείνουν οι ειδικοί της διατροφής.

View this post on Instagram

A post shared by Culina Health (@culinahealth)

Η μόνη σωστή απάντηση λοιπόν είναι πως εξαρτάται από το κάθε πρόσωπο. Η Vanessa Rissetto, διατροφολόγος και CEO του Culina Health, εξηγεί πως διαφορετικοί παράγοντες όπως η ηλικία και το lifestyle, παίζουν σημαντικό ρόλο για να καταλάβετε πότε πρέπει να καταναλώνετε το τελευταίο γεύμα της ημέρας. “Για παράδειγμα αν εργάζεστε σε βάρδιες, τότε η ώρα που τρώτε είναι διαφορετική. Ως γενικός κανόνας, προτείνω να τρώτε δύο ώρες αφού ξυπνήσετε και να τρώτε κάτι κάθε τρεις με τέσσερις ώρες. Παρόλο που οι έρευνες προτείνουν να τρώτε το δείπνο σας ανάμεσα στις 5 και τις 7, αν αυτό δεν ταιριάζει στο πρόγραμμά σας, τότε το καλύτερο είναι να καταναλώνετε βραδινό τουλάχιστον τρεις ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι για να αποφύγετε θέματα όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

“Το πιο βασικό είναι να τρώτε σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα”, εξηγεί η Perri Halperin, MS, RD, CDN, κλινική διατροφολόγος στο Mount Sinai Health System. “Θα πρέπει να φτάνετε στο σημείο να νιώθετε ένα αίσθημα πείνας και κορεσμού ανά τρεις με τέσσερις ώρες ή και παραπάνω”.

Πώς θα βρείτε την σωστή ώρα για να τρώτε;

Όπως αναφέρθηκε ήδη υπάρχουν διαφορετικοί παράγοντες που επηρεάζουν το πώς μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής στο οποίο θα μείνετε πιστοί. Η Halperin εξηγεί πως η εργασία, το αίσθημα πείνας, η φαρμακευτική αγωγή, οι καθημερινές δραστηριότητες, το lifestyle, όλα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για να βρείτε την σωστή ώρα για να τρώτε. “Το ιδανικό είναι να τρώτε κάθε τρεις με τέσσερις ώρες αλλά και τρεις ώρες πριν πέσετε για ύπνο. Πιο σημαντικό από το timing όμως, είναι το να κάνετε υγιεινές διατροφικές επιλογές. Ένα healthy δείπνο έχει πολλά οφέλη, σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου, διατηρεί σταθερό το βάρος και βελτιώνει τον ύπνο”, συμβουλεύει η διατροφολόγος.

Η κατανάλωση του δείπνου νωρίς το απόγευμα οφελεί όσους υποφέρουν από το στομάχι τους ή άλλα θέματα όπως η παλινδρόμηση, ο διαβήτης, η ταχυπαλμία. Και πάλι όμως κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Πολλές κουλτούρες καταναλώνουν το δείπνο τους αργά. Θα πρέπει επίσης να ακούτε το σώμα σας, θα σας δείξει πότε πραγματικά έχετε ανάγκη από φαγητό. “Αν τρώτε τακτικά γεύματα μέσα στην ημέρα αλλά και σνακ, το σώμα σας θα σας δείξει πότε είναι η κατάλληλη ώρα για δείπνο, οπότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε πριν πέσετε για ύπνο

Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε αργά το βράδυ, όπως οι λιπαρές τροφές που δεν μεταβολίζονται εύκολα και δυσκολεύουν τον ύπνο, όπως και οι τροφές με υψηλά επίπεδα καφεΐνης ή με περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Να θυμάστε πως τα late dinners, δηλαδή μετά τις 7 το απόγευμα επιτρέπονται, όπως επίσης και το late snacking. Σημασία έχει πάντα το τι τρώτε, όπως και το να προσλαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία σας. Καλύτερα λοιπόν να τρώτε αργά, παρά καθόλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments