Πολιτική

Τσακλόγλου: Τέλος το πέναλτι 30% στους εργαζόμενους συνταξιούχους [vid]

Τσακλόγλου: Τέλος το πέναλτι 30% στους εργαζόμενους συνταξιούχους [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: [364361] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις αλλαγές που φέρνει μίλησε το πρωί της Πέμπτης στο Mega ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτης Τσακλόγλου.

Για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις αλλαγές που φέρνει μίλησε το πρωί της Πέμπτης στο Mega ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτης Τσακλόγλου.

«Έχουμε όλο το κομμάτι που έχει να κάνει με τις συντάξεις αλλά και τα προβλήματα της καθημερινότητας που είναι κυρίως οργανωτικά. Στις κύριες συντάξεις έχει γίνει τεράστια πρόοδος και πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει και με τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις» είπε ο κ Τσακλόγλου αναφερόμενος στις επικουρικές συντάξεις.

Το τέλος στο πέναλτι του 30% αφορά 32.000 συνταξιούχος

Για τους εργαζόμενους συνταξιούχους που έρχεται «τέλος» στο πέναλτι του 30%, ο κ. Τσακλόγλου επεσήμανε πως, «είναι γύρω στους 32.000 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Δεν είναι συνολικά γιατί δεν γίνεται περικοπή σε συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ και άλλες μικρές κατηγορίες.

Ο αριθμός με το νέο νομοσχέδιο θα μεγαλώσει πολύ. Επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 60% και μειώθηκε στο 30%. Η περικοπή του 30% γινόταν είτε δούλευες με πλήρες ωράριο, είτε 1 ώρα. Το 10% δεν είναι πάνω στη σύνταξη είναι πάνω στα εισοδήματα που θα έχουμε από την αυτοαπασχόληση. Αυτή τη στιγμή από τα χρήματα που δίνουμε για συντάξεις, το 50% των χρημάτων το βάζει ο φορολογούμενος, δεν είναι από εισφορές. Από την 1/1/24 θα εφαρμοστεί αυτό».

Για τους ανθρώπους με αναπηρία που επιθυμούν να δουλέψουν

Αναφερόμενος στους ανθρώπους με αναπηρία που επιθυμούν να δουλέψουν είπε: «Επειδή ακόμα δεν έχει γίνει ενοποίηση των κανόνων, ουσιαστικά όλες οι παροχές δίνονται με τους κανόνες των ταμείων που υπήρχαν. Οι κανόνες διέφεραν από ταμείο σε ταμείο. Τώρα θα πάρουμε την πιο ευνοϊκή ρύθμιση από όλα, η οποία ήταν του ΙΚΑ και αυτή θα εφαρμοστεί σε όλα τα ταμεία.

Τώρα δίνεται μία ευκαιρία απασχόλησης σε έναν μεγάλο αριθμό ανάπηρων συνταξιούχων. Αυτό που πρέπει να γίνει και ελπίζω να γίνει κάποια στιγμή και «καίει», είναι να χωριστεί το κομμάτι το προνοιακό από το ασφαλιστικό. Αν ήταν ξεχωριστά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η σύνταξη αναπηρίας δίνεται σε άτομα που δεν μπορούν να έρθουν στην αγορά εργασίας».

Για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στους συνταξιούχους

Για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στους συνταξιούχους είπε: «σκεφτόμαστε την αναμόρφωσή της, αλλά αυτό που χρηματοδοτεί την ειδική εισφορά αλληλεγγύης είναι για το ΑΚΑΓΕ, που η θέσπισή του είναι προμνημονιακή. Κι ήταν από τις λίγες φορές που η κυβέρνηση έκανε σχεδιασμό με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Το έκαναν αυτό εξαιτίας των δημογραφικού προβλήματος.

Αυτή όμως η εισφορά είναι σχεδιασμένη με κακό τρόπο, και αν ξεπεράσεις έστω και ένα ευρώ το όριο, φορολογείται όλη σου η σύνταξη με τον συγκεκριμένο συντελεστή. Δεν το έχουμε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο αλλά είναι στις προθέσεις μας να το εξετάσουμε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments