Διεθνή

Χαώδης η διαφορά απόψεων Μητσοτάκη – Τουρκίας για τη Χαμάς

Χαώδης η διαφορά απόψεων Μητσοτάκη – Τουρκίας για τη Χαμάς

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - 2η ΜΕΡΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Δύο διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις.

Δύο διαμετρικά αντίθετες απόψεις εκφέρουν Ελλάδα και Τουρκία ως προς τον χαρακτήρα της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Για την Άγκυρα, πρόκειται για μια πολιτική οργάνωση, σε εύλογη αντίθεση προς την Αθήνα, η οποία κάνει ξεκάθαρα λόγο για τρομοκρατική οργάνωση, η οποία σπέρνει το φόβο και το θάνατο.

Τουρκία: Πολιτικό κόμμα η Χαμάς

Πιο αναλυτικά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, επανέλαβε επισήμως τις εξαιρετικά αμφιλεγόμενες θέσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε μαζί με τον Δανό υπουργό Εξωτερικών, ο Χακάν Φιντάν,  υποστηρίζοντας με τη σειρά του ότι η Χαμάς  δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση για την Τουρκία  και δεν θα γίνει ποτέ συνέταιρος στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται στη Λωρίδα της Γάζας.

«Από τις 7 Οκτωβρίου κι έπειτα έχει συντελεστεί μια ολοκληρωτική θηριωδία στη Γάζα. Είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας το γεγονός ότι όλοι στη Γάζα στοχοποιούνται ανελέητα, χωρίς να υπολογίζονται αν είναι παιδιά, ασθενείς και ηλικιωμένοι. Ακόμη και ο βομβαρδισμός νοσοκομείων, τζαμιών και εκκλησιών είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Φιντάν.

«Ούτε εκείνοι αναγνωρίζουν τις οργανώσεις που εμείς αναγνωρίζουμε ως τρομοκρατικές. Με τον ίδιο τρόπο, ούτε εμείς αναγνωρίζουμε τη Χαμάς. Είπαμε ότι δεν αναγνωρίζουμε τη Χαμάς, η οποία είναι κομμάτι του παλαιστινιακού κράτους και πολιτικό κόμμα στο κρατικό σύστημα, ως τρομοκρατική οργάνωση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τη δολοφονία αμάχων, αντίθετα, έχουμε πει ότι την καταδικάζουμε από την αρχή», συμπλήρωσε με νόημα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Μητσοτάκης: Πρόκειται για τρομοκράτες

Στον αντίποδα κινήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε ανοιχτά για τρομοκρατική οργάνωση και για την ανάγκη της διάκρισης ανάμεσα στη Χαμάς και τον λαό της Παλαιστίνης.

Ειδικότερα, τη θέση ότι είναι αναφαίρετο το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ, ότι απαιτείται άμεσα να ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη Γάζα και πως πρέπει να υπάρξει άμεσα μια πολιτική λύση «δύο κρατών» σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό, διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Χαμάς,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τους Παλαιστίνιους».

«Το πρόβλημα του Ισραήλ χρειάζεται πολιτική λύση και αυτή είναι των δύο κρατών. Θα επιτρέψει στους πολίτες να ζήσουν ο καθένας στο δικό του τόπο», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις ερωτήσεις των Ελλήνων δημοσιογράφων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments