Ελλάδα

28η Οκτωβρίου: Η σημερινή επικαιρότητα της εθνικής επετείου

28η Οκτωβρίου: Η σημερινή επικαιρότητα της εθνικής επετείου

Πηγή Φωτογραφίας: [364580] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΙΤΖΗΣ / EUROKINISSI)

Πολλαπλή η σημερινή σημασία της εθνικής επετείου μας.

Το ελληνικό έπος του 1940 έχει πολλά να θυμίσει στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία και αυτό προσπάθησαν να αναδείξει η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της πατρίδας μας, παρά τις επί μέρους διαφοροποιήσεις.

Τιμή στους πεσόντες και στους τραυματίες σημαίνει να φροντίσουμε να διδάσκεται σοβαρά, τεκμηριωμένα και χωρίς ιδεολογικές διαστρεβλώσεις η Ιστορία στα σχολεία. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τα νέα σχολικά βιβλία και προγράμματα, τα οποία θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο του 2024. Να απομακρύνουμε τα παιδιά μας από κάθε ακρότητα. Να απαλλάξουμε τη διδασκαλία από τις μαρξιστικές ιδεοληψίες παλαιοτέρων εποχών και  να δώσουμε πρότυπα στα παιδιά μας. Να μιλήσουμε για τα εγκλήματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων του προηγουμένου αιώνος, όλων των αποχρώσεων. Να μάθουμε στους νέους μας να σέβονται τη δημοκρατία και να μην επηρεάζονται από τους εκφραστές των δύο άκρων.

Το ελληνικό έπος έχει, λοιπόν. άμεση σύνδεση με σημερινά προβλήματα. Η τιμή στους πεσόντες έχει μεγαλύτερη αξία όταν αξιοποιούμε τα διδάγματα του παρελθόντος για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο, όπως τόνισαν διαδοχικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Η Ελλάδα αναδεικνύει τα εθνικά της δίκαια και παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα εθνικά της δίκαια και να παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας», επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης στρατιωτικών και πολιτικών τμημάτων στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη.

«Σήμερα, επέτειο του ηρωικού “ΟΧΙ”, τιμάμε όσους πολέμησαν και θυσιάστηκαν στο έπος του ’40 για την ελευθερία μας και αναλογιζόμαστε το χρέος μας απέναντί τους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, εμπνεόμενες από το πνεύμα που συνήγειρε τους Έλληνες στις αποφασιστικές στιγμές της ιστορίας μας, υπερασπίζονται τα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματά μας. Στο ταραγμένο και ρευστό διεθνές περιβάλλον που ζούμε, η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα εθνικά της δίκαια και να παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας», δήλωσε η κ. Σακελλαροπούλου.

Πολιτικοί αρχηγοί: Τιμή στους πεσόντες και τους τραυματίες

Ο πρωθυπουργός, έφτασε  λίγο πριν από τις 11.00 στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου. O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε τη Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, στα Χανιά. Αμέσως μετά τόνισε μεταξύ άλλων: “Ημέρα μνήμης, τιμής και υπερηφάνειας η σημερινή και η σκέψη μας γυρίζει 83 χρόνια πίσω, σε αυτούς που είπαν το μεγάλο «ΟΧΙ», στα νέα παιδιά που πολέμησαν στα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας. Τιμούμε πρωτίστως αυτούς οι οποίοι δεν γύρισαν ποτέ πίσω στις οικογένειές τους, σε ένα ζεστό σπίτι ή έστω για μία αξιοπρεπή κηδεία”.

“Ο ελληνικός λαός είπε “όχι” και πέτυχε το ακατόρθωτο μια αντίσταση η οποία άλλαξε την ιστορία. Είμαστε η μόνη χώρα που γιορτάζει και την απελευθέρωση και την αντίστασην στο φασισμό (…) Πάνω από όλα είναι η ενότητα μεταξύ μας – Αυτήν θα υπηρετήσω», επισημανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης μετά από την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση με την οποία ολοκληρώνεται σήμερα, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το εορταστικό τριήμερο στην πόλη.

“Η Ελλάδα είναι μία χώρα που στέκεται πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της ανθρωπιάς. Θεωρώ αδιανόητο ότι χθες η κυβέρνησή μας δεν στήριξε το ψήφισμα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή», επισημανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης μετά από την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση με την οποία ολοκληρώνεται σήμερα, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το εορταστικό τριήμερο στην πόλη.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κύριος Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε με αφορμή την εθνική επέτειο: “Παντού και πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας βρίσκονται οι λαοί που αντιστέκονται και αγωνίζονται για τη λευτεριά και το δίκιο τους, που υψώνουν ανάστημα στη βία των κατακτητών και των εκμεταλλευτών. Αυτό κρίνεται σήμερα με τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, αυτό θα κριθεί αύριο στους μεγάλους αγώνες που έχουν όλοι οι λαοί μπροστά τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments