Policy Briefs

Σερβία: Ο Βούτσιτς διαλύει τη Βουλή εν μέσω εντάσεων με το Κοσσυφοπέδιο

Σερβία: Ο Βούτσιτς διαλύει τη Βουλή εν μέσω εντάσεων με το Κοσσυφοπέδιο

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Aa.com.tr

Σε ένα φόντο εντάσεων με το Κοσσυφοπέδιο, ο Σέρβος πρόεδρος διαλύει τη Βουλή.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Πρόεδρος της Συνέλευσης της Σερβίας Βλαντιμίρ Όρλιτς ανακοίνωσαν έκτακτες βουλευτικές εκλογές για 65 πόλεις και δήμους, συμπεριλαμβανομένου του Βελιγραδίου, που θα διεξαχθούν στις 17 Δεκεμβρίου.

Με την προκήρυξη νέων εκλογών, η Εθνοσυνέλευση της Σερβίας, που εξελέγη στις 3 Απριλίου 2022, διαλύθηκε πριν καν συμπληρώσει το ήμισυ της τετραετούς θητείας της.

Οι βουλευτικές εκλογές θα συμπέσουν με τις τοπικές εκλογές σε 65 δήμους, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Βελιγραδίου.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ψηφοφορία, ελλείψει ενός λειτουργικού κοινοβουλίου, θα επιτρέψει στον κ. Βούτσιτς να καθυστερήσει ορισμένες αποφάσεις που αφορούν το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, μιας ανεξάρτητης περιοχής στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, αλλά που η σερβική κυβέρνηση θεωρεί αναπόσπαστη μέρος της επικράτειάς της.

«Ζούμε σε μια εποχή που είναι απαραίτητο όλοι μας να είμαστε ενωμένοι στον αγώνα για τα ζωτικά συμφέροντα της Σερβίας, όπου θα υποστούμε πολλές πιέσεις, τόσο λόγω της θέσης μας στο Κοσσυφοπέδιο όσο και λόγω άλλων περιφερειακών και παγκόσμιων ζητημάτων . », είπε ο κ. Βούτσιτς μετά την υπογραφή του διατάγματος διάλυσης.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Βελιγράδι την Τρίτη (31 Οκτωβρίου) ότι η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων μετά το τελευταίο ξέσπασμα βίας, εάν θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Ο κ. Orlić, από την πλευρά του, κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκλογές ώστε, όπως είπε, η Σερβία ως κοινωνία να δείξει την « πλήρη δημοκρατική της ικανότητα» .

Η κυβερνητική ανακοίνωση ανέφερε ότι η διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών υπό τις παρούσες συνθήκες θα εξασφάλιζε, μεταξύ άλλων, «υψηλότερο βαθμό δημοκρατίας και μείωση των εντάσεων […] εντός της κοινωνίας» .

Η προεκλογική εκστρατεία λοιπόν είναι ήδη σε εξέλιξη και θα πρέπει να διαρκέσει μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα.

Αυτές θα είναι οι δέκατες έκτακτες βουλευτικές εκλογές από το 1990 και έκτοτε οι τακτικές βουλευτικές εκλογές έχουν διεξαχθεί μόνο τρεις φορές: το 1997, το 2012 και το 2020.

Η Σερβία πρέπει να τηρήσει τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, προκειμένου να συνεχίσει τη διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ. Δεσμεύεται επίσης να μεταρρυθμίσει τα νομικά και δικαστικά της συστήματα για την καλύτερη καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, την αναζωογόνηση της οικονομίας και την υιοθέτηση δρόμου για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τέλος, πρέπει να βελτιώσει το ιστορικό της όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments