Διεθνή

Μακρόν: Βάζει τοίχος προστασίας σε ευάλωτες επιχειρήσεις έναντι ξένων αγοραστών

Μακρόν: Βάζει τοίχος προστασίας σε ευάλωτες επιχειρήσεις έναντι ξένων αγοραστών

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO, Επίσης υπό συζήτηση είναι μια πιο επιθετική προσέγγιση που θα μπορούσε να δει τα ταμεία που υποστηρίζονται από το κράτος να αποκτούν τεχνολογία στο εξωτερικό, ακόμη και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έναν Γάλλο αξιωματούχο.

Ορισμένοι αξιωματούχοι θέλουν αυστηρότερους ελέγχους σε επενδύσεις με πιο στενό πρότυπο την Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες (CFIUS) και οχήματα που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση με την ισχύ και την δικαιοδοσία να αγοράζουν στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία.

Η γαλλική κυβέρνηση θα θέσει σύντομα αυστηρότερους κανόνες για τις εξαγορές από μη Ευρωπαίους επενδυτές, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών στο Bloomberg. Το όριο για την έναρξη ελέγχου θα μειωθεί και ο αριθμός των προστατευόμενων τομέων θα επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει κρίσιμες πρώτες ύλες, καθώς και γαλλικές μονάδες ξένων εταιρειών.

Επίσης υπό συζήτηση είναι μια πιο επιθετική προσέγγιση που θα μπορούσε να δει τα ταμεία που υποστηρίζονται από το κράτος να αποκτούν τεχνολογία στο εξωτερικό, ακόμη και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έναν Γάλλο αξιωματούχο.

Ορισμένοι αξιωματούχοι θέλουν αυστηρότερους ελέγχους σε επενδύσεις με πιο στενό πρότυπο την Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες (CFIUS) και οχήματα που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση με την ισχύ και την δικαιοδοσία να αγοράζουν στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία.

Η πίεση

Η Γαλλία πίεζε εδώ και καιρό για μια δυναμική ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική. Η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και το τεράστιο πρόγραμμα πράσινων επιδοτήσεων του Τζο Μπάιντεν έδωσαν νέα ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση. Το Παρίσι εξέτασε αυτές τις προκλήσεις ως λόγους για να χρησιμοποιήσει την κρατική ισχύ για να προστατεύσει τις βασικές βιομηχανίες από αυτό που θεωρείται αθέμιτος ανταγωνισμός από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ και από πιθανώς εχθρικούς παίκτες όπως η Κίνα.

Τα υψηλότερα επιτόκια, σε συνδυασμό με μια πτώση της παραγωγής και των υπηρεσιών και ένα ασθενέστερο ευρώ, έχουν προκαλέσει ανησυχίες στην κυβέρνηση του Μακρόν ότι οι εκτεταμένοι προμηθευτές – ειδικά στην ενέργεια και την άμυνα – είναι ευάλωτοι σε ξένες εταιρείες με βαθιές τσέπες. Οι γαλλικές επιχειρηματικές αποτυχίες έχουν επίσης αυξηθεί απότομα καθώς αποσύρονται τα μέτρα στήριξης από την κρίση του Covid.

«Το μεγάλο ζήτημα είναι η έλλειψη επενδυτών με βαθιά τσέπη στην Ευρώπη που μπορούν να παρέμβουν», δήλωσε στο Bloomberg η Σάρα Γκουιγιού, οικονομολόγος στο think-tank OFCE.

Κατηγορίες προς την κυβέρνηση

Ο Γάλλος βουλευτής της αντιπολίτευσης Ολιβιέ Μαρλέι, αρχηγός των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών στην Κάτω Βουλή της Γαλλίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι ασυνεπής και προέτρεψε μια σταθερή προσέγγιση, μιλώντας στο Bloomberg για «ληστρικές» επιθέσεις από ξένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και των ΗΠΑ.

Το υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο μήνα, έδειξε πυγμή όταν διέλυσε μια συμφωνία μεταξύ μιας αμερικανικής και μιας καναδικής εταιρείας στο όνομα της αμυντικής και ενεργειακής κυριαρχίας, εμποδίζοντας τη μεταβίβαση Γάλλων προμηθευτών υποβρυχίων και πυρηνικών αντιδραστήρων.

Εκκλήσεις Μακρόν

Οι εκκλήσεις Μακρόν προς την Ευρώπη να χαράξει τη δική της πολιτική ως αντίβαρο στις ΗΠΑ και την Κίνα εκνευρίζει τις ΗΠΑ. Οι προκλήσεις του ανταγωνισμού μεταξύ των συμμάχων εντάθηκαν επίσης πριν από δύο εβδομάδες, όταν οι διαπραγματευτές ΕΕ και ΗΠΑ απέτυχαν να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία για το χάλυβα και το αλουμίνιο για να αποφύγουν την τοποθέτηση δασμών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments