Nέα της αγοράς

Σαουδική Αραβία: Ρεκόρ προσλήψεων στους τομείς που δεν αφορά την παραγωγή πετρελαίου

Σαουδική Αραβία: Ρεκόρ προσλήψεων στους τομείς που δεν αφορά την παραγωγή πετρελαίου

Πηγή Φωτογραφίας: General view of Saudi Aramco's Ras Tanura oil refinery and oil terminal in Saudi Arabia May 21, 2018. REUTERS/Ahmed Jadallah/File Photo Acquire Licensing Rights

Η ισχυρότερη αύξηση της απασχόλησης από τον Οκτώβριο του 2014 ήρθε καθώς οι εταιρείες προχώρησαν σε προσλήψεις μετά την ισχυρή ζήτηση για νέες παραγγελίες.

Την ταχύτερη αύξηση των θέσεων εργασίας των τελευταίων εννέα ετών σημείωσε το κομμάτι της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας που δεν αφορά την παραγωγή πετρελαίου, σηματοδοτώντας άλλη μια βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών, καθώς ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο επιδιώκει να διαφοροποιήσει την οικονομία.

Ο δείκτης διευθυντών αγορών της Riyad Bank για τη Σαουδική Αραβία αυξήθηκε στο 58,4 τον περασμένο μήνα από 57,2 τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης ήταν πολύ πάνω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση και «είναι ενδεικτικός μιας ουσιαστικής ανάκαμψης της υγείας του μη πετρελαϊκού ιδιωτικού τομέα της Σαουδικής Αραβίας», αναφέρεται στην έκθεση.

Η ισχυρότερη αύξηση της απασχόλησης από τον Οκτώβριο του 2014 ήρθε καθώς οι εταιρείες προχώρησαν σε προσλήψεις μετά την ισχυρή ζήτηση για νέες παραγγελίες.

«Η επέκταση της απασχόλησης αποτελεί ελπιδοφόρο σημάδι για τη σαουδαραβική οικονομία, καθώς υποδηλώνει αυξανόμενη ζήτηση για εργασία και πιθανή βελτίωση στην αγορά εργασίας», εξηγεί στο Bloomberg ο Naif Al-Ghaith, επικεφαλής οικονομολόγος της Riyad Bank.

Συρρίκνωση της οικονομίας

Οι ισχυροί αριθμοί του δείκτη PMI για τον Οκτώβριο ακολουθούν τα επίσημα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του έτους που δείχνουν ότι η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα χάνει την ισχύ της. Η αύξηση της οικονομικής παραγωγής εκτός πετρελαίου επιβραδύνθηκε στο 3,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Σε τριμηνιαία βάση, αυξήθηκε κατά 0,1%, ο ηπιότερος ρυθμός επιτάχυνσης από τα τέλη του 2020.

Η οικονομία του 1,1 τρισ. δολαρίων υπέστη τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 2020 κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, αφού το βασίλειο μείωσε την παραγωγή πετρελαίου τον Ιούλιο σε μια προσπάθεια να ανεβάσει τις τιμές.

Ο όγκος των ανεκτέλεστων παραγγελιών μειώθηκε με τον πιο απότομο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του PMI. Αυτό οφείλεται «στις αυξημένες προσλήψεις, καθώς και στις υποστηρικτικές κυβερνητικές πολιτικές και τις επακόλουθες βελτιώσεις στην ευκολία του επιχειρείν”, σύμφωνα με την έκθεση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments