Policy Briefs

Σερβία: Η προεκλογική εκστρατεία εστιάζει σε Κόσοβο και πληθωρισμό

Σερβία: Η προεκλογική εκστρατεία εστιάζει σε Κόσοβο και πληθωρισμό

Πηγή Φωτογραφίας: Aljazeera.com

Τα βασικά ζητήματα της προεκλογικής ατζέντας.

Ο πληθωρισμός, το βιοτικό επίπεδο και το Κοσσυφοπέδιο είναι μεταξύ των βασικών ζητημάτων που επισημάνθηκαν στην προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης, ενόψει των εκλογών στη Σερβία στις 17 Δεκεμβρίου.

Ο Μπόμπαν Στογιάνοβιτς, ειδικός στη σερβική πολιτική, εξήγησε στο Euractiv Serbia ότι αυτή η εκστρατεία, μετά τη διάλυση του Κοινοβουλίου από τον σημερινό Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, θα ήταν η πιο σκοτεινή ποτέ.

Το συντηρητικό κόμμα SNS θα διεξάγει την εκστρατεία αποκλειστικά μέσω της φιγούρας του Aleksandar Vučić, ο οποίος θα εμφανίζεται στην τηλεόραση σχεδόν καθημερινά.

«Θα έχουμε μια επαναστατική εκστρατεία από την κυβέρνηση προς την αντιπολίτευση, αντιπαραθέσεις σε προσωπικό επίπεδο, για να πούμε τα χειρότερα πράγματα για την πολιτική και την προεθνική αντιπολίτευση», εξηγεί ο κ. Στογιάνοβιτς .

Πριν προσθέσει: «Θα υπάρξει επίσης τεράστια πίεση στους ψηφοφόρους του SNS και στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, καθώς και εκβιασμοί και πιέσεις, αποδεικνύοντας ότι θα ψηφίσουν και ότι ψήφισαν και άλλα τέτοια, ειδικά σε μικρά μέρη όπου υπάρχουν πολλά έλεγχος.”

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κύρια θέματα που θα συζητήσουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα είναι ο πληθωρισμός, δηλαδή το βιοτικό επίπεδο και το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια.

Ο κ. Stojanović εξήγησε ότι ο κ. Vučić θα προσπαθήσει να παρουσιαστεί ως κάποιος που νοιάζεται για τους ψηφοφόρους, γεγονός που εξηγεί τη δέσμευσή του για προϊόντα με έκπτωση και ελέγχους τιμών. Θα συζητήσει επίσης θέματα οδοποιίας, έργα υποδομής, επενδύσεις και άλλα.

Όσον αφορά την αντιπολίτευση, το βιοτικό επίπεδο θα είναι επίσης στο επίκεντρο της εκστρατείας της, γιατί ο πληθωρισμός είναι υψηλός, σύμφωνα με τον κ. Στογιάνοβιτς.

Για το ζήτημα του Κοσόβου, ο κ. Βούτσιτς θα πρέπει να παρουσιαστεί στους ψηφοφόρους του ως ο πρώτος και μοναδικός προστάτης του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο, ανεξάρτητα από την αποδοχή του γαλλογερμανικού σχεδίου.

Η ώθηση της εκστρατείας της, εξηγεί ο κ. Στογιάνοβιτς, θα έχει στόχο την αντιπολίτευση, το πώς θα ξεπουλήσει και θα προδώσει το Κοσσυφοπέδιο και το γεγονός ότι συμμαχεί με τον Albin Kurti και άλλους.

«Αυτό που έχασε το SNS σε αριθμό ψηφοφόρων και αυτό που κέρδισε η εθνική αντιπολίτευση είναι το αποτέλεσμα του γαλλογερμανικού σχεδίου. Καθώς έχει χάσει την εμπιστοσύνη μέρους των ψηφοφόρων εξαιτίας αυτής της ιστορίας, θα παίξει το χαρτί της επίθεσης στην Μπάνισκα, προκαλώντας συναισθήματα και το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους», είπε ο κ. Στογιάνοβιτς .

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συντηρητική εθνική αντιπολίτευση, της οποίας το πρώτο αξίωμα είναι η προστασία του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια, πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτό το θέμα, γιατί αυτό αναζητούν οι ψηφοφόροι της και αυτό θα της επιτρέψει να φτάσει στο εκλογικό σώμα της SNS.

Η πολιτική αντιπολίτευση δεν θα πρέπει οπωσδήποτε να το κάνει κεντρικό θέμα της, γιατί αν και τα 4/5 των πολιτών είναι αντίθετα στο γαλλογερμανικό σχέδιο, δεν πρέπει να μιλάνε για αυτό κατά τη διάρκεια της εκστρατείας.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα πολιτικής, θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments