Οικονομία

Τιμολόγια ρεύματος μπλε, πράσινα, κίτρινα και πορτοκαλί – Οι διαφορές

Τιμολόγια ρεύματος μπλε, πράσινα, κίτρινα και πορτοκαλί – Οι διαφορές

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης περιέγραψε τι αλλάζει με τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης περιέγραψε τι αλλάζει με τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης περιέγραψε τι αλλάζει με τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Μιλώντας στον Realfm 97,8 ανέφερε: «Εχουμε έναν ευρωπαϊκό κανονισμό που δίνει στους προμηθευτές την ελευθερία να προσφέρουν όσα τιμολόγια θέλουν και να έχουν όποια εμπορική πολιτική θέλουν. Και το κάνουν. Αυτό δημιούργησε το εξής αντικειμενικό θέμα: Εχουμε πολλά διαφορετικά τιμολόγια και ο καταναλωτής βρίσκεται σε αδυναμία να διαπιστώσει ποιο είναι καλύτερο για αυτόν, ποιος είναι ο φθηνότερος».

Σχετικά με τα νέα τιμολόγια για οικιακούς και μη καταναλωτές, ο κ. Σκυλακάκης είχε πει προ ημερών ότι από 1/1/2024 οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν θα μεταπέσουν αυτομάτως στο ειδικό κοινό τιμολόγιο που οι προμηθευτές έχουν υποχρέωση να το διατηρήσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2024 και να το προσφέρουν και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2025.

«Το πράσινο τιμολόγιο είναι ομοιόμορφο, ίδιο για όλους τους προμηθευτές. Συνεπώς σε αυτό το τιμολόγιο όποιος είναι φθηνότερος την 1η του μήνα θα φαίνεται. Οι καταναλωτές παρακολουθώντας τις τιμές σε αυτό το τιμολόγιο θα έχουν μια εικόνα για το πώς κινείται η αγορά και θα μπορούν να κάνουν την επιλογή τους. Γενικότερα η αγορά του ηλεκτρισμού έχει την εξής δυσκολία: δεν ξέρεις την τιμή όταν ξεκινάει ο μήνας. Εδώ υπάρχουν τρία τιμολόγια με βάση την αδυναμία να ξέρουμε την τιμή του επόμενου μήνα. Το ένα τιμολόγιο είναι η περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής. Δηλαδή δεν ξέρεις την τιμή του επόμενου μήνα, παίρνεις ένα τιμολόγιο με περιθώριο κέρδους του προμηθευτή σου και ό,τι τιμή βγει. Αυτό το τιμολόγιο δεν έχει αντιστάθμιση κάποιου ρίσκου που αναλαμβάνεις γιατί αν πάει πιο ψηλά η τιμή θα την πληρώσει ο καταναλωτής, αν πάει πιο χαμηλά θα την γλιτώσει ο καταναλωτής. Η δεύτερη κατηγορία τιμολογίων είναι τα σταθερά τιμολόγια. Τι είναι; Παίρνεις ένα τιμολόγιο για έναν χρόνο στο οποίο ξέρεις την τιμή και το τιμολόγιο αυτό. Αν ανέβουν οι τιμές θα σου βγει φθηνότερο, αν πέσουν οι τιμές θα σου βγει ακριβότερο και έχει μέσα ένα κόστος αντιστάθμισης αυτής της υπηρεσίας ότι σου δίνει μια σταθερή τιμή» περιέγραψε.

Από 1η Ιανουαρίου 2024 θεσπίζονται λοιπόν τέσσερις διακριτές κατηγορίες τιμολογίων, οι οποίες θα προσφέρονται από όλους τους προμηθευτές ανεξαιρέτως.

Το σταθερό τιμολόγιο, με μπλε σήμανση και σταθερή τιμή προμήθειας (€/kWh) για όλη την περίοδο της σύμβασης.

Το ειδικό κοινό τιμολόγιο, με πράσινη σήμανση, στο οποίο ο προμηθευτής θα ανακοινώνει την τιμή χρέωσης έως την πρώτη ημέρα του μήνα εφαρμογής, δηλαδή οι καταναλωτές θα γνωρίζουν κάθε 1η του μηνός την τιμή που θα πληρώνουν.

Τα λοιπά κυμαινόμενα τιμολόγια, με κίτρινη σήμανση, στα οποία περιλαμβάνονται τα τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας (€/kWh), όπου η τιμή μεταβάλλεται, σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα δυναμικά τιμολόγια, με πορτοκαλί σήμανση, περιλαμβάνονται τα τιμολόγια των οποίων η τιμή μεταβάλλεται, με βάση τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ημέρας. Προϋπόθεση για να προσφερθούν τα συγκεκριμένα τιμολόγια είναι η ύπαρξη ευφυούς μετρητή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments