Policy Briefs

Μάνφρεντ Βέμπερ: Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου το 2024

Μάνφρεντ Βέμπερ: Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου το 2024

Πηγή Φωτογραφίας: Bullseys-magazine.eu

Μετά την ομόφωνη υποψηφιότητά του από την ηγεσία του CSU, ο Manfred Weber τονίζει πως αυτές οι εκλογές αποτέλεσαν κομβική στιγμή μπροστά στις αναμενόμενες απώλειες των κεντρώων κομμάτων και τη στροφή προς τα δεξιά.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ ορίστηκε τη Δευτέρα από το Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), ένα περιφερειακό κεντροδεξιό γερμανικό κόμμα, ως κύριος υποψήφιος για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024.

Μετά την ομόφωνη υποψηφιότητά του από την ηγεσία του CSU, ο Βέμπερ τόνισε ότι οι εκλογές ήταν μια κομβική στιγμή μπροστά στις αναμενόμενες απώλειες για τα κεντρώα κόμματα και μια στροφή προς τα δεξιά.

«Αυτές οι ευρωπαϊκές εκλογές σηματοδοτούν την επιλογή της μοίρας μας », είπε ο κ. Βέμπερ στους δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας την πρόκληση της διατήρησης μιας λειτουργικής φιλοευρωπαϊκής πλειοψηφίας.

Ο κ. Weber προσδιόρισε την οικονομική δύναμη και τη μετανάστευση ως βασικά θέματα σε αυτό που υποσχέθηκε ότι θα ήταν μια εκστρατεία επικεντρωμένη στα συμφέροντα της Βαυαρίας, με το κόμμα του να αντιμετωπίζει ισχυρό περιφερειακό ανταγωνισμό. «Η επιλογή του CSU σημαίνει επιλογή της Βαυαρίας, κάνει τη Βαυαρία ισχυρή στις Βρυξέλλες », είπε.

Ο κ. Weber ισχυρίστηκε ότι το CSU επηρέασε το ΕΛΚ να ψηφίσει κατά της απαγόρευσης των κινητήρων εσωτερικής καύσης σε ολόκληρη την ΕΕ από το 2035, κάτι που, όπως είπε, βλάπτει την ισχυρή αυτοκινητοβιομηχανία της Βαυαρίας.

Το CSU είναι το βαυαρικό αδελφό κόμμα του CDU, με το οποίο συγκροτεί τη μεγαλύτερη αντιπολιτευτική ομάδα της Γερμανίας στη Bundestag.

Το CSU κυριαρχεί εδώ και καιρό στην πολιτική στο περιφερειακό κρατίδιο της Βαυαρίας, αλλά έχει δεχθεί πιέσεις από δεξιά κόμματα όπως το AfD και το κόμμα των Ελεύθερων Ψηφοφόρων. Στις περιφερειακές εκλογές του περασμένου μήνα, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, με τους δεξιούς αντιπάλους της να κερδίζουν συλλογικά σχεδόν το 10%.

Το κόμμα λοιπόν θα έχει πολλά να αποδείξει στις επόμενες εκλογές, όπως και ο αρχηγός του, ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Σόντερ, ο οποίος σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα για καγκελάριος το 2025.

Το CSU προσεγγίζει τις ευρωεκλογές ως γενικές εκλογές, είπε ο κ. Söder τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι το CSU εναποθέτει τις ελπίδες του στον κ. Weber, ο οποίος θα ήταν το επίκεντρο της εκστρατείας, λόγω της ευρωπαϊκής του θέσης.

Στη λίστα του CSU θα περιλαμβάνονται επίσης οι σημερινοί ευρωβουλευτές Angelika Niebler, Christian Doleschal, Monika Hohlmeier και Markus Ferber, σε σημαντικές θέσεις.

Αυτή θα ήταν η δεύτερη φορά που ο κ. Βέμπερ θα ήταν επικεφαλής της λίστας του κόμματος. Είχε ήδη βρεθεί στην κορυφή της λίστας στις τελευταίες εκλογές του 2019, όταν ήταν υποψήφιος του ΕΛΚ για πρόεδρος της Επιτροπής.

Ενώ το ΕΛΚ βρέθηκε στην κορυφή, ο κ. Βέμπερ δεν κατάφερε να κερδίσει την απαραίτητη υποστήριξη μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων, και έτσι η θέση πήγε στη συνάδελφό του από το CDU, Ursula von der Leyen.

Αυτή τη φορά, ο κ. Βέμπερ απέκλεισε μια υποψηφιότητα, αλλά σήκωσε τα φρύδια στις Βρυξέλλες όταν πρότεινε την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola ως υποψήφια του ΕΛΚ νωρίτερα φέτος. Αργότερα αποκήρυξε, λέγοντας ότι η κα φον ντερ Λάιεν ήταν το φαβορί.

Η κ. Von der Leyen επωφελείται επίσης από τη δεδηλωμένη υποστήριξη του αρχηγού του CDU Φρίντριχ Μερτς, εάν αποφασίσει να υποβάλει ξανά υποψηφιότητα. Η Πρόεδρος της Επιτροπής εξακολουθεί να περιμένει να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για στρατηγικούς λόγους, με το CDU να πρέπει να προγραμματίσει τη διάσκεψη για να επιβεβαιώσει την υποψηφιότητά της περίπου πέντε με επτά εβδομάδες πριν από τις εκλογές, σύμφωνα με πληροφορίες μας.

Εν τω μεταξύ, η επίσημη επιβεβαίωση του κ. Βέμπερ έχει προγραμματιστεί για το συνέδριο της CSU στις 25 Νοεμβρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments