Διεθνή

WP: Ισραήλ,ΗΠΑ,Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία για απελευθέρωση ομήρων σε αντάλλαγμα 5ημερη παύση πυρός στη Γάζα

WP: Ισραήλ,ΗΠΑ,Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία για απελευθέρωση ομήρων σε αντάλλαγμα 5ημερη παύση πυρός στη Γάζα

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο,Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Χαμάς έχουν καταλήξει σε σχέδιο συμφωνίας για την απελευθέρωση δεκάδων γυναικών και παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα σε αντάλλαγμα για πενθήμερη παύση πυρός, γράφει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές.

Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Χαμάς έχουν καταλήξει σε σχέδιο συμφωνίας για την απελευθέρωση δεκάδων γυναικών και παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα σε αντάλλαγμα για πενθήμερη παύση πυρός
Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Χαμάς έχουν καταλήξει σε σχέδιο συμφωνίας για την απελευθέρωση δεκάδων γυναικών και παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα σε αντάλλαγμα για πενθήμερη παύση πυρός, γράφει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές.

Ωστόσο και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. Η απελευθέρωση ομήρων θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός των ερχόμενων ημερών, εκτός απροόπτου την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με πηγές που είναι ενήμερες σχετικά με το λεπτομερές εξασέλιδο σχέδιο συμφωνίας, αποκάλυψε η αμερικανική εφημερίδα χθες, Σάββατο. Η πληροφορία αυτή έρχεται στο φως της δημοσιότητας την ώρα που το Ισραήλ δείχνει να ετοιμάζεται να επεκτείνει την επίθεσή του κατά των μαχητών της Χαμάς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από αεροπορικές επιδρομές που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων αμάχων που φέρεται να είχαν βρει καταφύγιο σε δύο σχολεία.

Βάσει της συμφωνίας, όλες οι πλευρές θα παύσουν τις επιχειρήσεις μάχης για τουλάχιστον 5 ημέρες ενώ 50 ή περισσότεροι όμηροι θα απελευθερώνονται σε ομάδες ανά 24ωρο, αναφέρει η Washington Post. Οι μαχητές της Χαμάς απήγαγαν περίπου 240 ομήρους κατά την επίθεσή τους στις 7 Οκτωβρίου στο έδαφος του Ισραήλ που στοίχισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους.

Η παύση αυτή αποσκοπεί επίσης στο να επιτρέψει την είσοδο σημαντικής ποσότητας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, προσθέτει η εφημερίδα, διευκρινίζοντας ότι το περίγραμμα της συμφωνίας συντάχθηκε κατά τη διάρκεια εβδομάδων συνομιλιών στο Κατάρ.

Ωστόσο ο Νετανιάχου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες το βράδυ: “Όσον αφορά τους ομήρους, υπάρχουν πολλές αβάσιμες φήμες, πολλές εσφαλμένες αναφορές. Θα ήθελα να καταστήσω σαφές το εξής: Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία. Ωστόσο θέλω να υποσχεθώ: Όταν υπάρξει κάτι να πούμε –θα σας ενημερώσουμε γι’αυτό”.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ και η Χαμάς δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται για να επιτύχουν μια συμφωνία. Και δεύτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

“Ζώνη θανάτου” το νοσοκομείο αλ Σίφα, σύμφωνα με κλιμάκιο υπό τον ΠΟΥ που το επισκέφθηκε 

Το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς μετά την αιματηρή επίθεση μαχητών της στις 7 Οκτωβρίου στο έδαφός του. Καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς εισέρχεται στην έβδομη εβδομάδα του, οι αρχές στην Λωρίδα της Γάζας, που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς, ανακοίνωσαν ότι ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε σε 12.300, εκ των οποίων 5.000 παιδιά.

Μετά τη ρίψη φυλλαδίων νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ προειδοποίησε χθες ξανά τους αμάχους σε τμήματα της νότιας Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν, καθώς ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για επέκταση των επιχειρήσεών του στον παλαιστινιακό θύλακα.

Προκαλώντας διεθνή συναγερμό, το Ισραήλ κατέστησε το νοσοκομείο αλ Σίφα στην Πόλη της Γάζας βασικό επίκεντρο της χερσαίας επιχείρησής του στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.Κλιμάκιο ειδικών υπό τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) που επισκέφθηκε το αλ Σίφα χθες το περιέγραψε ως “ζώνη θανάτου” με σημάδια πυροβολισμών και βομβαρδισμών. Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι καταρτίζει σχέδια για την άμεση εκκένωση του νοσοκομείου από τους εναπομείναντες ασθενείς και μέλη του προσωπικού.Επίσης στον βορρά της Λωρίδας της Γάζας, ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί ανέφερε σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X ότι το Ισραήλ βομβάρδισε δύο σχολεία της υπηρεσίας του. Πάνω από 4.000 άνθρωποι είχαν βρει καταφύγιο στο ένα από αυτά, σημείωσε.“Δεκάδες φέρεται ότι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων παιδιών”, σύμφωνα με τον ίδιο. “Για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα 24ωρο δεν γλιτώνουν τα σχολεία. ΦΤΑΝΕΙ, αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει”, σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments