People

Ντέμης Χασάμπης: Ο απόλυτος μαιτρ της τεχνητής νοημοσύνης

Ντέμης Χασάμπης: Ο απόλυτος μαιτρ της τεχνητής νοημοσύνης

Πηγή Φωτογραφίας: Wired.com

Ο Ελληνοκύπριος που θαυμάζει ο Ίλον Μασκ.

Ένας από τους “100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη”, ο Ελληνοκύπριος Ντέμης Χασάμπης, ο απόλυτος μαιτρ της τεχνητής νοημοσύνης και βραβευμένος νευροεπιστήμονας, έχει εμφανιστεί σε όλη την επιστημονική βιβλιογραφία για τα πολλά επιτεύγματά του. Ο Elon Musk έχει αναγνωρίσει ότι ο “υπερήρωας της τεχνητής νοημοσύνης”, όπως χαρακτηριστικά τον αποκάλεσε ο Guardian, είναι ο μόνος εν ζωή επιστήμονας τον οποίο σέβεται ως τον πλέον ειδικό σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης (AI) και όλων των σχετικών εξελίξεων σε διάφορους τομείς της επιστήμης.

Ο Ντέμης δεν ήταν ακόμη τεσσάρων ετών όταν είδε τον πατέρα του, έναν Ελληνοκύπριο ερασιτέχνη τραγουδιστή και ιδιοκτήτη καταστήματος παιχνιδιών, να παίζει σκάκι με τον θείο του στο σπίτι τους στο Βόρειο Λονδίνο, σε μια χαμηλή πολυκατοικία. Αφού του έδειξαν τις βασικές κινήσεις, το αγόρι ενθουσιάστηκε τόσο πολύ με το παιχνίδι που κατάφερε να τους βγάλει νοκ άουτ μέσα σε δύο εβδομάδες.

Στην ηλικία των 14 ετών θεωρούνταν ήδη ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος σκακιστής στον κόσμο, κερδίζοντας πολλά χρήματα από τουρνουά. Το ωραίο με τους υπολογιστές τότε ήταν ότι μπορούσαν να προγραμματιστούν: “Ενστικτωδώς κατάλαβα ότι επρόκειτο για μια μαγική συσκευή που μου επέτρεπε να απελευθερώσω τη δημιουργικότητά μου”.

Σε ηλικία 11 ετών, είχε ήδη δημιουργήσει το δικό του σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Μπορεί να μην ήταν σε θέση να παίξει από μόνο του προηγμένα παιχνίδια, αλλά θεωρήθηκε μια πρώιμη μορφή του γκο, ενός πολύ δημοφιλούς πνευματικού παιχνιδιού που έπαιζαν μανιωδώς μερικά από τα κορυφαία μυαλά του κόσμου (λέγεται ότι ήταν το παιχνίδι που η ομάδα του Οπενχάιμερ που εργαζόταν στο Σχέδιο Μανχάταν έπαιζε επί ώρες στην έρημο).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρόγραμμα που αιχμαλώτισε τον νεαρό Κυπριόπουλο ήταν τόσο εξελιγμένο που κατέρρευσε και υπερθέρμανε τα πρώτα συστήματα υπολογιστών. Ταυτόχρονα, όμως, ήταν σαφές ότι, παρά τα προβλήματά του, μπορούσε να μιλήσει με ακρίβεια για τους υπολογιστές του μέλλοντος.

Με τα χρήματα που κέρδισε από το Theme Park πλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές στο Κέμπριτζ και μπορούσε να στηρίζει και την οικογένειά του. Μέσα σε έναν χρόνο ίδρυσε τη δική του εταιρεία παιχνιδιών, Elixir, καθιερώνοντας ένα πολύ δημοφιλές παιχνίδι μέσω του οποίου προσπαθούσε να προσομοιώσει μια ολόκληρη χώρα με ένα εκατομμύριο πράκτορες, ο στόχος του οποίου ήταν η ανατροπή ενός δικτάτορα με κάθε μέσο.

Εκείνη την εποχή, τα διάφορα παιχνίδια που επινόησε κέρδιζαν διεθνή βραβεία και η προσοχή διάσημων εταιρειών όπως η Microsoft ήταν αποκλειστικά στραμμένη πάνω του. Περιττό να πούμε ότι αρίστευσε σε όλα τα μαθήματα του πανεπιστημίου και αποφοίτησε με διπλό πτυχίο. Από τον προγραμματισμό και τους υπολογιστές, ήταν έτοιμος να προχωρήσει στη δεύτερη φάση της ζωής και των ενδιαφερόντων του: τις νευροεπιστήμες.

Η διδακτορική του διατριβή στο UCL ήταν μια εκτενής μελέτη των δύο ημιτελών χειρογράφων του John von Neumann (“The Computing Machine and the Brain: On the Mechanism of Thought” και “The The Theory of Self-Renewing Automata”), ρίχνοντας φως στην άγνωστη μέχρι τότε σχέση μεταξύ μνήμης και φαντασίας.

Ο Χασάμπης, μαζί με δύο στενούς και ταλαντούχους φίλους από το πανεπιστήμιο, τον Shane Legg και τον Mustafa Suleiman, ίδρυσε την Deep Mind το 2010, όταν η τεχνητή νοημοσύνη ήταν ακόμη άγνωστη σε κάποιους, οι οποίοι μπορεί να την γνώριζαν λίγα χρόνια πριν ο υπολογιστής της IBM νικήσει τον Kasparov, αλλά τίποτα περισσότερο από αυτό. δεν ήταν τίποτα. Επιπλέον, κανείς δεν καταλάβαινε τι είναι η “νεοφυής επιχείρηση”. Ο στόχος δεν ήταν να πουλήσει προϊόντα ή να προβάλει διαφημίσεις, αλλά να διεξάγει έρευνα σε έναν μέχρι τότε ανεξερεύνητο τομέα. Όπως το έθεσαν τρεις φίλοι, το εργαστήριο, που ιδρύθηκε στο Λονδίνο και όχι στη διάσημη Silicon Valley, είχε σκοπό να “κάνει τον κόσμο καλύτερο”.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ήταν πλέον κυρίαρχη και ήταν σαφές ότι, με τις βελτιώσεις που έγιναν στο παιχνίδι, η εταιρεία του Χασάμπη έθετε δυναμικά τα ίχνη μιας νέας εποχής, αποδεικνύοντας τις ανεξάντλητες και απεριόριστες δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αλλά αυτός ο οραματιστής, τον οποίο ο Musk αναγνώρισε ως λαμπρό μυαλό και ο μόνος που άκουγε σοβαρά, ήταν ο πρώτος που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους της κυριαρχίας των μηχανών.

Έτσι, διαπραγματεύτηκε μια γενναιόδωρη πώληση της εταιρείας του στην Google, ενώ ταυτόχρονα συνέταξε έναν κώδικα ηθικής που συζητούσε λεπτομερώς τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από την απόλυτη κυριαρχία της τεχνολογίας σε τομείς που προηγουμένως κυριαρχούσαν αποκλειστικά οι άνθρωποι. Και κατά την εξέταση αυτή, ως εκ θαύματος! κατάφερε να εμπλέξει τον Μασκ. Ο ίδιος αναφέρεται ακόμη και σήμερα στον Χασάμπη όταν μιλάει για τους ακραίους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης στην ανθρώπινη ζωή.

Το μέλλον αναμένεται να γραφεί όχι στις σελίδες της βιογραφίας, αλλά της πραγματικότητας, με τις καταιγιστικές εξελίξεις να επιβεβαιώνουν ότι ο Χασάμπης είναι κάτι παραπάνω από σκοτεινός προφήτης. Είναι ο βαθύς γνώστης των αρχών με τις οποίες γράφεται το μέλλον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments