Πολιτική

Η οικονομία στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας

Η οικονομία στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας

Πηγή Φωτογραφίας: [364660] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 27ης ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ECONOMIST (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Στο επίκεντρο η καθημερινότητα με «όπλο» την οικονομία.

Ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται να είναι κινούμενη άμμος και οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αλλάζουν τις δημοσκοπήσεις, οι ίδιες δημοσκοπήσεις υποστηρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία διατηρεί τη δυναμική της και τα εκλογικά ποσοστά της. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αναγνωρίζονται από το κυβερνητικό επιτελείο ως κάτι περισσότερο από εφησυχασμό και ως η μεγαλύτερη “παγίδα” για την κυβερνητική πολιτική.

Το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μαξίμου είναι ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της με πιο στοχευμένους ρυθμούς και καλύτερη επικοινωνία με τους πολίτες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα τώρα που στην πολιτική επικαιρότητα κυριαρχεί το “δράμα” που εκτυλίσσεται στην αντιπολίτευση, ακόμη και αν έχει αρνητική χροιά και ενδιαφέρει τους πολίτες. Τα κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν τα θέματα που καλούνται να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν άμεσα και πρακτικά, με έμφαση στα προβλήματα της καθημερινότητας.

Το πιο χαρακτηριστικό είναι η πληθωριστική πίεση στην αγορά. Όπως σε όλες τις μετρήσεις, οι πολίτες δίνουν έμφαση στην ακρίβεια, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, ως πρωταρχικό ζήτημα. Το ζήτημα αυτό κινητοποιεί τις κυβερνήσεις, παρά την εκτίμηση ότι η φάση της αποκλιμάκωσης θα τελειώσει σύντομα. Μέτρα όπως οι μόνιμες μειώσεις στις τιμές των προϊόντων έχουν ληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ιδιαίτερα εμφατικός είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το αναφέρει στις συχνές επισκέψεις του στα σούπερ μάρκετ και στις κυριακάτικες αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει σε πρώτο πλάνο ένα ακόμη μεγάλο θέμα για τους κατοίκους, κυρίως των αστικών κέντρων, αυτό της εξεύρεσης στέγης, με τα ενοίκια να βρίσκονται στα ύψη. Τα προγράμματα «Σπίτι μου», «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», που προβλέπουν σειρά επιδοτήσεων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, προωθούνται, με την κυβέρνηση να απευθύνετε σε νέους, ενοικιαστές, αλλά και ιδιοκτήτες, ως μία ακόμη πολιτική, που στοχεύει στην καθημερινότητα.

Η οικονομία είναι το “όπλο” για την υλοποίηση μιας τέτοιας ατζέντας και οι φθινοπωρινές οικονομικές προοπτικές που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνουν αυτή τη θετική κατεύθυνση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική αποδίδει και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας θα παραμείνει πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης μέχρι το 2025 και τρίτος υψηλότερος μεταξύ των 27 χωρών, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί σταδιακά, το πλεόνασμα θα βελτιωθεί και το χρέος θα μειωθεί περαιτέρω, ότι η απασχόληση θα αυξηθεί, η ανεργία θα είναι κάτω από 10% και ότι η κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ και ο πληθωρισμός κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Οι εκτιμήσεις αυτές των Βρυξελλών, σε συνδυασμό με τη σταθερά καλή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, έδωσαν τη δυνατότητα στο κυβερνητικό επιτελείο για την παροχή 352 εκ. ευρώ τον Δεκέμβριο ως έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, σε 2,3 εκατομμύρια πολίτες, ένα πακέτο παροχών, που έρχεται να προστεθεί στις παρεμβάσεις, όπως η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τα 150 ευρώ στους συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά, το επίδομα θέρμανσης, το Youth Pass και το Market Pass στη Θεσσαλία και τον Έβρο.

Τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα διασφαλίσουν την επιστροφή του αναπτυξιακού πλεονάσματος στους πολίτες χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική πορεία της ελληνικής οικονομίας και παραπέμπουν στις αρχές του νέου έτους για μόνιμα μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων, όπως αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, στις συντάξεις, αλλά και νέες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό στο μέλλον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments