Οικονομία

Η ελληνική οικονομία στην ελίτ των χωρών της ευρωζώνης

Η ελληνική οικονομία στην ελίτ των χωρών της ευρωζώνης

Πηγή Φωτογραφίας: ΒΟΥΛΗ - ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στον "αφρό" των ευρωπαϊκών οικονομιών κινείται πλέον η Ελλάδα.

Πλέον, καθίσταται διαρκώς και πιο φανερό, ότι από αντιπαράδειγμα αποτελεί πλέον υπόδειγμα, τουλάχιστον σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ανησυχίες σχετικά με την πολιτική κατάσταση στη χώρα, το μέλλον της οικονομικής ανάπτυξης, τη ροή των προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού και τη συμμόρφωση με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Δεν έχει ακουστεί ούτε καν υποψία παραχωρήσεων. Υπάρχουν μόνο συγχαρητήρια και θετικές προοπτικές.

Σε πολιτικό επίπεδο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, το φάντασμα του ακραίου λαϊκισμού και της ακροδεξιάς παραμονεύει πίσω από κάθε εκλογική διαδικασία. Ταυτόχρονα, η κυβερνητική αστάθεια που παρατηρείται σε πολλές χώρες συνδέεται συνήθως με την οικονομική αβεβαιότητα.

Σε αυτό το δύσκολο ευρωπαϊκό πλαίσιο, η περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί φωτεινή εξαίρεση και παράδειγμα προς μίμηση. Με έναν προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης 2,9% το 2024, έναν λόγο χρέους προς ΑΕΠ μειωμένο κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες και την άσκηση βαθιάς κοινωνικής πολιτικής χωρίς να ανατρέψει το συμφωνημένο δημοσιονομικό πλαίσιο, η χώρα αποτελεί σίγουρα παράδειγμα προς μίμηση σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον που φοβάται την ύφεση, τείνει προς τη δημοσιονομική κατάρρευση και ανησυχεί για την αύξηση της κοινωνικής δυσαρέσκειας. 

Σε έκθεση για την οικονομική κατάσταση των ευρωπαϊκών χωρών που δημοσίευσε το Ειδικό Εργαστήριο Ερευνών του Università Catolica αναφέρεται ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με την καθηλωμένη ιταλική κυβέρνηση, σημειώνει καλύτερη πρόοδο από την Ιταλία στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Και η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία έχει καλύτερες επιδόσεις από την ιταλική όσον αφορά την αύξηση του ΑΕΠ, τη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών, την ελκυστικότητα των ξένων επενδύσεων και την αξιοπιστία των κυβερνητικών δράσεων.

Τα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αναφέρονται στην Ελλάδα, σαν μια από τις πρωταθλήτριες χώρες της Ευρώπης που από το χείλος του γκρεμού του 2015, αποτελεί παράδειγμα ανάπτυξης χάρη στις μεταρρυθμίσεις και την πολιτική σταθερότητα. Πρόσφατα το RND αναφέρθηκε στην οικονομική διαχείριση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι  «οι πολιτικές του συντηρητικού πρωθυπουργού είναι φιλικές προς τις επιχειρήσεις, όμως ταυτοχρόνως έχουν και έντονο κοινωνικό πρόσημο, ανακουφίζοντας τους εργαζόμενους μειώνοντας τους φόρους εισοδήματος και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.»

Και κατέληξε στο αφιέρωμα της, για τις πρωταθλήτριες χώρες της Ευρώπης, λέγοντας ότι «η Ελλάδα, που κάποτε θεωρείτο αδύνατον να κυβερνηθεί, αποτελεί πολιτικά, ένα από τα πιο σταθερά κράτη της Ε.Ε.»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments