Διεθνή

Σε εφαρμογή από το πρωί η τετραήμερη εκεχειρία Ισραήλ – Χαμάς

Σε εφαρμογή από το πρωί η τετραήμερη εκεχειρία Ισραήλ – Χαμάς

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Στις 7 το πρωί ξεκίνησε η κατάπαυση του πυρός και το απόγευμα αρχίζει η απελευθέρωση των ομήρων.

Η ανακωχή διάρκειας τεσσάρων ημερών ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που αναμένεται να οδηγήσει στην απελευθέρωση ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας και σε αντάλλαγμα στην αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, τέθηκε σε ισχύ στις 07:00 πμ.

«Θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες» και «περιλαμβάνει πλήρη παύση στρατιωτικών δραστηριοτήτων», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Κατά τη διάρκεια της ανακωχής, «50 σιωνιστές αιχμάλωτοι (σ.σ. όπως αποκαλεί τους ομήρους), γυναίκες και παιδιά κάτω των 19 ετών, θα απελευθερωθούν», αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, όπου υπενθυμίζεται πως για κάθε όμηρο θα αποφυλακίζονται «τρεις παλαιστίνιοι κρατούμενοι», (επίσης) γυναίκες και παιδιά.

Η «ανθρωπιστική παύση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων, που συμφωνήθηκε σε διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, καταγράφεται την 49η ημέρα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς.

Στην πρώτη απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς που κρατούνται στη Γάζα, που έχει προγραμματιστεί για τις 4 το απόγευμα, 13 γυναίκες και παιδιά θα απελευθερωθούν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζέντ Αλ-Ανσαρί.

Οι όμηροι θα εισέλθουν στο Ισραήλ σε δύο τοποθεσίες, το συνοριακό πέρασμα Nitzana με την Αίγυπτο και απευθείας μέσω του περάσματος Kerem Shalom από τη Γάζα, γνωστοποίησε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Μόλις επιστρέψουν στο ισραηλινό έδαφος, οι απελευθερωμένοι όμηροι θα μεταφερθούν με ελικόπτερο σε δύο νοσοκομεία κοντά στο Τελ Αβίβ.

«Το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι παρέλαβε μια πρώτη λίστα ονομάτων. Οι υπεύθυνοι επαληθεύουν τις λεπτομέρειες του καταλόγου και βρίσκονται σε επαφή με όλες τις οικογένειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. Δεν διευκρινίζεται εάν μιλάει για όλους τους ομήρους, για όλα τα πρόσωπα που θα απελευθερωθούν ή για τους πρώτους ομήρους που θα απελευθερωθούν σήμερα.

Συνολικά, προβλέπεται να αφεθούν ελεύθεροι 50 όμηροι και 150 παλαιστίνιοι κρατούμενοι-επίσης γυναίκες και παιδιά- κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός.

Ανάμεσα στους πρώτους ομήρους που θα απελευθερώσει η Χαμάς ενδέχεται να βρίσκεται και η 3χρονη Αμερικανίδα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι εύχεται να πάνε όλα καλά και ότι η Aμπιγκέϊλ Μορ Ίνταν που έχασε και τους δύο του γονείς στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου να είναι μεταξύ των ομήρων που θα απελευθερωθεί σήμερα. Ωστόσο, είπε ότι δεν θα παράσχει περαιτέρω ενημερώσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments