Διεθνή

Γάζα: Θα υπάρξει ειρήνη μετά την εκεχειρία;

Γάζα: Θα υπάρξει ειρήνη μετά την εκεχειρία;

Πηγή Φωτογραφίας: Telegraph.co.uk

Σε δίλημμα η ισραηλινή πλευρά.

Ενώ στο Ισραήλ επικρατεί ατμόσφαιρα χαράς μετά την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων αυτό το Σαββατοκύριακο, οι αναλυτές τονίζουν ότι οι Ισραηλινοί ηγέτες βρίσκονται σε δίλημμα. Όπως όλα δείχνουν, το Ισραήλ υποτίθεται ότι θα συνεχίσει την εισβολή του στη Γάζα μετά τη λήξη της τετραήμερης εκεχειρίας το πρωί της Τρίτης. Ωστόσο, οι όροι της κατάπαυσης του πυρός επιτρέπουν επίσης την παράταση της εκεχειρίας. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμο να χορηγήσει παράταση της κατάπαυσης του πυρός κατά μία ημέρα για κάθε 10 ομήρους που απελευθερώνει η Χαμάς, επιπλέον των 50 που προβλέπει η συμφωνία.

«Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί την πέμπτη ημέρα», δηλώνει ο Αλον Πίνκας, Ισραηλινός πολιτικός αναλυτής και πρώην ανώτερος διπλωμάτης. «Θα ξαναρχίσει το Ισραήλ τον πόλεμο;»

Μια παράταση που θα επιτρέπει την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων θα ανακούφιζε περαιτέρω τους Ισραηλινούς που θεωρούν την απελευθέρωση ως άμεση προτεραιότητα του Ισραήλ. 

«Η Χαμάς το γνωρίζει πολύ καλά αυτό», είπε η Σίρα Εφρον, ερευνήτρια στο Ισραηλινό Πολιτικό Φόρουμ, μια ομάδα πολιτικής έρευνας με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Θα παίξουν με το Ισραήλ και θα πουν: «Α, βρήκαμε άλλα πέντε παιδιά. Αν μας δώσετε άλλη μία ημέρα, υπάρχουν μερικά στον βορρά που μπορούμε να βρούμε».

Η ερευνήτρια συμπλήρωσε πως «υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα την πέμπτη, την έκτη και την έβδομη ημέρα να δούμε μια παράταση της εκεχειρίας».

Πρόκειται για την εξάρθρωση της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς στη Γάζα, η οποία σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους και προκάλεσε την απαγωγή άλλων 240 ατόμων στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Εάν η κατάπαυση του πυρός διαρκέσει περισσότερο από τέσσερις ημέρες, η Χαμάς, η οποία ήλεγχε όλη τη Γάζα μέχρι την ισραηλινή εισβολή τον περασμένο μήνα, θα έχει περισσότερο χρόνο να ανασυνταχθεί, επιτρέποντάς της να οργανώσει μια πιο σκληρή άμυνα εάν το Ισραήλ επαναλάβει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Μια παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός αναμένεται επίσης να αυξήσει τις ευκαιρίες για τις ξένες χώρες, ιδίως τις ΗΠΑ, να πιέσουν το Ισραήλ να περιορίσει τους στρατιωτικούς του στόχους, καθώς η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σκότωσε περισσότερους από 12.000 κατοίκους της Γάζας, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους υγείας, και έχει προκαλέσει ανησυχίες στους συμμάχους του Ισραήλ για την ισραηλινή επιχείρηση. 

Μιλώντας από το Ναντάκετ της Μασαχουσέτης την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι “υπάρχει πιθανότητα” η κατάπαυση του πυρός να ανοίξει την πόρτα σε μια πιο μακροπρόθεσμη εκεχειρία.

Αλλά ακόμη και αν οι ΗΠΑ πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει ή να χαλαρώσει τη στρατιωτική του εκστρατεία, οι Ισραηλινοί ηγέτες μπορεί να αγνοήσουν την κριτική και να συνεχίσουν την εισβολή. Ο τερματισμός του πολέμου τώρα θα σήμαινε ότι η Χαμάς θα συνέχιζε να ελέγχει μεγάλα τμήματα της Γάζας. Θα οδηγούσε επίσης σε κατηγορίες που θα μπορούσαν να είναι επιζήμιες για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, τον αρχηγό του στρατιωτικού επιτελείου Χ. Χαλεβί και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους ασφαλείας.

Ακόμη και αν η απελευθέρωση των ομήρων καθυστερήσει και η διεθνής κριτική στο Ισραήλ ενταθεί, η εισβολή θα επέτρεπε στους Ισραηλινούς ηγέτες να αναβάλουν την πίεση για την απόδοση ευθυνών, ειδικά αν καταφέρουν να εκδιώξουν τη Χαμάς, κάτι που θα μπορούσε να σώσει μέρος της εγχώριας υστεροφημία τους.

Επιπλέον, θα μπορούσε να καθυστερήσει τη δύσκολη συζήτηση για το ποιος θα πρέπει να διοικεί τα τμήματα της Γάζας που ήδη κατέχει το Ισραήλ. Αφού περάσει ο αρχικός ενθουσιασμός για την απελευθέρωση των ομήρων, η ισραηλινή κοινή γνώμη μπορεί να υποστηρίξει με συντριπτική πλειοψηφία την επανάληψη της εισβολής, ακόμη και αν αποτραπεί η άμεση απελευθέρωση των ισραηλινών αιχμαλώτων πολέμου. 

Καθώς απελευθερώνονται περισσότεροι όμηροι, οι Ισραηλινοί θα ακούν ολοένα και περισσότερες μαρτυρίες για το πώς τους φέρθηκαν κατά την απαγωγή και την αιχμαλωσία τους, αναφορές που θα μπορούσαν κάλλιστα να εντείνουν τις εκκλήσεις για καταστροφή της Χαμάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments